ЕК: Дългът на страните от еврозоната ще достигне 83% от техния БВП

От 2007 г. до сега увеличението на дълга е с около една трета
12 сеп 2011 17:50,
18
ЕК: Дългът на страните от еврозоната ще достигне 83% от техния БВП
Оли Рен. Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Общият държавен дълг на 17-те страни членки на еврозоната през 2012 г. ще достигне 83,3% от техния брутен вътрешен продукт, съобщиха от Европейската комисия.

През кризисния период стойността на общия държавен дълг в еврозоната е нараснал с около една трета. През 2007 г. показателят беше с над 20 процентни пункта по-нисък.

Данните показват, че не само повечето държави от еврозоната са надхвърлили ограничението за държавния дълг в Пакта за стабилност и растеж от 60% от БВП, но и еврозоната като цяло отдавна е надхвърлила ограниченията, заложени в нейните базови икономически документи.

Това на свой ред подчертава системния, а не случаен характер на настоящата държавна дългова криза, която вече година и половина заплашва съществуването на общата европейска валута.

„В период на високи и все още растящи дългови нива в държавите от Европейския съюз, осигуряването на подкрепа за публичните финанси е предпоставка за устойчив икономически растеж и създаване на работни места.

Стратегията на ЕС за постепенна и обособена финансова консолидация остава валидна на фона на постоянните пазарни бури и несигурност за темпото на възстановяването“, твърди европейският комисар по икономическите и валутните въпроси Оли Рен, цитиран в съобщението на ЕК.

По думите му държавите членки на ЕС трябва да се съсредоточат върху изпълнението на поставените цели и да предприемат допълнителни мерки, ако това се налага.

„Настоящото развитие подчертава необходимостта от максимално бързо приемане на законодателен пакет в подкрепа на нашето икономическо управление“, посочва Оли Рен.

Още икономически новини от Европа четете в Investor.bg.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
1
 
! Отговори
Мамантос преди 12 години
***.
15
1
 
3
 
! Отговори
rumen221 преди 12 години
Приятели, Никой в ЕС не ни приема на сериозно, заради Американският свръхлиберализъм на Дянков, който е пагубен за България и безумие за нормалните държавници в ЕС... Облагане само на депутатските безотчетни пари не стига, защото в България ИМА ПАРИ за нормални заплати и пенсий, и за УСКОРЕНО РАЗВИТИЕ НА ИКОНОМИКАТА, без да се застрашава макрофинансовата стабилност?Много е просто... - От американски СВРЪХЛИБЕРАЛЕН (високи косвени и ниски преки данъци), трябва ВЕДНАГА да преминем към европейски ДЕМОКРАТИЧЕН финансово-икономически модел, като:1. Физическите лица да плащат еднакви подоходни данъци, здравни и пенсионни осигуровки, независимо дали произлизат от труд, доходоносна собственост или социални помощи, при това без таван за облагането2. Преките(за богатите) и косвените(за бедните) данъци се изравнят Сега съотношението им е 1:7, а такова чудо няма никъде в Европа!!!3. Заплатите да се повишат до нивото на реалната производителност на труда- Производителността ни е 27%, а заплатите 17% от средноевропейските БНП е 45% от средноевропейския, а средните ни доходи са 20% от средноевропейските4. Печалбите се обложат по европейски- Данък печалба за миналата година е 2.2 милиарда..., значи декларираната печалбата е 22 милиарда... (а истинската е по-голяма, около 35 милиарда). Целият бюджет на държавата е 24 милиарда...!!! Следователно..., печалбите от ТРУД у нас, са фантастично високи, дори за представите на Американците, които междувременно на 2-ри август ПРАКТИЧЕСКИ ФАЛИРАХА - За инвестираната в България част от печалба данъка ДА СЕ НАМАЛИ на 5%...(за миналата година са реинвестирани само - 2 милиарда...)!- За останалата печалба данъка ТРЯБВА да е 37.5% (колкото са удръжките на физическите лица от труд) и да се удържа при източника(тук в България) - тогава в бюджета след тяхното инвестиране ще влизат поне още 10 милиарда, които сега се изнасят зад граница от честните частници!!!Защо да се увеличи точно данъка върху печалбата ли...? - Защото неинвестираната печалба е ЛИЧЕН ДОХОД и трябва да се облага с данъци и осигуровки както при всички нормални българи, а отделно от това, съгласно Чл.60 от Конституцията ни, таваните за облагане и осигуряване са ПРОТИВОКОНСТИТУЦИОННИ!!! - Печалбата ТРЯБВА да се облага като личен доход и защото тя е направена за сметка на СЪЩОТО ТОВА общество, от позицията на ИКОНОМИЧЕСКИ ПО-СИЛНИЯ!!!
14
0
 
