До три през нощта не могли да се разберат за газа

Сутринта все пак се споразумяха - цената пада
17 юли 2010 12:10,
352
До три през нощта не могли да се разберат за газа
Енергийните министри на България и Русия Трайчо Трайков и Сергей Шматко. Снимка: БГНЕС

С подписи под пътната карта за „Южен поток” и споразумение за отстраняване на посредниците при доставките на газ за България от следващата годна приключиха преговори в резиденция „Евксиноград”.

Под документа, който определя сроковете за реализирането на „Южен поток” се подписаха енергийните министри на България и Русия Трайчо Трайкови  и Сергей Шматко.

България и Русия елиминират посредниците при доставките на руски газ след изтичане на сега действащите договори, съобщи министър-предсетателят Бойко Борисов след края на преговорите.

Според енергийния министър Трайчо Трайков с подписаните в „Евксиноград” договори се е стигнало до ефективно намаляване на цената на газа за българските потребители.

Тази сутрин между България и Русия беше подписан и протокол за проведените преговори за транзит на руски газ през и за България.

Двете страни не успели да се споразумеят по документито до три часа през нощта, затова преговорите продължили тази сутрин. „Искам да благодаря на министър Шматко, че не си замина още снощи”, каза на пресконференция след подписването на документите премиерът Бойко Борисов.

Обаяснението на Борисов за сложните преговори е, че Русия калкулира цените на газа по пазарен принцип. Така горивото ставало непродаваемо на българския пазар.

Коментарът на енергийния министър по въпроса - за да има пазар на газ в България, условията за доставка от Русия трябва да бъдат изгодни за българските потребители.

Повече подробности даде Сергей Шматко. За Русия било важно дългосрочното партньорство и взаимно изгодно сътрудничество в сферата на газовата политика.

Сега се поставяло началото на икономическата и техническа обосновка на предстоящите проекти за реализиране.

„Сложихме точка на работата с посредниците. Трябва да стимулираме потреблението на газ за българския газов пазар”, заяви Шматко.

Новият договор влиза в сила от 30 юни 2011 година.

По отношение на подписаната пътна карта за „Южен поток” премиерът обясни, че документът ще помогне за по-бързото реализиране на проекта.

Пътната карта съдържа сроковете и стъпките за осъществяването на предпроектното проучване и създаването на обща българо-руска компания за строителството на „Южен поток”.

Предпроектните обсъждания започват веднага. Цената на трасето на българска територия е 835 млн. долара. България и Русия ще си поделят разходите. През газопровода ще минават общо 63 милиарда кубически метра газ.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


352
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
214
9
 
3
 
! Отговори
политолог преди 13 години
Трайчо, верния пудел на Цветелинка Бориславова и той си вярва че е станал политик.. Горкия. Сигурно очаква да му ръкопляскаме, като Бакърджиев и Овчаров преди него които тръбяха, че са договори фантастични цени за газа, пък накра винаги се оказваше друго. Горко и на тези , като този "чичо" дето е писал по-долу, които не искат да видят повсеместната простотия и мутризация, която води Б.Б. след седе си навсякъде из страната. Изобщо не съм фен на никоя партия но не виждам за какво се тези фанфари
213
4
 
4
 
! Отговори
До Партизанина преди 13 години
Какви лъжи бе, ***? По-евтиният газ не означава ли по-евтино парно? Ако не, тогава каква му е ползата на обикновения човек? Колкото до психичните заболявания, първо най-*** бяха червените баби, после по малоумнщина ги задминаха ***, но гербавите май ще счупите всички тъпомери. Добре че ни приеха по милост в ЕС, та да може донякъде ЕК силово да ви накара да поотмиете част от ла--ата, които всекидневно изс--ате.
212
3
 
2
 
! Отговори
DENIS преди 13 години
DO 4ERVENITE HMERI I DONOSNICITE, KR1VOPIICI OT D1RJAVNA SIGURNOST;.GOSPODA idva denqt, v koito 6te povr16tate,sv1r6i va6eto 65 godi6no gospodstvo.Az s1m FES,no BORISOV spe4eli moqta i na semeistvoto mi podkrepata s deistviqta,koito e predpriel.OT sledva6tite izbori ima o6te 10 glasa ot moeto semeistvo.
211
1
 
