Стабилизацията на пазара на имоти пак подмина България

В София спадът в наемите на офисите продължава и през второто тримесечие
16 юли 2010 15:47, Красимир Ангелов
64
Стабилизацията на пазара на имоти пак подмина България
Снимка: БГНЕС

Значителни пазарни разграничения се появяват на пазара на бизнес имоти в Централна и Източна Европа (ЦИЕ), които са валидни както по отношение на тип имоти, така и за различните страни в рамките на региона, сочи доклад.

Пазарните фундаменти вече започват да очертават бъдещото движение на капиталовите стойности на имотите в региона, се казва в доклад на CB Richard Ellis, Inc. (CBRE).

Въпреки процесите на стабилизация и дори повишение на капиталовите стойности на някои пазари в Централна Европа, страните от Югоизточна Европа и в частност България все още остават в страни от това начално подобрение на пазара.

Пазарите от Централна Европа изглежда, че са преминали през най-лошото от кризата. Промените в доходността от първокласните имоти започват да оказват положително влияние върху капиталовите стойности в част от пазарите в ЦИЕ.

Капиталовите стойности се покачиха дори повече в някои градове от Източна Европа през второто тримесечие на 2010 г. в сравнение с предишното тримесечие, тъй като там компресията на доходността от първокласните имоти бе съчетана с ръст на наемите на тези площи.

За разлика от тях обаче пазарите в Югоизточна Европа отчетоха спад в първокласните наеми и непроменена доходност, което доведе до спад на стойностите на първокласните имоти през второто тримесечие в сравнение с първото, се казва в доклада.

Според компанията, специално в София, спадът в наемите на първокласните офис площи продължава и през второто тримесечие на годината, макар и с по-бавни темпове.

Данни на CBRE сочат също, че за периода българската столица е трета в ЕС по спад на наемите на търговските улици.

Инвстиционната активност в ЦИЕ през първото полугодие беше концентрирана в Полша, Чехия и Русия, основно извън първокласния сегмент.

„По-голямата част от компресията в доходността е отражение на промяна в нагласите и не е подкрепена от доказателства за реални сделки“, коментира Йос Тромп, директор за ЦИЕ Проучвания и консултиране в компанията.

Тенденцията за компресия в доходността следва тази в Западна Европа, като в ЦИЕ тя бе забелязана в сегмента на търговските центрове още през първото тримесечие. През второто последваха и офис площите на много пазари.

Обемът от инвестиции в ЦИЕ през първите шест месеца на годината достигна 1,7 млрд. евро, което бе ръст от 190% в сравнение със същия период на 2009 г.

На тримесечна база обемът отчете повишение от 34%, като достигна 970 млн. евро през второто тримесечие в сравнение с първото. Това е все още сравнително ниско в сравнение с нивата преди края на 2008 г.

Още новини за имоти

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
1
 
4
 
! Отговори
Мунчо преди 13 години
Я да видим-България-около 7 000 000 жители,от тях-2 800 000 пенсионери,900 000 деца,2 500 000 човека с месечен доход до 600 левабоколо 300 евро/ 800 000 роми на социални помощи....е кой ще купува?Мутри,политици,полицаи и митничари вече се оборузваха и обзаведоха,а социално слабите съдии си направиха хотели в Несебър.Истината е,че тези,които имат нужда от жилище-не могат да си го позволят.
62
2
 
7
 
! Отговори
МОДАТА Е НА КЪЩИТЕ.. преди 13 години
ПРЕДЛАГАНЕТО ,НАВИШАВА ДАЛЕЧ ,ТЪРСЕНЕТО!ЗНАЧИ---ЦЕНИТЕ ЩЕ ПАДАТ ОЩЕ ДОСТА ВРЕМЕ!ПОГЛЕДНЕТЕ, КОЛКО АПАРТАМЕНТИ СТОЯТ ПРАЗНИ В НОВИТЕ БЛОКОВЕ!МОДАТА НА СОФИЙСКТЕ ПАНЕЛИ ,ОТМИНАВА БЪРЗО!ВЕЧЕ СЕ ТЪРСЯТ ПАРЦЕЛИ, ЗА СТРОЕЖ НА КЪЩИ!ИЗЛИЗА ЕВТИНО ПОРАДИ РАЗТЯГАНЕ ВЪВ ВРЕМЕТО!
61
2
 
