Доларът записа най-силния си ден срещу еврото за последните 2 г.

Цената на петрола се срути под 100 долара за барел
Обновена: 6 май 2011 10:54 | 6 май 2011 10:54,
40
Доларът записа най-силния си ден срещу еврото за последните 2 г.
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Американският долар записа най-силното си представяне срещу еврото от януари 2009 година насам, поскъпвайки с 2 на сто вчера. Това се случи заради изненадващо мекия тон на президента на Европейската централна банка Жан-Клод Трише след вчерашното заседание за определяне на лихвения процент в еврозоната.

Единната валута отстъпи 2% от стойността си, след като преди изказването на Трише едно евро струваше 1,4815 долара, а след него – 1,4524 долара. Тази сутрин еврото се възстановява до известна степен, поскъпвайки до 1,4560 EUR/USD.

Вчера Европейската централна банка реши да остави без промяна лихвения процент в еврозоната и той бе запазен на ниво от 1,25 на сто. Изненадата дойде от неочаквано мекото изказване на Трише, който намекна, че и следващият месец лихвата ще остане без промяна, въпреки сериозното увеличение на инфлацията.

Доларовият индекс, който следи представянето на зелените пари срещу кошница от шест основни валути, се повиши до 74,143 пункта вчера, записвайки най-големият си ръст от август месец насам.

Рязкото поскъпване на долара се отрази на търговията със суровини – цената на петрола се срути под 100 долара за барел вчера, а среброто записа спад от 8 на сто. Отстъпление имаше и при златото, което загуби около 2 на сто от стойността си.

От началото на годината еврото е поскъпнало с около 8 на сто спрямо долара, главно заради очакванията, че ЕЦБ ще бъде по-строга в борбата си с инфлацията и ще затегне монетарната политика преди Федералния резерв на САЩ.

Още икономически новини

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
2
 
! Отговори
rumen221 преди 13 години
Приятели,Надлъгването САЩ - ЕС продължава...ЕС може да посрещне книжното доларовото цунами от 18 трилиона по два начина...!!!1." Твърд" - при който еврото да остане на икономически оправдано "високо" ниво спрямо долара, но европейските икономики да пострадат...2. "Мек" - При който да се "гони" валутен паритет с долара, главно на базата на слухове и не до там коректни "икономически и финансови" анализи, при което европейските икономики ще "минимизират" щетите от "Долатовото цунами"...Доказателство за "мекия" подход, е относитерния паритет на долара и еврото и синхронно плаващите цени на благородните метали и петрола...!!!
39
0
 
7
 
! Отговори
Много преди 13 години
е важно какво ще му наредят на "КГБ-Лукойл" от Москва. Цената за крайния потребител е следствие от тия разпореждания и не се основава на никакви икономически доводи. Казах!
38
0
 
18
 
! Отговори
protest преди 13 години
Аз вече не зареждам гориво от ЛУКОЙЛ. А също така от Шел, ОМВ и Петрол, защото те зареждат бензиностанциите си от рафинерията на ЛУКОЙЛ.Вече зареждам само Ромпетрол и Еко защото те доставят от чужбина.Ако всички престанем да зареждаме освен от ЛУКОЙЛ и от ШЕЛ, ОМВ и Петрол, ще видите как последните 3 вериги ще започнат да си търсят друг доставчик от ЛУКОЙЛ. Защото губят от негативното отношение на българите от техният доставчик!Дали тогава няма да се позамисли този долен монополист и мафиот??
37
1
 
9
 
! Отговори
Amigo преди 13 години
Цената на петрола пада по света, не и у нас!Дори руският премиер Владимир Путин се скара на петролната мафия, че умишлено държи по-високи цени от реалните.Цените на петрола на световните борси започнаха да падат и достигнаха рекордно ниски нива за годината. Причината е убийството на световния терорист 1 Осама бин Ладен, заради която рязко скочи цената на американския долар. Борсите по света реагираха светкавично на тази новина. В момента цената на американския лек суров петрол падна под 100 долара за барел, а сорта Брент в Лондон се понижи със 7 долара и се продава за 114,25 долара за барел.Какво е положението в България? Това е напълно излишен въпрос, защото у нас всичко отдавна е ясно. Тук изтече мораториума на правителството върху горивата и от Лукойл отново подгониха рекордни стойности по бензиностанциите. Не можаха да ги уплашат нито разгневените шофьори и техните шествия. Смъртта на Обама пък въобще не интересува слугите на руските петролни интереси.Стигна се чак дотам, че лично руският премиер Владимир Путин да направи забележка на големите играчи в петролния бизнес, че необосновано поддържат космически цени на горивата. А щом световен лидер като Путин го казва, значи положението наистина е сериозно и мафията се е самозабравила.Новото изказване на руския премиер звучи доста по-оптимистично. Да се надяваме собственикът на българско куче да издърпа ушите и на Валентин Златев и неговата компания, които станаха милионери на гърба на обикновения българин.Поредното безумие на петролните гиганти принуди българите от граничните райони да зареждат от Македония, където цените са значително по-ниски. Дизелът там е 2,20 лв. за литър, докато у нас е над 2,50. По-ниски са и хранителните продукти от първа необходимост. После нека да продължават да говорят, че нямало македонска нация и такава измислена държава. Напротив, измислената държава е България, но ние вече сме свикнали с това.
36
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
КОМЕНТАР НОМЕР 5 ОТЛИЧЕН 6
35
2
 
