Лукойл продавала бензина с 1% загуба

Компанията оправда скъпия дизел с високия акциз
Обновена: 23 фев 2012 19:16 | 23 фев 2012 19:16, Бойчо Попов
213
 Лукойл продавала бензина с 1% загуба
Снимка: Getty Images News

„Лукойл България“ продава на своите бензиностанции в страната дизеловото гориво с 2% печалба, а при сегашната цена на бензин А 95 компанията е с 1% загуба за този продукт. Това става ясно от информация за пазара и цените на горивата на дребно на „Лукойл България“, изготвени от компанията.

Според изнесените данни в структурата на цената на дизеловото гориво дялове от по 40% заемат от една страна акцизът и ДДС, а от друга – стойността на закупувания суров петрол от Средиземноморските пазари. Делът на експлоатационните разходи в крайната цена е 11,5%, а на разходите за нефтопреработка – 4,5%. Разходите по добавянето на биокомпонент са с дял от 2% в крайната цена на дизела. Така печалбата формира само 2% от цената на дребно на това гориво.

При структурата на цената на бензин А 95 на акциза и ДДС се падат 44%, а на разходите за суров петрол – 41%. Експлоатационните разходи и тези за нефтопреработка са съответно 11% и 5%. Така че в крайна сметка това гориво в момента се продава с минимална загуба на бензиностанциите на Лукойл, по данни на компанията.

Според разчетите на Лукойл през миналата година продажбите на бензин у нас са имали дял от 50% от пазара на горива като цяло, а делът на бензин А 95 е бил 27,5%.

За периода от началото на 2011 г. до средата на февруари 2012 г. бензин А 95 е поскъпнал на бензиностанциите на Лукойл с 13%.

За същия период, т.е. за малко повече от година, дизелът, продаван на дребно от Лукойл, е повишил цената си с 16%, показват данните на компанията.

Същевременно, за периода от началото на 2011 г. до средата на февруари нефтът сорт Брент е поскъпнал с 28%.

Още икономически новини за България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


213
Още по темата: дизелЛукойлбензин
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
108
0
 
2
 
! Отговори
Бай Трендо, до 117 преди 12 години
Вярно, добивът на бензин, дизел, мазут и др. по този начин е по - труден и е по - малко като процент спрямо доброкачествения нефт, но все пак, цената, цената на вълшебната руска експортна смес каква е? Т.е. на каква точно цена "Лукойл" се сдобива с нея. Само така, поне относително ще хванем нормата на печалба, което е еманацията на въпроса ...
107
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
мин.заплата в БГ - 138 евро , и все пак плащаме по-скъп дизел от Люксембург, където тя е 1801 евро. Поредния парадокс, виновните за който трябва да отидат на народен съд и оттам пред стената със завързани очи.Предателство на родината за сметка на интересите на Руският монополист....АМА ЧАКАЙТЕ МАЛКО...НЕ БЯХА ЛИ ТЕ СЪЩИТЕ ,КОЙТО НИ АГИТИРАХА ДА СЕ ОТКАЖЕМ ОТ ШИСТОВИЯ ГАЗ???
106
0
 
3
 
! Отговори
до 111 преди 12 години
Данъците са включени в разходите. А големия ремонт през февруари 2010та когато завода не работеше - по думи на Дянков - в държавата са влязли 40 милиона по-малко. И това при условие че горива се продаваха - от запасите, и заплатите вървяха - около 2 милиона на месец са само осигуровки и плосък данък от заплатите. 2% от дизляка е кофти, но е 5 стотинки на литър - а литрите са милиони на година, продават и полипропилен и корабно гориво и така имат доста оборот и малка печалба. Доста пари отидоха за новите производства, сега се наливат и за проектирането на "новия крекинг" - технологията е на Аксенс, проектант са Технип - Италия....
105
3
 
5
 
! Отговори
антимонопол преди 12 години
"Лукойл продавала бензина с 1% загуба" ЗА БОГА ,БРАТЯ НЕ КУПУВАЙТЕ!!!! Така Руският монополист търпи загуби за всеки литър , който купите. Пощадете горкия лукоил и спрете да зареждате, ако не ви се налага НЕДЕЙТЕ !! повиши се цената на истинския петрол , на *** от който те произвеждат гориво, и който поврежда колите ни - ЕДВА ЛИ !
104
0
 
5
 
! Отговори
до 114 преди 12 години
Бат Трендьо - руската експортна смес е *** на квадрат. Добива от нея е на половина от колкото от истинско С5, така че в крайна сметка цената е пак същата. Единственото и достоинство е че е по ниско митото за нея.
103
0
 