7
 
! Отговори
падащи цени преди 13 години
И още трябва да падат.
60
1
 
2
 
! Отговори
Wee преди 13 години
fimoti.сom
59
1
 
2
 
! Отговори
Wee преди 13 години
fimoti
58
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Приземяване, приземяване, приземяване. .................................
57
2
 
21
 
! Отговори
...... преди 13 години
Абе тия дето купиха на цени от 1500 - 2000 евро квадрата доста се набутаха! Другото е, че всички строители и брокери искат пак цените да са по 2000 евро квадрата при това на зелено! Ама тия цени едва ли ще се достигнат вече. А и реално някой правил ли е изчисления какви са им печалбите на стоители и ивеститори щото маи бяха над 300 - 400 и нагоре % Савсем друго е, че за БГ деиствителноста цени на жилище над 500 евро на квадрат са си чисто ОГРАБВАНЕ! При положение, че средната заплата е 400лв!
56
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
добре де падат цените.колк от вас са си купили апартамент някъде през миналата година? в БГ доходите са толкова ниски че човек само за събира от заплати .без кредити -трябва 40 г да събира за да си купи апартамент на ''кризисни цени''просто сме толкова бедни ве4е че няма накъде.а това че 1 апартамент е струвал 100 000 евро преди 2 год,а сега е ''само 70000 евро'' какво ме топли мен лично?заплата 400 лв ,естествено не ме одобряват за кредит -така 4 епак не мога да си купя такъв апартамент.
55
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
малко вероятно драги.варна софия пловдив бургас-цените ще се стабилизират около 700 евро/ кв и нагоре .големи градове са.за по малките -цените са по ниски .но и търсенето е много п о малко. а д ане забравяме и че всички искаме да се вдигнат заплатите нали:).с вдигането на заплатите/когато и да стане това/ веднага ще кажат ''а стандарта ви се вдигна,мечтайте си за евтини апартаментчета
54
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
да ,обаче нал исе сещаш че в който е хляба/в случая парите/ в него е и ножа:).просто хората с пари /и с имоти/ няма ги продават още няколко години.не ги мислете тях.те си имат пачи и не ги интерсува особено че няма д апродават.големите фирми ще си строят.а малките ще фалират.за хората-колкото и гадно да звучи -ще чакат да си купят във варна апартамент за 30000лв :) ама на куково лято.то и аз искам някой мерцедес за /нов,неупотребяван./ за 10000 лв понеже е криза и цените на колите падат ,ама
53
2
 
7
 
! Отговори
Nikolla преди 13 години
Напротив,стабилизация има!Обаче тя е на нива с минус 100Е/квадрат в сравнение с м.януари!
52
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
КАТО ПАДНАТ ЩЕ СИ КУПЯ ДВА ЗА ЛЕВ.БЪЛГАРИНА ВИНАГИ СЕ СТРЕМИ КЪМ СВОЙ ДОМ.МНОГО ФАМИЛИЙ СЕ ОБЕДИНЯВАТ И ПОМАГАТ НА МЛАДИТЕ ДА СИ ПЛАЩАТ КРЕДИТИТЕ ЗОТОВА СА МАЛКО НЕОБСЛУЖВАНИТЕ КРЕДИТИ.ПРИЯТНА ВЕЧЕР.ПО ЕДНА БЛАГОСЛОВИЯ ОТ ВСИЧКИ ЗА ВОДЕЩИТЕ БРОКЕРИ ОТ ИЗВЕСТВИТЕ ФИРМИ ДЕТО ОПИЩЯХА ЕФИРА-КУПУВАЙТЕ ЦЕНИТЕ ЩЕ СЕ ВДИГАТ.НА ТЕЗИ В ОФИСА ТРЯБВА ДА ПОНИКНЕ ТРЕВАКРАЙ НА "ДОВЕРИЕТО"КЪМ "АДРЕСА" на отЯВЛЕНите"професионалисти" по скоро ПЛАТЕНИ ОТ СТРОЙТЕЛИТЕ ЛЪЖЦИ.
51
1
 
