25 дни платен отпуск? Не, отсече бизнесът!

Идеята е популистка, депутатите да кажат не, настояват работодоталите
Обновена: 23 ное 2015 16:01 | 23 ное 2015 13:45,
139
25 дни платен отпуск? Не, отсече бизнесът!
Снимка: архив Ройтерс

Българската стопанска камара се обяви против идеята за увеличаване на платения годишен отпуск от 20 дни на 25 дни.

Предложението направи независимият депутат Георги Кадиев. Миналата седмица той внесе поправки в Кодекса на труда, с които поиска увеличение на платената почивка. Мотивите за предложението му са, че половината българи страдат от стрес на работното място, а той води до много болести, по които сме на челно място.

Сред аргументите си Кадиев посочи и че 25 дни платен годишен отпуск имат държави с висок стандарт на живот като Дания, Финландия, Австрия, Швеция, ОАЕ и други.

Още по темата

Според работодателите обаче предложението трябва да се подложи на предварителен експертен анализ. От БСК напомнят, че в момента минималният брой почивни дни у нас е 32 дни (основен платен годишен отпуск и официални празнични почивни дни).

От Камарата напомнят анализ, цитиран от бизнеса, че по действащ минимален брой почивни дни страната ни изпреварва редица държави с напреднало икономическо и социално развитие и с високо равнище на конкурентоспособност. По този показател България е напълно сравнима със страни като Полша, Чехия, Хърватия, Италия, Германия, Русия, Сърбия.

Според работодателите проектът на Кадиев игнорира възможностите по Кодекса на труда за ползване на допълнителен платен годишен отпуск за работа при специфични условия и рискове за живота и здравето. Те са не по-малко от 5 работни дни. 5 работни дни допълнително към отпуската получават и работещите при ненормиран работен ден.

От БСК напомнят и че с действащите колективни трудови договори със значителен секторен и фирмен обхват са договорени допълнителен брой почивни дни към основния годишен отпуск - енергетика, добивна индустрия, металургия и др.

Работодателите предупреждават и че ако се увеличи броят на дните платен отпуск ще се влоши БВП и производителността на труда. Предложението е популистко и депутатите трябва да го отхвърлят, убедени са от БСК.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


139
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Правилно въобще махнете платения отпуск - на робите отпуск не им требе - само работа!
38
4
 
12
 
! Отговори
работодател преди 8 години
Всеки един работодател иска работниците си свежи и усмихнати. Не знам кой ще е този работодател, които ще държи работниците си по 10-12 часа на работа. Та това е супер неефективно - аз ще му плащам за 12 часа работа, а той де факто няма да е работил съсредоточено повече от 5-6 часа, през останалото време ще дреме или ще е разсеян, защото е уморен. Какъв е смисълът от това?
37
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да има референдум и така да се реши. То като зависи от бооклуците, дето държат кокала и не искат да делят, много ясно, че няма да се приеме решението.
36
2
 
25
 
! Отговори
хъш до 43 преди 8 години
Прав си несравними са защото у нас въпросните ръководни кадри не реинвестират в ноухау или персонал. Те инвестират в скъпи коли. И 3000Е не са като 1500 лв в Бг, както твърдиш. Я погледни цените на храната и горивата 4 пъти ли е разликата или по-малко !? Ако решиш да си купиш нова кола например цените са почти еднакви. Извинявай ама сметката ти е кривичка.Истината е че какъвто е манталитета на предприемача такава му е фирмата.
35
0
 
16
 
! Отговори
а преди 8 години
Един сервитьор в бг получава от бг бизнесмен 300 евро заплата. Като отиде по на запад заплатата скача най-малко тройно. После бг бизнесмена пита защо няма кадри. Така е за всички професии.
34
1
 
17
 
! Отговори
До Работодател преди 8 години
Работодателю,не забравяй,че не си ЕДИНСТВЕН бизнесмен на този свят.Това,че наемаш да ти работят за 2-3месеца и ги освобождаваш след това НЕ ТИ НОСИ ПАРИ,А ЛОША СЛАВА В ГРАДА!! Във всяка сфера се знаят достойните хора и са търсени и предпочитани.С това мислене бизнес ще имаш ДЕН ДО ПЛАДНЕ,НО ЩЕ СИ ИЗВОЮВАШ ИМЕ НА ЛОШ,НЕКАДЪРЕН И НЕГРАМОТЕН ЧОВЕК!!
33
0
 
21
 
! Отговори
as преди 8 години
Сигурно в бг е, че бачкаторът е прецакан от работодатели, профсъюзи и институции и плаща данъци и такси. Един бг шеф казва на бачкатора "Ще почиваш 3 дни " и после 20 дена без почивка. Това е бг бизнеса. Кой да защитава правата на работниците, които за 500 лв трябва да надминат производителността на германците?
32
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До БизнесменЗаради такива работодатели като теб в България не останаха хора! Дано си получиш заслуженото!
31
11
 