2
 
! Отговори
Патилан преди 12 години
Да разтълкуваме какво значи Европейски съюз: Първи закон за обединенията: Колкото и *** да обединиш няма да се получи нищо читаво. Втори закон за обединенията: Когато *** добие огромни размери той вече не е само твой, а общ *** и някой друг му бере грижата.ЕЦБ - служители назначени от различни страни от ЕС, в управлението на банката, които да изпълняват функциите на Централна национална банка (макар и да няма такава държава).ФЕД - акционери (частни банки с техните собственици), които назначават служители, които да изпълняват функциите на ЦБ.С две думи, финансова група (държава в държавата) изпълнява функциите на емитирането на пари, без никакъв контрол от страна на населението...(парламента) !!!Пари ще отпечатат ! А доверие ? Него, ще го копаят ли ? Какво са парите без покритие !? Което са политиците без доверие !?
13
0
 
6
 
! Отговори
Венци преди 12 години
Цялата световна криза е заради това,че масата от парите се изсмуква от единици хора на планетата .Всички други ще стягат коланите.В момента това е третата световна война.Тя е започнала вече и това е война - бедни богати....
12
0
 
2
 
! Отговори
rumen221 преди 12 години
Приятели,Между финансовите кризизи в Америка и ЕС, няма нищо общо...1. Америка практически фалира на 2 август и никога няма да плати трилионите долари, които печата сега и с тях ограбва реалния труд на целия свят2. ЕС е далече от реална финансова криза, но ИЗПОЛЗВА поевтиняването на долара, за да се справи с печаталите без покритие евра Италия, Испания, Португалия и Гърция.Поддържайки паритет между долар и евро, ЕС се оздравява, а САЩ загиват...Така е - сиренето е с пари и за приятели.
11
0
 
3
 
! Отговори
georgi преди 12 години
Икономически съюзи, дългове от всякакво естество, икономически кризи, рецесии и др., трябва да се мисли за друго устройство на икономиките и икономическите порядки в света, реформите няма да спасят сегашната икономическа световна организация. За съжаление предвид, екологическите и др. световни проблеми, които са все повече, не ни чака нищо добро. Не е нужно да се слушат гадатели и др. ние сами ще се унищожим.
10
1
 
6
 
! Отговори
цървулан преди 12 години
ЕЙ ГЕРМАНИЯ МНОГО ЛОШИ! НЕ ДАВАТ ПАРИ НА ГРЪЦКИТЕ ТАРИКАТИ ДЕТО КАКВОТО И ДА ПРАВЯТ ПАК СА ПО ДОБРЕ ОТ НАС ...АМА НАКРАЯ ДАНО ДА ФАЛИРА ТОЯ ЕС САМО НИ РАЗВАЛИХА ИКОНОМИКАТА .ГЛОБАЛИЗАЦИЯ МОР ЗА МАЛКИЯ БИЗНЕС И ЩЕ СТАВА ПО ЛОШО НИЕ ДЕТО СМЕ *** ЩЕ ПЛАЩТАМЕ СЕГА ЗАРАДИ ТАКИВА КАТО ГЪРЦИЯ ,ПОРТУГАЛИЯ И ИСПАНИЯ.НЕ РАЗБИРАМ КАКВА Е ЛОГИКАТА ДА ИМ НАЛИВАТ ОЩЕ КАТО ЗНАЯТ ,ЧЕ НЕ МОГАТ ДА ГИ ВЪРНАТ. И КАКТО ЧЕТОТОХ ЕДИН КОМЕНТАР НА КОЛЕГА ЩЕ ИМ ТРЯБВАТ ДРУГИ СПОНСОРИ КАТО ТУРЦИЯ А МОЖЕ И ХЪРВАСТКА
9
1
 
11
 
! Отговори
Патилан преди 12 години
"Гърците имат пари само до октомври. А после?" :Следва: -Атина настоява за бърз следващ транш от ?8 млрд.!- печатане на пари- част от тях отиват за гърците да си живеят добре, останалата част отива за кредиторите Франция и Германия- вдига се инфлацията в Европа- Гърция, Германия и Франция получават напечатани пари, останалите - гледат и лапат мухите!!! Не е луд тоя които яде зелника ,а който му го дава !!! Така хитрите гърци дръпнаха над 100 милиарда евро от МВФ и на финала ще стане, че гърците ще има да връщат, а МВФ да взема, което няма да се случи никога, понеже е на път МВФ, да отиде в историята , тоест небитието!!! После Я камилата, я камиларя....Гърците, много умело са си разработили схемата. Не ги мислете че са глупави!Когато Господ създал гърка, евреина плакал безутешно цели три дни !!!
8
0
 
