След разочароващата 2010 продават Техномаркет

Загубата на Equest за първите шест месеца е 14,7 млн. евро
Обновена: 4 яну 2011 14:39 | 3 яну 2011 14:07,
274
След разочароващата 2010 продават Техномаркет
technomarket.bg

Инвестиционният фонд Trans Balkan Investments Ltd. (бившият Equest Investments Balkans Limited), който притежава мажоритарен дял от веригата магазини за електроника Техномаркет, обяви, че „със съжаление“ е стигнал до заключението, че единственият начин да си осигури необходимата ликвидност за продължаване на дейността е продажбата на веригата.

Продажбата трябва да стане колкото е възможно по-скоро, като според споразумение със своя мажоритарен собственик от края на октомври фондът има 12 месеца за продажбата.

В средата на миналата година бе обявено, че фондът обмисля различни варианти за продажбата на веригата за електроника TechnomarketDomo (TMD), която бе формирана след сливането на българската Техномаркет с румънската Domo. Equest притежава дял от 61,8% във веригата.

Сред възможните варианти са продажба на дела на миноритарните акционери на TMD, както и продажба на части или целия дял на трета страна.

"Поредната разочароваща година"

От Equest отчитат, че основният проблем за компанията през 2009 и първото полугодие на 2010 г. е останала липсата на ликвидност, която временно е била облекчавана единствено чрез продажбата на отделни активи, както и от помощта на нейния мажоритарен собственик – оманския фонд State General Reserve Fund (SGRF).

Към края на юни от Equest продължават да обмислят различни модели за продажбата на компаниите в България и Румъния, като работят с няколко консултанти за изготвяне на подходяща стратегия.

В съобщение до Лондонската борса Equest казва, че 2009 г. се е оказала поредната разочароваща година за акционерите, като 2010 г. също не е донесла очакваното подобрение на пазара. От компанията не предвиждат някаква позитивна промяна преди 2012 г.

Фондът завърши 2009 г. със загуба преди данъци от 72,7 млн. евро в сравнение със загуба от 61,7 млн. евро за 2008 г. Загубата за първите шест месеца на 2010 г. бе в размер на 14,7 млн. евро в сравнение със загуба от 34,9 млн. евро за същия период на 2009 г.

Продажбите на TechnomarketDomo за първото полугодие на 2010 г. бяха на обща стойност от 233,4 млн. евро в сравнение с 239,5 млн. евро година по-рано. Веригата отчита загуба преди данъци от 7,4 млн. евро за периода, в сравнение със загуба от 5 млн. евро за първите шест месеца на 2009 г.

От Equest коментират, че и през първите шест месеца на 2010 г. не се отчита намаляване на ефекта на икономическата криза, което продължава да провокира остър спад в продажбите на дребно в региона, както и спад в стойността на инвестициите в имоти на групата.

От фонда оценяват, че пазарът на електроника и битова техника у нас и в Румъния се е понижил средно с 10% през първата половина на миналата година. През този период пазарният дял на Техномаркет у нас се е повишил до 44% от 37% година по-рано, казват от фонда. Делът на веригата в Румъния пък е нараснал до 28% от 25%.

Супер Боровец

Към края на юни 2010 г. фондът притежава и дял от 33,5% в Рила Самоков 2004 АД – дружеството, което развива проекта „Супер Боровец“.

В момента проектът е разделен на шест фази, които могат да бъдат развити поотделно като индивидуални по-малки по мащаб проекти. Това би понижило риска от развитието на този мащабен проект на обща стойност 800 млн. евро, коментират от компанията. Към момента все още не са започнати никакви „значими строителни работи“ и компанията няма задължения, свързани с проекта.

През последните години Equest предприе мащабна кампания за продажба на множество активи у нас и в останалите страни, в които развива дейност в региона. От фонда обявяват, че в момента плановете му предвиждат след финализиране на програмата за продажба на второстепенни активи, единственият значим актив на компанията да остане проектът „Супер Боровец“, в който акционери са също оманският фонд, община Самоков и Главболгарстрой.