14
 
! Отговори
Lili преди 13 години
Хората нямат пари,да това е така.Банките много бързо изиграха ***...ки номер с кредитите,можеха да изчакат още малко да хванат още някой балък на въдицата.Кой ще тегли вече кредит,като знае колко бързо ще се озове клиент на ЧСИ и от там до контейнера е само един здрав шут.Няма пари няма пазар,мантри много сделки никакви,много статии за хващане на шарани,сделки от тук от там.Пазара се връща на стойности от 2000год.,т.ст 200-300 еввро на кв метър.Сега е на 2005год/
50
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Винаги ще има бедни и богати. Хората с имоти няма да ги продадат на безценица, освен ако не са притиснати от неизбежни обстоятелства. Ще изчакат удобен момент и ще ги продадат на добри цени. Няма как да се минат. Ще изгорят само тези с необслужени кредити - на тях ще им вземат имотите и апартаментите. Другите ще изчакат да се стабилизира пазара и да мине кризата. Това е реалността.
49
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
НЯМА КУПУВАЧИ ЗАЩОТО МЛАДИТЕ ХОРА СЕ СТРАХУВАТ ОТ СЪКРАЩЕНИЕ.МАЖЕ ДА Е НЕУДОБНО ПРИ МАМА И ТАТЕ НО СИГУРНО.................МОЖЕ ДА ПЛАЩАМ НАЕМ АМА ПРИ СЪКРАЩЕНИЕ ХВАЩАМ КУФАРА И..........НЯМА СИГУРНОСТ ИНАЧЕ СЕ ПРАВЯТ НА МНОГО ХИТРИ И СПЯТ В ХОЛА НА ДИВАНА ИЛИ В КУХНЯТА
48
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Във Варна, както е един от градовете с най-скъпи имоти (може би само след София), строителството с включена цена на земята и КАЧ#ЕСТВЕНИ материали излиза около 220-240 евро за квадрат. Нали се сещате, че не се продава на толкова и какви са печалбите...
47
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
до 44Вие АНИ имате леко извратена логика. Хората искат да си купят имот, за да живеят в него, не фа спекулират на пазари. Заради английските спекуланти, имотите се вдигнаха до нереално високи цени! Сега, когато английските *** ги няма, пазара ще се стабилизира на нормалните за българските възможности нива !
46
2
 
7
 
! Отговори
1 преди 13 години
До 44Абе бая единци ! Точно инвеститори дето са строили с кредити и не могат сега да продадът нищо на тях им ги вземат потърси има райфайзен имоти :) и други подобни освен това набълбукалите се с много "изгодни" кредити преди кризата семейства - да не говорим че банките крият колко са лошите ипотечни кредити щото ще настане паника! И ги пускат по малко по-малко на пазара на недвижими имоти щото иначе още ще паднат цените на имотите в БГ
45
2
 
6
 
! Отговори
купувач преди 13 години
на продавачите бих им казал само едно нещо, което Любо Пенев каза през 1996 г., но *** ще ми забрани да коментирам. Така че живи и здрави и ...
44
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Грозни, ти като не си от бизнаса що не си купиш на безценица имоти и след години да ги препродадеш, та да спечелиш. Иска ти се без пари, ама няма. И в кризата няма балъци да продават за без пари. Освун, както стана дума, взетите от банките за необслужени кредити. Но те са единици и който се втърка ще се възползва. Другите ще изчакат по-добро време и ще си реализират изгодно имотите. Това е истината.