2
 
! Отговори
Икономист преди 8 години
До хъшКъде сравнявате западния бизнес. Не може да сравняваш едно дружество с 50-100 години история, с милиарди натрупани и реинвестирани пари в машини, ноу-хау и т.н. с едно 20-30 годишно дружество. Не зависи само от организацията и от възможностите си зависи. Отделно, че 3000 евро в Австрия са ти горе-долу 1500 лв. в БГ като стандарт.
30
1
 
27
 
! Отговори
хаха преди 8 години
Нашите работодатели са най-големите паляци.Стане ли въпрос за увеличение на заплата или друга социална придобивка в полза на работника, веднага скачат. Иначе всички карат коли за по доста хилки и хубави вилки си имат.
29
0
 
10
 
! Отговори
В големите фирми преди 8 години
Повечето големи компании в стремежа си да подберат най-добрите кадри, предлагат доста социални придобивки, в това число между 5 и 10 дни допълнителен отпуск. Тези 5 дни допълнително за мен бяха достатъчен стимул да сменя работата си. В момента имам 25 дни платена отпуска. Освен това 2 пъти годишно ходим на тиймбилдинг, като фирмата е избрала петък и събота за тези събития, така че неделята да си ни е свободен ден. Та на практиктика имам 27 дни отпуска :)
28
4
 
30
 
! Отговори
хъш преди 8 години
Гледай ги бе търбусите охранени. "Плащат" най-ниските данъци в Европа, дават най ниските заплати в Европа и имат наглостта да реват че щели да фалират. Уважаеми чорбаджии, ефективността на труда зависи най-вече от организацията, която вие създавате. Я погледнете западните си партньори и не се правете на ощипани. Оператор в рафинерията на ОМВ във Виена получава 3000 евро след данъците. Оператор в Лукойл получава 750 евро със зор. Ивинявайте ама аргументите са ви са меко казано евтини.
27
2
 
14
 
! Отговори
псевдо бизнесмени преди 8 години
А ,такива мизерници ,като долния тарикат ,дето дават по 10 дни ,много лесно ги оправят в инспекцията по труда.Никаква работа за без пари на такива мизерници и крадци.
26
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Еееееее, големите бизнесмени, направили го на въпрос за 5 дни, а като седят работниците и нищо не правят в половината от работното време, защото са изнервени, уморени и най-вече ядосани от ниската заплата, много голям келепир имат!!
25
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Другарите бизнесмени да прочетат "КАК ЕДНА ЖЕНСКА БОГОМОЛКА ПРАВИ СЕКС С МЪЖКИЯ БОГОМОЛЕЦ"!!! И МНОГО СЕРИОЗНО ДА СЕ ЗАМИСЛЯТ НАД ТОЗИ "ПРИРОДЕН ЗАКОН И ФЕНОМЕН"
24
0
 
30
 
! Отговори
стига ниски заплати преди 8 години
Проблема ,е че се съгласявате на им работите на тези мизерници за без пари.Имайте достойнство,така ,като си продавате труда за 600-700 лв.тези мизерници ,печелят от вас,а пък вие си давайте здравето за жълти стотинки.Щото на тея тарикати,които забогатяват от такива ,като вас само пазара им за седмицата е колкота вашта заплата,та и повече.......
23
0
 
4
 
! Отговори
123 преди 8 години
Я, тумба Андрешковци на снимката - ако може и да им плащаш кат те наемат ще е най-добре, ква отпуска кви 5 лева
22
24
 
5
 
! Отговори
Икономист преди 8 години
Ами изберете си бе, или искате живот стандарт или много свободно време. То и двете няма как да станат. Трябва много труд преди да можем да си позволим подобни социални придобивки, за сега ще излезат много, много солено. Аз мисля, че в тази тема за пореден път разбиваме мита за българското трудолюбие. Не стига, че 80% от хората от 8 работни часа в добрия случай, работят 4, не стига, че има сумати празници, на които не се почива, цялата ни мара втасала, наробитхме се, дай сега да си починем.
21
4
 
18
 
! Отговори
СБОРИЩЕ НА МАФИОТИ преди 8 години
са тези стопански камари. Трудовия човек е натикан в миша дупка. Затова най-голяма вина има СДС и ПОДКРЕПА ведно с "ясновидеца" ТРЕНЧЕВ начело
20
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Българският чорбаджия по нищо не се отличава от Чорбаджийте Преди Девети Само гледат как да ви Съборят Гьона от Работа и за Без ПариАЗ ТАКИВА ЧОРБАДЖИЙ ГИ ПРАЩАМ В АФРИКА ЗА НЕГРИМоже и да си намерят Персонал ТамВъпреки че Много се Съмнявам!!!!!!!!