Темпът на въоръжаване на Русия изпреварвал този на Украйна

ЕК наложи нови санкции на Москва
35
Темпът на въоръжаване на Русия изпреварвал този на Украйна

Две години от войната в Украйна. На този фон Европейският съюз наложи нови санкции на Русия. Това е 13-ият пакет санкции, който държавата получава за последните 2 години.

"Доста неща се направиха за тези години, но определено те са недостатъчни и определено темпът, с който се милитаризира Русия и с който Русия привлича ресурси от Северна Корея, от Иран, като че ли изпреварват темпа на усилията на всички нас, които заставаме зад Украйна", каза експертът по сигурност и бивш военен министър Велизар Шаламанов в студиото на "Денят ON AIR".

По негови думи финансовата помощ за Украйна е критична, но не всичко се решава с пари.

"Всички знаем, че с тези пари трябва да може да бъде купено въоръжение, то трябва да бъде изпратено в Украйна и трябва да бъдат подготвени хора, които да използват това въоръжение", заяви Шаламанов пред Bulgaria ON AIR.

Той отбеляза, че през последните години Украйна е успяла да проведе много мащабна трансформация на въоръжените си сили.

"Те започнаха с промяна на процеси, на организация, тактика. Навлязоха нови технологии, включително технологии, разработени в Украйна, иновации от гражданския сектор, но стигаме отново до най-важния ресурс за всяка една дейност това са хората", коментира бившият военен министър.

В България също има проблем с набирането на хора за армията. Все по-малко студенти се записват да учат във военните ни университети. Стига се до спад от около 40%.

"На първо място е необходима трансформация в образованието, трансформация в комуникацията, с цел да бъде привлечен интереса, но тук огромна роля играе личният пример на командния състав - започвайки от началника на отбраната и до всеки командир, защото в цялата военна история, най-мощният стимул за привличане на хора в армията е личният пример на командирите и личният им ангажимент да мотивират младите хора да се посветят на тази професия", смята Шаламанов.

Според експертът наборната служба не е решение, тъй като е нужна лична мотивация у хората.

"Една армия, която е базирана на технологии и висока мотивация, не може да бъде изградена чрез военна повинност, чрез задължителност, чрез нещо, което не е въпрос на лично решение", каза гостът.

Гледайте целия разговор във видеото.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още по темата: Шаламанов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
1
 
! Отговори
Км преди 2 месеца
Как си ,,експерт,, Шарлат.а н,о.в,напредвате ли с контранаступа?
28
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Много са ми смешни русорубляците които изпадат в оргазъм като чуят за Русия.Другаре, НАТО, даже не е започнало, да воюва с вас, а вие вече сте го победили.Ако започне ще видите какво е в действителност тридневна СВО.
27
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Истината е че темпът с който Украйна демилитаризира Русия изпреварва многократно милитаризирането на Русия с нова военна техника. Така например унищожени 26 кораба за 2 години, а русия може да произвежда максимом 2-3 кораба за същото време. За последните 10 дни са свалени 7 самолета Су34 и Су35 а годишно се произвеждат максимум 10 такива самолета. При специализираните самолети като А50 положението е трагично защото русия не е в състояние дори да ги ремонтира камо ли да произведе.
26
5
 
2
 
! Отговори
хахаха преди 2 месеца
23 февраля в районе Азовского моря был уничтожен российский самолет дальнего радиолокационного обнаружения "А-50". Стоимость борта $330 млн.
25
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
От русофилите знам че русия изпреварва цялата галакткика с векове. Само че преди няколко часа паднаха още 2 големи руски самальота А50 и Ил76 или Ил22 неясно засега точно какъв и то на руска територия на повече от 250 км от украинските територии. А50 струва над 300 милиона долара и от общо 6 броя 3 от тях са унищожени. Така че от тези така ценни самолети целеуказващи и направляващи руските ракети изсипващи се по гражданските обекти в Украйна остават читави 2 или най-много 3.
24
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Русия е непобедима
23
5
 
4
 
! Отговори
Правило преди 2 месеца
Кок до разберем троловете кои са? 1. Те винаги използват обиди. 2. Много са информирани и лъжите им са често под формата на комюнике. 3. Едно и също се повтаря под различни псевдоними. 4. Очевидните нелепости са в една плоскост....путин е велик, Украйна е нищо,нато и САЩ са лоши, от българите само продажн2ите партии са добри и нямаме право на мнение щом сме против путин.
22
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Шаламанчук и Тагаренко, едни от най-доверените хора на Посолството са готови да изпратят наши войски в украина. И ще подарят ф-16 на зеленски та белким удари в сърцето Путин! Интересно защо се учудват, че има държави, които открито са срещу техните господари. Ами не всички харесват черните краски. Темповете в руския ВПК се определят от западните. Само че докато тука четат декларации и лъжат колко сме технологични, руснаците са струпали железа за цяла Европа, че и за САЩ.
21
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Предсмъртни хрипове на болен старец
20
6
 
2
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 2 месеца
Това този грозен турчин на снимката ли го казва? Темпът на въоръжаване на Русия зависи и енно от темпът ,с който антиевропейско и антиамериканско НАТО въоръжава Украина. Украина все пак е севетска турска част от турска съветска Русия .
19
0
 
8
 
! Отговори
Айде бе гений преди 2 месеца
Аз пък установих,че утре слънцето ще изгрее
18
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тоя пак мята шаламанки
17
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ей сега, ако имахме казарма, хиляди младежи щяха да помогнат доброволно на Украйна.
16
3
 
20
 
! Отговори
Gogo преди 2 месеца
Велизарчо, ти си същата диария като тагаренко.
15
0
 
4
 
! Отговори
Дарк преди 2 месеца
МИР!
14
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тоз живее в негов измислен свят . На това аз му викам евроатлантически телевизорен шизофренизъм . България с такива като тоя и тагарев е обречена държава .
13
4
 
12
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 2 месеца
Ми, ЕС е едно недоносче ! И какво да очакваш от едно недоносче ?
12
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Стигна на мойта този експерт. Какво значение има колко пари имаш, когато някой по силен те е хванал на къс пас и ти бие шамари. А отстрани гледат и ти дават куфарчета с пари. Накрая кой е битият? Ти си.
11
12
 
4
 
! Отговори
демократ преди 2 месеца
Е, това трябва да е изненада ли? Друг е въпросът е империята на злото нищо особено няма да постигне. Ще получи една обезлюдена и опустошена територия, която ще бъде тлеещ пожар и ще бъде превърната в същата клоака като останалата част от просията. Халал да им е.
10
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Този друга песен ще запее... само му вижте фашистката мутра! След няколко години съвсем други неща ще говори.