Започва строителството на Sofia Ring Mall

Той ще се намира до магазина на IKEA на Околовръстното
Обновена: 8 сеп 2011 17:15 | 8 сеп 2011 17:15,
171
Започва строителството на Sofia Ring Mall
Sofia Ring Mall. Визуализация: Colliers International

Строителството на новия търговски център Sofia Ring Mall, който ще се намира в непосредствена близост до първия хипермаркет на IKEA на Околовръстния път в столицата, е стартирало, обявиха от компанията ексклузивен консултант по отдаването на търговските площи в проекта Colliers International.

За изпълнители на първата фаза на строителството са избрани строителните компании Главболгарстрой и Arcon Constructions. Договорът за строителните дейности беше подписан на 2 септември.

На избраните компании е възложена първа фаза, като те ще отговарят за изкопните дейности, изграждане на основите и грубия строеж на проекта. Тези дейности ще бъдат завършени в рамките на период от 12 месеца. Sofia Ring Mall ще проведе втора тръжна процедура за избор на компания за довършителните работи.

Инвеститори в новия мол, който първоначално бе обявен като South Ring Mall, са гръцките компании Danaos Development и Fourlis. Те ще реализират проекта чрез своето българско дъщерно дружество "South Ring Mall Sofia" EAD. Двете компании имат по 50% в проекта, обясниха от Colliers за Investor.bg.

Fourlis е и компанията, която държи правата за развитието на мрежата на IKEA в България, Гърция и Кипър, която планира да отвори първия си магазин у нас на 20 септември.

От инвеститорите засега предпочетоха да не коментират бюджета на инвестицията в мола. От офиса на българското дъщерно дружество също не бяха на разположение за коментар.

Различни източници по-рано тази година цитираха сума от над 100 млн. лв за инвестицията в проекта. По информация на гръцкото специализирано издание Voria пък сумата е между 130 и 140 млн. евро.

Същата сума цитира и гръцкият ежедневник Imerisia в своя публикация от началото на септември. По данни на изданието молът ще има 200 магазина, кинокомплекс, супермаркет и др.

По информация на Hellenic Business Council in Bulgaria, чийто член е и Danaos, дъщерното дружество South Ring Mall Sofia е регистрирано с "обща сума на инвестициите у нас“ от 140 млн. евро. 

Молът ще разполага със 70 хил. кв. м обща отдаваема площ. Разположен на новоизградения околовръстен път, Sofia Ring Mall ще бъде свързан с IKEA чрез пешеходен подход и общ подземен паркинг.

Комбинираният паркинг ще разполага с 3 500 места. Откриването на проекта се планира за 2013 г.

Друг от големите столични молове, The Mall, също е с гръцки собственик - инвестиционната компания Assos Capital, която придоби проекта от „Карфур България” EOOД за над 200 млн. евро.

Вижте тук как ще изглежда проектът

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


171
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
6
 
15
 
! Отговори
42 преди 12 години
урааааааааааааааааааааааааа, ще ядем молове...
84
7
 
10
 
! Отговори
Комунист преди 12 години
до 85Свобода от какво сте искали? Свобода имахте и преди, а искахте свободия. Искахте всички да крадете и да безчинствате до посиняване жез никой да ви държи сметка. От 20 години имате тази възможност, но пак нещо не ви изнася и все сте недоволни.
83
8
 
11
 
! Отговори
до 82 преди 12 години
Комунисте,не сме искали капиталистически заплати със социалистически цени, искахме свобода на каквато и цена да е тя!
82
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
в тая държава се строят само молове и хотели.*** държава!
81
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Истината е че тук всичко е объркано,реалните наеми са не повече от 10 евро на квадрат...покупателната способност на българина е най-ниската в Европа, а наемите не са съобразени с това и при отварянето на този и другите два МОЛа на хладилника и този на бул.България(ако въобще ги напълнят) ще сме свидетели на масови фалити...
80
7
 
14
 
! Отговори
Комунист преди 12 години
Българите си мислехте, че специално за вас ще има демокрация и капиталистически заплати със социалистически цени. След 20 години гърч на някои екземпляри започват да им увират главите, че няма да стане, така както го мислехте.
79
5
 
18
 
! Отговори
Кондю преди 12 години
Добра новина за всички чалгарки и футболисти !
78
7
 
