След разочароващата 2010 продават Техномаркет

Загубата на Equest за първите шест месеца е 14,7 млн. евро
Обновена: 4 яну 2011 14:39 | 3 яну 2011 14:07,
274
След разочароващата 2010 продават Техномаркет
technomarket.bg

Инвестиционният фонд Trans Balkan Investments Ltd. (бившият Equest Investments Balkans Limited), който притежава мажоритарен дял от веригата магазини за електроника Техномаркет, обяви, че „със съжаление“ е стигнал до заключението, че единственият начин да си осигури необходимата ликвидност за продължаване на дейността е продажбата на веригата.

Продажбата трябва да стане колкото е възможно по-скоро, като според споразумение със своя мажоритарен собственик от края на октомври фондът има 12 месеца за продажбата.

В средата на миналата година бе обявено, че фондът обмисля различни варианти за продажбата на веригата за електроника TechnomarketDomo (TMD), която бе формирана след сливането на българската Техномаркет с румънската Domo. Equest притежава дял от 61,8% във веригата.

Сред възможните варианти са продажба на дела на миноритарните акционери на TMD, както и продажба на части или целия дял на трета страна.

"Поредната разочароваща година"

От Equest отчитат, че основният проблем за компанията през 2009 и първото полугодие на 2010 г. е останала липсата на ликвидност, която временно е била облекчавана единствено чрез продажбата на отделни активи, както и от помощта на нейния мажоритарен собственик – оманския фонд State General Reserve Fund (SGRF).

Към края на юни от Equest продължават да обмислят различни модели за продажбата на компаниите в България и Румъния, като работят с няколко консултанти за изготвяне на подходяща стратегия.

В съобщение до Лондонската борса Equest казва, че 2009 г. се е оказала поредната разочароваща година за акционерите, като 2010 г. също не е донесла очакваното подобрение на пазара. От компанията не предвиждат някаква позитивна промяна преди 2012 г.

Фондът завърши 2009 г. със загуба преди данъци от 72,7 млн. евро в сравнение със загуба от 61,7 млн. евро за 2008 г. Загубата за първите шест месеца на 2010 г. бе в размер на 14,7 млн. евро в сравнение със загуба от 34,9 млн. евро за същия период на 2009 г.

Продажбите на TechnomarketDomo за първото полугодие на 2010 г. бяха на обща стойност от 233,4 млн. евро в сравнение с 239,5 млн. евро година по-рано. Веригата отчита загуба преди данъци от 7,4 млн. евро за периода, в сравнение със загуба от 5 млн. евро за първите шест месеца на 2009 г.

От Equest коментират, че и през първите шест месеца на 2010 г. не се отчита намаляване на ефекта на икономическата криза, което продължава да провокира остър спад в продажбите на дребно в региона, както и спад в стойността на инвестициите в имоти на групата.

От фонда оценяват, че пазарът на електроника и битова техника у нас и в Румъния се е понижил средно с 10% през първата половина на миналата година. През този период пазарният дял на Техномаркет у нас се е повишил до 44% от 37% година по-рано, казват от фонда. Делът на веригата в Румъния пък е нараснал до 28% от 25%.

Супер Боровец

Към края на юни 2010 г. фондът притежава и дял от 33,5% в Рила Самоков 2004 АД – дружеството, което развива проекта „Супер Боровец“.

В момента проектът е разделен на шест фази, които могат да бъдат развити поотделно като индивидуални по-малки по мащаб проекти. Това би понижило риска от развитието на този мащабен проект на обща стойност 800 млн. евро, коментират от компанията. Към момента все още не са започнати никакви „значими строителни работи“ и компанията няма задължения, свързани с проекта.

През последните години Equest предприе мащабна кампания за продажба на множество активи у нас и в останалите страни, в които развива дейност в региона. От фонда обявяват, че в момента плановете му предвиждат след финализиране на програмата за продажба на второстепенни активи, единственият значим актив на компанията да остане проектът „Супер Боровец“, в който акционери са също оманският фонд, община Самоков и Главболгарстрой.

От Equest добавят, че на следващото събрание на акционерите ще бъде гласувано предложение за делистване от Лондонската борса „възможно най-скоро“.