От Equest добавят, че на следващото събрание на акционерите ще бъде гласувано предложение за делистване от Лондонската борса „възможно най-скоро“.

Още икономически новини

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


274
Още по темата: Техномаркет
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
219
0
 
5
 
! Отговори
Плд преди 13 години
И не мога да разбера какво толкова се хващате за тоя графичен ускорител и двуядрени процесори все едно ще ползвате телфона за работна станция. Настоящите модели са достатъчно производителни и бързи. Не всички хора ползват телефона за да играят HD игри.
218
0
 
37
 
! Отговори
? преди 13 години
Technomarket е компанията с едно от най-глупавите и некоректни управления в България. Стоките им са некачествени и скъпи, персонала е под всякаква критика, защото няма никакъв стимул да работи. Фирма с такова отношение към персонала може да съществува само в безправова държава като България.
217
0
 
2
 
! Отговори
Плд преди 13 години
Android определено е най-добрият избор. Sense *** на HTC не е само GUI, и определено мога да ти кажа, че не забавя работата на операционната система, ползвам и CyanogenMod 6.1 и stock Froyo със Sense *** и мога да ти гарантирам, че разлика в производителността няма. Но като цяло софуерните инженери на HTC добре са си свършили работата, за разлика от тези на Samsung и LG...не говоря само за GUI но и за цялостната оптимизация и бързодействието на системата.
216
1
 
13
 
! Отговори
2128 преди 13 години
Интереса клати феса ! Ще го вземе някой чужденец който разбира от търговия и знае да работи. По всяка вероятност от източните страни.Западняк едва ли би налял пари в безпраиоиа държава като България,
215
5
 
3
 
! Отговори
Tur4in преди 13 години
"Асан,защо не коментира 133 " Ami i az kato obikalyam iz Ewropa i mi potryabva prostitutka s bylgarski ezik se opravyam. Ne mi tryabva nito nemski,nito angliyski-dano si dowolen ot otgowora mi na 133 !!!
214
0
 
0
 
! Отговори
Сф преди 13 години
E, по отношение на софтуера - от Android какво по-добро има? Или имаш предвид GUI-то на HTC (SenseUI ли е актуалното му наименование? Изпуснах им следата след преименуването от TouchFlo на Sense), което си е GUI и може само да забави работата на Android-а, не и да я подобри.Колкото до очакваните нови модели на HTC - в най-добрия случай ще се радваме на обявяването на бъдещ модел с двуядрен Quam (с GPU Adreno 220), който се очаква пак да изостава графично от Tegra2 с Cortex A9.
213
4
 
10
 
! Отговори
До пост № 210 преди 13 години
Не може нормален човек да вярва и пише, че министър е открил детска градина, която е построена преди 24 години. Такъв луд министър дори в Северна Корея не вярвам да има.
212
0
 
1
 
! Отговори
Плд преди 13 години
Един телефон не е само дисплей. SLCD дисплеите, които ползват HTC за някои модели са производство на Sony и никак не са лоши. Производителността на един смартфон зависи не само от хардуера, но и от това колко е оптимизиран софтуерът - това определено куца много и при Samsung и при LG. LG Optimus 2x може и да ползва Tegra2, но само почакай CES (след 3 дни) и Mobile World Congress (Февруари) и тогава ще си говорим дали HTC и Motorola или LG са технологично изостанали ;)
211
7
 
22
 
! Отговори
,,, преди 13 години
Дянков да каже последно в кой ден и час излизаме от кризата, че съм си приготвил едни ски да се пусна по мед и масло. Лъжци и манипулатори!
210
2
 
23
 
! Отговори
брад пит БГ преди 13 години
техномаркет ,баце ----------пълна боза
209
6
 
17
 
! Отговори
Варненец преди 13 години
Поредната пералня си сменяла собственика, голям праз! Във Варна ***-аджийската пералня " Технополис" е с по-конкурентни стоки и цени ! От там ще пазарувам.
208
2
 