5
 
! Отговори
do 101 преди 12 години
Пропана по точно ППФ и ББФ никога не са били ***. А 80% от пропан бутана в България е внос. От ППФ в Бургас се прави полипропилен, а от ББФ се се прави бензин - процеса се нарича СярноКиселоАлкилиране и е най-чистия бензин. Нарича се и "авиоалкилат" използва се за авиационни бутални двигатели. От инсталацията излиза на 95 октана, със МТБЕ става и повече. На факелите горят и са горяли съвсем други неща.
102
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Всички национални телевизии виднага да пуснат номера за изпращане на смс-и за подпомагане на Лукойл!!!!
101
3
 
14
 
! Отговори
Бай Трендо преди 12 години
Горивата в НХК - Бургас се произвеждат от т.н. "руска експортна смес". Тя нито се купува от средиземноморските пазари, нито има нещо общо с лекия арабски суров петрол, нито с този сорт "брент". При това, въпросната смес не струва почти нищо на руската "Лукойл", просто защото тя си е тяхна, "Лукойл" си я произвежда, като в нея има доста полуотпадъци - шлам, тежки нефтени фракции и др. под. Никой не казва каква е цената на тази чудна смес, но вярвайте ми, тя е много по - ниска от тази на нефта.
100
1
 
7
 
! Отговори
някой си преди 12 години
Ха- ха! Повдигнаха ми настроението. Ще ми се моята фирма да докарваше тяхната "загуба". С такава загуба, бих искал да работя в следващите 100 г!Между другото нали уж бяха най-големия платец на данъци в държавата. Как става това, ако си на загуба, не знам!
99
0
 
0
 
! Отговори
+++ преди 12 години
или СМС с текст К.Р
98
0
 
4
 
! Отговори
suratnik преди 12 години
за да помогнете на лУКОЙЛ изпратете СМС с текст DMS LUK
97
0
 
6
 
! Отговори
ЧЕРВЕН ЛУК преди 12 години
Когато лукът се реже, клетките му се разпукват. Клетките на лука имат две части една с ензими, наречени алианази, и една със сулфиди (аминокиселинни сулфоксиди). Ензимите разрушават сулфидите и образуват сулфенови киселини. Сулфеновата киселина е нестабилна и се разпада на летлив газ, наречен сон-пропанетал-S-оксид. Газът се разсейва във въздуха и, ако попадне в очите, реагира с водата и образува слаб разтвор на сярна киселина. Тя дразни нервните окончания в очите и те лютят. Реагирайки на дразнението, слъзните жлези отделят сълзи, за да разтворят и отмият дразнителя
96
2
 
2
 
! Отговори
666 преди 12 години
братушките яко пара правят от природните богатства на Б-я
95
2
 
5
 
! Отговори
1 преди 12 години
пълни наглеци. майка тереза репи да яде.да има *** да им верват?
94
5
 
16
 
! Отговори
рапон преди 12 години
Аве стига плюхте лукойла - що не плюете по омв, петрол, ромпетрол, еко, бойко борисов, дянков, цената на тока, цената на парното, НИСКИТЕ ЗАПЛАТИ, ЦКНАТА НА ОЛИО, ЦЕНАТА НА ЗАХАРТА, ЦЕНАТА НА МЕСОТО, ЦЕНАТА НА СИРЕНЕТО, ЦЕНАТА НА ПАРНОТО. ЗАПЛАТИТЕ СА МАЛКИ И ДЕПУТАТИТЕ СА КРАДЛИВИ. ЛУКОЙЛА НЕ ВИ Е ВИНОВЕН.
93
1
 
3
 
! Отговори
Мумба преди 12 години
К'во ста'а?
92
1
 
6
 
! Отговори
Бизнесмен преди 12 години
Ние, представителите на бълагарскя бизнес, заставаме твърдо зад г-н Златев.
91
0
 
2
 
! Отговори
Стари градски песни преди 12 години
Гърди си с рози накичина младини се наситии с пълна чаша пий наслада,че ... Целувката на Ана: Червено вино снощи пихи капка не остана. ... щерка на султанана устните ми щом горицелувката на Ана
90
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Газта както е известно е отпадъчен продукт, навремето тая газ излизаше от комините на Нефтохима под формата на жълто-син пламък, как стана така че сега е почти на цената на бензина при неговото производство. Бойко да каже къде отиват парите от газта???
89
1
 
6
 
! Отговори
Кочо преди 12 години
Горките. Ами кажете банковата си сметка да ви превеждаме помощи, че да не умрете от глад.