Как Германия може да погуби еврото

Валутата ще се разпадне, а екзекуторът ще бъде Германия, пише FT
Обновена: 23 ное 2010 15:44 | 23 ное 2010 15:42, Красимир Ангелов
88
Как Германия може да погуби еврото
Снимка: БГНЕС

"Кажете ми как свършва всичко това“, беше въпросът на генерал Дейвид Петреъс за войната в Ирак. Европейските лидери си задават същия въпрос, докато наблюдават кризата в Еврозоната, пише Гидеон Рахман, анализатор на Financial Times в коментар за изданието.

След като се провалиха в опита да създадат буферна зона около Гърция, европейците се надяват да спрат пожара на кризата в Ирландия. Но дори сега, когато спасителният пакет за Ирландия е почти приет, облигационните пазари гледат с нездрав интерес към Португалия.

След Португалия ще последва Испания. И ако наистина голяма икономика като Испания изпита нужда от финансова помощ, бъдещето на еврото ще бъде поставено на карта.

Затова въпросът "как ще свърши всичко това“ е очевиден и спешен, но също така и дяволски труден. Все едно гледате триизмерна игра на шах, в която финансовите, икономическите и политическите аспекти зависят един от друг в сложна плетеница.

Най-доброто ми предположение е, че единната европейска валута наистина ще се разпадне и че екзекуторът на еврото ще бъде Германия – най-силната икономика в Европейския съюз.

Не са изолирани обвиненията на много европейски анализатори, че последният епизод от еврокризата е предизвикан от липсата на гъвкавост в германската политика.

Но германците имат много причини да бъдат сърдити за начина, по който единната европейска валута се развива. Тяхната страна премина през трудно десетилетие на изкуствено задържани ниски заплати и съкращения на федералните разходи.

Много гласоподаватели са възмутени от опасността, че събраните от тях данъци може да бъдат използвани за финансиране на по-ранното пенсиониране на гърците или за компенсиране на суперниския корпоративен данък в Ирландия.

Прочетете целия анализ тук

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
0
 
2
 
! Отговори
dedo преди 13 години
С две ръце сме зад Германия.
84
0
 
5
 
! Отговори
dodo преди 13 години
и като се сгрумоляса еврото ще го оставим само за нас и нема го даваме на други да боравят с него хахахах
83
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Цъ цъ цъ тъкмо да го приемем и в България еврото и то ще вземе да се сгромоляса...баси късмета ...хахахахх
82
0
 
0
 
! Отговори
:P преди 13 години
Danucite,koito pla6tame v Bulgariq...na6te mili deputati gi razpredelqt...dali za budjeta,dali v djoba si...Tkasata,koqto pla6tame,za da sme v evropeiskiq sauz otiva za Gurciq.Smqtam 4e edna strana kato Bulgariq s tazi izmur6evqla taksa,koqto pla6tame...dori i sebe si nemoje da opravi,kamo li nqkoq druga durjava.Nqma kakvo da se oplakvame...Da se oplakva Germaniq,koqto dava po4ti 50% ot evrosubsidiite za stranite v evropa...
81
0
 
1
 
! Отговори
az преди 13 години
SAMO POGLEDNETE..........ANALIZATORA E EVREIN..........
80
0
 
0
 
! Отговори
vst преди 13 години
neshtata sa mnogo prosti: nie tuk plashtame danuci kato ludi za da mogat gurcite da hodiat po taverni... sled kato tiahnata ikonomika ne e stabilna, zashto nie triabva da gi spasiavame? sega triabva da plashtame i za Irlandia, zashtoto i te ne sa si napravili pravilno smetkata. a pri nas tuk minalata godina komunite (obshtinite) niamaha pari za opesuchavane na putishtata.a kakvo shte kajete za razpredelenieto na evrofondovete? ako i s vashite pari niakoi se razpolaga taka edva li shte se radvate
79
2
 
11
 
! Отговори
утре.бг преди 13 години
О да софиянецо,немците са виновни защото произвеждат най качествените стоки,които искаш да купиш и ти със сигурност.И да, не са мързеливи гърците и ирландците и тем подобни.... изобщо не крадът и не лъжат,*** изобщо не.Ах да и пак немците са виновни,че не инвестират в БГ,където няма корупция,не се краде и *** на всеки ъгъл.А ве то като се замисли човек, то немците са виновни и за това, че на нашия космос ракетата и крива.... и изобщо и въобще, като пикам срещу вятъра,защо ми се мокрят краката...
78
2
 
2
 
! Отговори
софиянец преди 13 години
нямам против ЕС по принцип, изключвам обаче ЕВС в който Дянков иска да ни набута, би могло да ни помогне много но само с читаво управление, и да нямам против разстрелят тоя ония :-)
77
0
 
3
 
! Отговори
VAS8ILISQNISEVROPA преди 13 години
И ШВЕЙЦАРСКО ДА СТАНЕ...ПАК ЩЕ СЕ НАПИЕМ....
76
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Заглавието е грешно.Еврото (и ЕС) ще погубят Германия и европейските държави.
75
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Баси и съюза щом и ние сме в него !
74
14
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
България няма нужда от ЕС. При БКП България се издържаше сама и нямаше нужда от парите на ЕС, но който крадеше от държавния бюджет, беше разстрелван.
73
4
 
3
 
! Отговори
софиянец преди 13 години
само да добавя, Германия на теория е нетен донор на съюза но всички се замислете каква част от тези пари се връщат в Германия - отговор 80 - 95% - няма майтап!
72
1
 
5
 
! Отговори
до 42 Оли Рен преди 13 години
заплата от 700 лева=мизерия
71
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Единственото спасение е да приемем Китай в ЕС. Който има чувство за хумор ще ме разбере.
70
1
 
7
 
! Отговори
софиянец преди 13 години
До: Анонименименно пич, а ако се загледа човек в усвояването в проценти по референтна рамка трябва да ни се изясни, че с тая скорост повече от 30% от средствата просто няма да усвоим....А с така наречената криза такава хубава стагфлация ни натресоха, че няма накъде Пак се връщам на немците - колко немски бизнес има в БГ? - много ефект - никакъв - яко работа за парите на немска чистачка на половин работен ден... егати инвеститорите (тук голяма вина имаме самите българи)
69
1
 
5
 
! Отговори
Абсурдистан преди 13 години
Държавите в ЕС (Шенген) нямат собствена фискална политика.В същото време съобразявайки се с политиката на ЕС (и именно поради тази политика) фалират.
68
1
 
4
 
! Отговори
Богнострокулум преди 13 години
ако сега е по-робсво, само си представи какво ще е сле още 100 години и тогаваможе би "Матрицата" ще ти се стори по-скоро научно-популярен, ако ли не исторически, филм !
67
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
България досега е дала повече пари на ЕС, отколкото е получила.Отделно влизането се отрази негативно на българите защото цените скочиха 2 (два) пъти.
66
1
 
1
 
! Отговори
mormotche преди 13 години
shtoto nii sme vatre shashto.....

Спонсорирани публикации