34
 
! Отговори
стг преди 13 години
Единствения разумен начин да се пазарува от тия вериги е напълно да шунтираш персонала там, отиваш за конкретна стока и ако я има опакована и цената те устройва , купуваш.Който разчита на продавачите там е обречен.
207
3
 
1
 
! Отговори
Сф преди 13 години
Snapdragon-a го ползват HTC и ти казвам, че е половин поколение след A8-ците от гледна точка на производителността.Колкото до Samsung и LG - погледни дисплеите, които ползват в последните си смартфони - (Super) AMOLED разбиват SLCD-то на HTC. А хвърляйки поглед към най-съвършения технологично телефон - LG Optimus 2x - който ползва Tegra2 и Cortex A9 процесор, вече ти става ясно колко изостават технологично HTC.
206
12
 
25
 
! Отговори
До пост № 204 преди 13 години
Разбира се, че Дянков и Борисов нямат нищо общо с кризата в България и банкрута на държавата. Отговорен за това е премиера на Шри Ланка. Питам, може ли нормален човек да отиде в детска градина и да иска да я открие ? След като директорката му обяснила, че обекта е открит през 1986 г., той прерязал лентата на снежния човек, който децата направили два дни преди това. Очакваш ли такъв човек да изведе страната от кризата за трети пореден път ?
205
14
 
23
 
! Отговори
Идва ред на банките преди 13 години
В същото положение като "Техномаркет" са "Била", "Карфур" и "Кауфланд". Идва ред на банките. Над 25 % от кредитите не се обслужват. Банките сами "изкупуват" ипотекираните имоти.От това печелят само частните съдебни изпълнители.А тази порода професия се упражнява от хора които не са могли да станат нито адвокати, нито съдии.С други думи те са тройкаджиите в правото.В това време населението се радва на Боко,като гледа снимката му с Хилари или с Дилма. Мисля ,че и двете дами няма да му помогнат.
204
3
 
4
 
! Отговори
Распутин преди 13 години
Нещо си се объркал, мой човек. Не става дума за фалит, а за продажба. И ако тя е изгодна за купувача(дано), този същия купувач ще може да направи с "Техномаркета" пак това, с което спечели десетки хиляди клиенти - ниски цени и голямо предлагане. Толкова, нищо лично!
203
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
... след като идва клиент, който е готов да даде 300 лв. (примерно) за фритюрник "Bosch", то няма да се спре на *** ви предложение за "НЕО" за 80 лв.??? Постарайте се да му вземете 300-те лв. И това е за всички уреди.
202
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Веднага обяснявам защо аз не пазарувам от Техномаркет. Служителите им са напълно неквалифицирани. Влизал съм десетина пъти и за каквото и да попитам, все не знаят. Карам ги да ми препоръчат нещо - "не знам". И това са 20-ина год. пъпчиви младежи. Става дума за магазина в Добрич.Втора причина: каквото и да искам да си купя, все ми набутват тяхната скапана марка "НЕО" или Самсунг, на които са официални дистрибутори и съответно имат по-голяма печалба. Добре де, веднъж ли не си дадохте сметка, че с
201
0
 
19
 
! Отговори
Распутин преди 13 години
Спомням си управляващия в България на този фонд - Георги Крумов-класическа мутра новобогаташ, а вие чакайте ниски цени в "Техномаркета"... Това са вече само спомени. И крайно време е вече да се делистват от борсата, че е време вече за замитане на следите, изпиране на спечеленото и завличане на поредните балъци. Мутри с бели якички, от най-лошия, нагъл и арогантен тип! Но да му мислят акционерите!!! Хайде със здраве и повече такива новини! ЧНГ!!!
200
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ама какво общо имат Дянков ,Борисов,Герб, Папата,моя съсед,чайките в морето и т.н. Че кризата си дойде 2007 г. ,тук просто има свръхпредлагане.Мисля си,че идва ред и на бензиностанциите,за тях важи -ние сме на всеки километър......