13
 
! Отговори
ЕС преди 13 години
Българинът трябва да живее в мизерияТакива са евроизискванията и правителството се придържа стриктно към тях
34
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Гърция скоро ще обяви фалит, а след нея и Великобритания ще банкрутира до 2-3 години. Единствено нови печатници на евро и лири може да ги спасят.
33
3
 
9
 
! Отговори
А? преди 13 години
Айде да си говорим за долари след два месеца, а?
32
5
 
8
 
! Отговори
ОГЪН преди 13 години
ОГЪН ДА Я ГОРИ ТАКАВА ДЪРЖАВА,ОТ ЧЕТИРИТЕ КРАЯ И НИЩО И НИКОЙ ДА НЕ ОСТАНЕ ОТ НЕЯ ......
31
3
 
5
 
! Отговори
ДО 15 преди 13 години
Говори на български бе овца.
30
6
 
21
 
! Отговори
Иван преди 13 години
Това е най - корумпираното ,крадливо,мутренско олигархично правителство в историята на Република България !. Ето 1 пример и сравнение !. При Станишев 160 долара за барел - бензин 2.41 лв. При крадливата тиква милиардер 98 долара за барел - 2.52 лв. бензин. Коментара е излишен нали. А 2009 год. в края на мандата на Станишев 95 долара барел - 1.73 лв. бензин . ОСТАВКА БОКО КРАДЛИВА *** ТИКВА- ОСТАВКА
29
5
 
18
 
! Отговори
м преди 13 години
Призовавам всички да минат като мен -на хайдушко гориво.Няма да падне цената скоро-нафтата до нова година ще надхвърли 3 лв.,аз повече от 1.70 нямам за гориво.Търсете питайте,разпитвайте,не ги хранете тия помичри повече.В всеки град има тир паркинги или големи частници с камиони -карайте само с крадено гориво.
28
0
 
13
 
! Отговори
анонимен преди 13 години
Във връзка с динамиката на пазарната конюктура от Лукойл обявяват, че считано от 0 часа на 07.05.2011 ще намалят цените на горивата на кукуво лято.
27
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"Доларът записа най-силния си ден срещу еврото за последните 2 г."А знаете ли какво е да си продал евра срещу долари спекулативно 1 ден преди това??Едва ли.
26
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Цените в БГ могат да вървят само нагоре , а заплатите могат да бъдат замразени с години и една проста кратуна да говори пред друга по добре развита страна от нас че ние живеем добре че дори сме били и по напред от тях.Пародия на държава
25
6
 
19
 
! Отговори
В.Златев преди 13 години
Добре че др. Иван Костов ни подари Нефтохима,та да можем да ви мачкаме и да ви смучем последните стотинки!!
24
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Определянето на цените на бензина у нас явно има нашенски собствени критерии,които нямат нищо общо с световния пазар-падането или покачването на долара все водят до по-висока цена...
23
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Хайде Златев нали се съобразявате с конюнктурата на международния пазар.Или се съобразявате само когато цената се покачва. Моят протест срещу Лукойл се състои в това че престанах да зареждам там и започнах да зареждам в Еко(и там правят отстъпка от 5 ст на литър) поне да помогнем на братята гърци. Ако всички направим това мисля че Лука ще запеят друга песен. Поне сега са без моите 300лв на месец.
22
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Трише-то и той като Саркози-то!
21
0
 
52
 
! Отговори
Коментатор преди 13 години
Цената на петрола е паднала под 100 длолара/барел , а цените на бензина е същата като 2008 г. когато петролът беше 150долара/ барел . Пропан бутана 2008 г. беше с най висока цена 1,14 лв а сега е 1,26 лв. Никаква математическа и икономическа логика няма в сегашните цени на горивата . Сегашните цени трябва да са със минимум 20 % по ниски от 2008 г.В протестите срещу цените на горивата трябва да се включат и всички таксиметрови компании .