15
 
! Отговори
ImaNema преди 12 години
Това е една прекрасна новина ,знайте че никой не хвърля пари на пусто в дупка, особено грък.
77
4
 
21
 
! Отговори
до 77 преди 12 години
"големите вериги и моловете" ще унищожат малкия бизнес!Малките частни магазини ще фалират и тогава собствениците им в най-добрия случай ще работят за минимална заплата в мола!
76
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
някои хора искат да е като в комунизма - стотици блокове и една бакалия да ги изхранва. да ама не, да живеят големите вериги и моловете!
75
2
 
13
 
! Отговори
Голф преди 12 години
Перник, тъй като ти липсва акъл директно ще попитам - ти някога преди това минавал ли си по околовръстното? Защото ми се струва, че не си. Преди околовръстното беше по ЕДНА лента в посока. В момента във всяка посока има по ДВЕ активни ленти, а другата година ще пуснат цялата отсечка до Младост 4.
74
2
 
11
 
! Отговори
:) преди 12 години
В София пак има хора да ги напълнят , ами във Варна защо са им толкова много , ех *** мафия не знае как да си изпере парите , вместо предприятия правят молове , каквато ние мафията такова ние и положението.
73
8
 
3
 
! Отговори
do 54 ot PERNIK преди 12 години
Kakvo ulesnenie za trafika be, gerber tikven? 1h30 min sutrinta za da mine chovek 700 metra. Da, neveroqtno! URAAA GERB!! I tova e ot pone 2 godini. Mama vi selska mutro-gerberska!
72
3
 
25
 
! Отговори
Друг свидетел пак преди 12 години
И забравих да добавя, че вчера пробвах някакви ботуши в молчето. Докарва ми ги мацката и ми сервира цената от 120 лева, ама.... ботуши от миналогодишна колекция. Подобна цена за стари стоки не е нормална. Или от Виена си купих една риза от известен марков магазин - за сумата от 5 евро. Това беше преди 3 години. Онзи ден влезнах в същия магазин в България - цената и беше 50 лева. Сами си правете изводите. Стари стоки на огромни цени. Простотия.
71
4
 
5
 
! Отговори
Свидетел преди 12 години
... А замислял ли си се защо цените са такива. А знаеш ли с какви наеми ни дерат? Кой мислиш, че ги плаща?
70
1
 
14
 
! Отговори
Друг свидетел преди 12 години
И точно щото тези фирми продават на тези цени и с подобна надценка, няма клиенти. Нормално е да няма. Пуснали разпродажба и намаления.. само където цените на 'уж' намалените дрехи са точно 100-200 лв. А аз в чужбина си намерих дрехи (които се прецаках да си купя от тук) на по-евтина цена - и то като обърнем еврото в лева. Направо си заслужавате да фалирате, щото хич не се усещате!
69
3
 
7
 
! Отговори
до 13 преди 12 години
Какъв търговец си ти бе, тук ли търсиш съвети,какво си щял да взимаш в Сердика и какво е заето...ето ти един съвет от мен палячоходете и се гръмнете с тиквата заедно бе ***..
68
3
 
38
 
! Отговори
Свидетел преди 12 години
За този дето си мисли, че в МОЛ-а е много евтино. Работя в една фирма, голяма марка, продаваме в МОЛ-овете. Само да ви кажа, че купуваме блузките по 0.50 цента до 1.5 долара а ги продаваме по 90 - 190 лв. Балъците купуват и си мислят, че е много евтино и носят маркови дрехи. Ей това е в България, яко сноби и ***.
67
4
 
8
 
! Отговори
... преди 12 години
Обичайна практика на ИКЕА е, до всеки магазин да има Мол, заради човекопотока. Не случайно този мол е собственост на същата компания, която е представител на ИКЕА. Има мениджъри които мислят за перспективата на инвестициите, така че не ги мислете...
66
4
 
32
 
! Отговори
посеркофф преди 12 години
Мол до Мол, гъста гора.Има вече де да се изсера.Виждам, ето тука,между двата .. ескалатора.Чисто, хубаво и ***,аз осрах се тъй вежливо.Опа-а, някой се задаваи хартишка ми подава.Туй в Мол-а да сереше здраво, яко фреш.