1
 
! Отговори
аз преди 13 години
Не ми е ясно кои са посредници :) може ли да ме просветите по въпроса?>?
210
3
 
1
 
! Отговори
Бореца преди 13 години
Е разбраха се най-накрая! Ние отстъпихме за газопровода, ате отстъпиха за цената значи всеки е имал някакъв коз, а между другото цените за битовите потребители са доста ниски в сравнение от тези в другата Европа след Виена, докато за промишлените едва ли, атова е най-важното! А дали са премахнати посредниците е доста спорен въпрос защото едни си отиват други най-вероятно ще се появят, а когато заяваваш определено количество а него ползваш получаваш определени санкции като най-често плащаш повече
209
1
 
2
 
! Отговори
Безпартиен преди 13 години
Времето ще покаже какъв ще е новия договор но все пак народа колкото и да е глупав се пита кой е гушкал парички от комисионните до сега?..Чий интереси са обслужвали тези посреднически фирми ??..и не на последно място кога ще видим виновни бивши и сегашни държавници за безхабернта си политика и ограбването на българския народ ?
208
3
 
15
 
! Отговори
Бойко Борисов преди 13 години
Комунистите реват.Комунистите са изнервени.Комунистие плюят.Значи съм на прав път.:)))
207
6
 
18
 
! Отговори
чичо преди 13 години
нормалните хора наистина имаме повод да се радваме не че ще забогатеем от по ниската цена на газта а от това че имаме правителство което най-съвестно и отговорно работи за българия.ако сега са изборите нека да познаят комунистите крадливи колко процента ще имат---защото подкрепата за герб е огромна и при това напълно заслужена.на следващите избори може и да няма от сергеевата банда в парламента-.-.-.-.-.-.-честито на българите а ЧЕСТИТО И НА БСП----МОЖЕМ И БЕЗ КОМУНИСТИ В ПАРЛАМЕНТА
206
14
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Баси герберите скудоумни...Рибaта още в морето, те сложили тигана на газовия котлон...Бойко за многа неща разправяше, че ще паднат цените, а пък те взеха,че се вдигнаха...Сега ще вдигат и пенсионната възраст...хихихи...
205
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
До три през нощта не могли да се разберат за размера на комисионните...
204
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Тя по едно време беше и 85$ за 100 куб.м, но имаше условие да купуваме минимално количество, което плащахме независимо дали сме използвали или не.....
203
5
 
3
 
! Отговори
Gen KalTa преди 13 години
И каква реална информация получихте, че се обиждате един друг на основата на поднесената Ви поредна порция "истина"?Ех, Българи111
202
3
 
10
 
! Отговори
partizanina преди 13 години
ти си чакаш само заработените жалки стотинки за лъжите и мръсотиите които пишеш.с това което вършиш доказваш че не ти пука както за бг. така и за твоите деца и родители-------явно си психично и душевно болен----съжалявам те---лекувай се
201
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
340$ за 1000 куб.м. беше до сега. Ще бъде под 300$ със сигурност.
200
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
340$ за 1000 куб.м.
199
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Като си толкова умен я кажи каква ще е сега цената на газта?
198
10
 
3
 
! Отговори
Лисан преди 13 години
Чакаме намаление на цената на парното. Ако това не стане, да не ми се тупат в гърдите герберите колко са велики.
197
3
 
26
 
! Отговори
bg. преди 13 години
ПРЕДСМЪРТНИТЕ ПИСЪЦИ НА КОМУНИЗМА В МОМЕНТА МИ ЗВУЧАТ КАТО ЛЮБОВНА ПЕСЕН----ОООО КАК ОБИЧАМ ДА СЛУШАМ СТЕНАНИЯТА НА КРАДЦИТЕ ОТ БСП
196
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Това е стара тактика :) Удари мафията в джоба, да видим как ще оцелее.
195
18
 
5
 
! Отговори
kapo преди 13 години
ХАхаха...колко наивен народ. Наистина си заслужавате да ви управлява Тиква. Че на малки "динчета", най им отива да ги води голям карпус (или Тиква). На Боко ще му повярвам толкова, колкото му повярвах, че ще свали ДДС-то на връщане от Израел, или осигуровките с 5 %, при идването му на власт.