Още икономически новини

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


274
Още по темата: Техномаркет
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
239
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
аз се майтапим когато им работим,они се майтапят когато ми плащат
238
0
 
21
 
! Отговори
perdahko преди 13 години
7 години бях в бранша, Китака препра червените пари и се отърва.Моят магазин го фалираха същите и подобни" специалисти" дето са в 'маркета" сега.Намърда се там един хитрец дето се занимава с персонала и е "много силен" Веско май беше и е ви резултата;човечето си оправя животеца, а останалите да го...лошото е ,че това е навсякаде.Мене за подобно изявления веднага ме "свириха" навремето...И сега ако кажа истината дето работя пак ще ме ...Е,как се оцелява в БГ-то .*** сме май верно1
237
1
 
9
 
! Отговори
Илиян И преди 13 години
Нищо особено не се е случило - ще я купи накой веригата и толкоз. Най-вероятно знаят на кого ще е дадат. Нормална пазарна ситуация. Какво има толкоз да се дискутира тук?
236
0
 
5
 
! Отговори
до235 преди 13 години
достойно умираш геройски
235
6
 
5
 
! Отговори
Мариян преди 13 години
Ей тутин скрий се някаде бе !Samsung са лидери във всичко свързано с електроника Ходих на гости в САЩ на едно семейство и от прахосмукачката до плазмата 50 инча беше Samsung!Имат ги 10 г и не признават друга марка!За непросветените да поясна , че Samsung произвеждат 80% от матриците за LCD!
234
0
 
1
 
! Отговори
Сф преди 13 години
Какво не разбра?
233
1
 
2
 
! Отговори
Сф преди 13 години
До 221: освен GUI е и пакет приложения, да. Колкото до забавянето - щом е процес, значи ползва ресурси. Щом ползва ресурси, значи друго приложение няма достъп до тях. Ако говорехме за двуядрен процесор или за някаква действаща имплементация на технология подобна на HyperThreading на Intel, бих се съгласил с теб. Но нещата не стоят така.До 223: Защото, ако не се хващахме, нямаше да има никакъв прогрес. Всичко е елементарно: добър хардуер => тежък софтуер => по-добър хардуер => по-тежък софтуер.
232
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Колкото и пъти да сме ходили там са гола вода консултантите им......
231
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
е 400 лв не е ли достойна заплата според теб?
230
0
 
7
 
! Отговори
qwerty преди 13 години
искам да прочета коментар на някой от началниците(собственици) на техномаркет за мненията под статията(маркираните в син цвят)
229
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Момче, прегледай се...
228
4
 
8
 
! Отговори
До пост № 217 преди 13 години
Има приятелю, има такъв човек, който не спира да тича с ножиците и да търси нови обекти за откриване. Детската градина за която стана въпрос в пост 210 е построена през 1986 г. и открита от тогавашния кмет на София. През ноември 2010 г. е извършено саниране на сградата и тогава този с ножиците е хукнал да я открива като нова. Впрочем същия доцент откри и маг. "Марица", на която по негово време монтираха само 43 м. мантинели.Ти си прав,че "такъв луд дори и в Северна Корея няма". Поздравявам те.
227
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Искат да убият целия дребен бизнес и частната инициатива.Хубаво,добре нека всичко е молове и вериги ама поне като отидеш да им работиш да получаваш достойно възнаграждение.А те искат хем да те смачкат и хем да те поробят.Обаче не прецениха, че вече няма на къде,защото бумеранга е хвърлен и липсата на пари в крайна сметка ще ги удари пак тях!
226
1
 
18
 
! Отговори
бау преди 13 години
значи излязоха вярни прогнозите за фалити на големи вериги........
225
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
икономиката е в пълен колапс,в списание Икономист даже има статиясамо Дянков не си признава хахаобаче вина за този срив има ония картоиграч Симеон,последствията от неговото управление чак сега виждаме - 10 милиарда профукани пари за социологически проучвания, над 10 милиарда изчезнало ДДС,и още 10 милиарда външен дълг,да не говорим,че си взе и имотите
224
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Така затъваме че Ви е бедна фантазията!Потреблението ще се свива още и ще клони към нулата.Дребни производители изнасят производството си дори в Македония,защото климата там е къде къде по добър.
223
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
До колкото знам това е веригата с тотално незачитане на персонала, най-ниски заплати и най-кофти отношение към служителите и техните права (що се отнася до нарушаване на трудовото законодателство), а и с най-лош и бавен сервиз при върната стока.
222
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Цените на стоките в техномаркет и технополис сса до 100% по-скъпи от западна Европа. Нормално е да не купуват хората. За пример веднага давам една сокоизтисквачка тук на "промоция" е 270лв а във Великобритания е 140-50 лв Ай сиктири техномаркета баце
221
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
209, е, като вътрешен човек на Кауфланд-България, мога да кажа, че изгледите "Кауфланд" да фалира скоро са нулеви.
220
0
 
15
 
! Отговори
Ту Пийпъл преди 13 години
Никой няма да я купи...и много скоро ще затворят цялата мрежа... Досега се крепяха на краднато ДДС и разни други схеми при внос и сглобка, ама обемите вече не го позволяват...