Продават „Топлофикация“-София до края на 2007 г.

Интерес към дружеството са заявили 7-8 чуждестранни компании
6 юли 2006 18:41,
"Топлофикация София" трябва да се приватизира до края на 2007 г., съгласно подписан днес меморандум за разбирателство между Столичната община /СО/, Столичния общински съвет /СОС/ и Министерството на икономиката и енергетиката /МИЕ/.

Срокът е желателен, но зависи от бързината, с която ще приключат подготвителните процедури, каза на пресконференция днес министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров.

Под меморандума са се подписали председателят на СОС Владимир Кисьов, кметът на София Бойко Борисов и Румен Овчаров, според който най-добър е вариантът за продажба на 100 процента от акциите, в пакет, от упълномощена комисия, която да извърши процедурата.

Кандидатите за купуване на топлофикационното дружество са 7-8, между тях няма български компании, а сред официално заявилите интерес са "Газпром" и "Далкия".

За продажбата на дружеството ще се сформира работна група с участието на общински съветници от СОС, която да предложи на акционерите на "Топлофикация София" приватизационна процедура. За целта ще се работи в тясно сътрудничество с Европейската банка за възстановяване и развитие /ЕБВР/ и Световната банка /СБ/.

Акционерният капитал на дружеството е 107,649 млн. лева. СО има мажоритарен дял от 58.2 на сто, а МИЕ - 41.8 на сто. Дружеството е сключило споразумения за заеми с ЕБВР и СБ в размери съответно 30 млн. евро и 26 млн. евро за рехабилитация и модернизация на системата за топлоснабдяване и институционално укрепване и реформа на дружеството.

В коментар на задържането на бившия изпълнителен директор на "Топлофикация София" Валентин Димитров министър Овчаров каза, че държавата прави всичко възможно всички вършени злоупотреби в дружеството да бъдат изяснени и виновните да бъдат наказани. Това е целта на проверките, които правим - изясняване на истината и вкарване на виновните, там където им е мястото, каза Овчаров.

Според него парите от сметката на Валентин Димитров трябва да бъдат върнати в дружеството и да бъдат употребени целесъобразно.

Министърът припомни, че държавата е сменила и двамата си представители в ръководството на топлофикационното дружество за разлика от СО и Валентин Димитров е отстранен по искане на МИЕ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание

Спонсорирани публикации