11
 
! Отговори
Патилан преди 12 години
Факт е, че цялата система е като един балон който се надува и скоро ще се спука !!!Страните от ЕВРОПА са мнogo по зле от към дългове, има държави като Ирландия с дългове от 1400% от БВП и Великобритания 400% от БВП но те не обявяват фалит, просто защото нямат таван и постояно си взимат нови и нови дългове, за да си плащат старите задължения и се получава едно мазало, да видим до къде ще го докарат.Но Италия е 8-та икономика в света и 3-та в ЕС. И тя е на дневен ред.Едва ли е необходимо да се обяснява, че критичната точка ще бъде Италия. Гърция е проблем. Но Италия е кошмар. Метастазите плъзнаха. Няма начин Гърция да плати своя дълг на ЕФФС и на другите кредитори през нашия живот. Няма начин. Гърция няма и такова намерение. Но Италия не е Гърция. Делът на италианския капиталов пазар е 1,6 трилиона евро. И това не може да се плати. Няма начин. Но може би са прави оптимистите, че е по-добре ужасен край, вместо безкраен ужас. Световната икономика при всяко ново изостряне на кризата се разрушава по един и същи образец, както при кризата през 2008 г. - от периферията към монетарното сърце, т.е. към Федералната резервна система на САЩ. А там, както е известно, нещата са много по-лоши, отколкото в Италия. Прави впечатление песимистичното изказване на бившия шеф на Федералния резерв Грийнспан, че "шансовете на Гърция да избегне банкрута са крайно ниски". Дали вече не готви и световната общност за банкрута на САЩ. Но банкрута на САЩ, даже и ограничен, ще бъде непропорционален отговор на проблемите на Гърция и Италия, които въобще не трябва да влияят върху САЩ, тъй като брутните активи на американските банки и брокери в тези две страни са около 80 милиарда долара, а чистите - и по-малки. Истерията около фалита и рейтинга на САЩ е била основно вътрешнополитическо упражнение по дискредитация на Обамата. Самият финансов проблем обаче има друга природа. Финансовата система, изградена върху долара като единствената световна валута почва да се тресе. Mмда....за Италия и Испания парична помощ не стигат а се задава и Белгия. Немския страх за инфлация може да се окаже фатален за еврозоната!!!
7
1
 
9
 
! Отговори
песимист преди 12 години
Не пичове ,факта е само един който се захване с нас се разсипва а ние винаги продължаваме. Везантийската империя се разпадна ,турската също,третия райх, СССР какво има да говори човек. ЕС да погледнат историята и да се готвят!
6
6
 
0
 
! Отговори
Томас преди 12 години
не ме интересува
5
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
От както България стана член на ЕС им развали дисциплината и сега ЕС ще заприлича на България. С какъвто се събереш такъв ставаш.
4
1
 
3
 
! Отговори
VDCH преди 12 години
Много се говори за Гърция. Който следи отблизо в ЕС знае че там е пълно с такива държави. Наскоро чух от DW, че във Великобритания са останали да работят 5-6 няколко големи фирми като Роус Ройс. Във Франция оклж 1/5 от населението живее в или около Париж. Колко от тях работят в реалната икономика? Може и да се оправят нещата, но първо трябва "ГРАЖДАНСКОТО ОБЩЕСТВО" да поиска закриването на Китай, Индия, Бразилия и др. държави от бившия трети свят. Вижте какво правят - "не на АЕЦ" и др. глупости.
3
0
 
11
 
! Отговори
Защо се преди 12 години
напъваме да влезем в ЕС ? Защото в момента лева е вързан за еврото - има около 4 млд евро блокирани в БГ които са гаранция за лева . Тези пари никой не може да ги пипа !!! Даже и ББ ! В момента в който влезем в ЕС , приемаме еврото за платежна единица , и сумата от 4 млд евро се отблокирва и може да се харчи !!! Даже и от ББ ! От кой ли друг ? ... Римския император беше казал - Каквото и да ми приказвате , става въпрос за пари !!!
2
1
 
8
 
! Отговори
песимист преди 12 години
Да хванат и да помислят как да се измъкнеме ние бедняците ,а не как да осигурят и без това сигурните печалби на единици! То не може само да купуваме да безкрай!
1
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
и за какво се напъваме да влизаме там всъщност, да се довършим като Гърция