Всички плащат при цялостно саниране на блока

Хората, които са санирали самостоятелно ще трябва да доплащат
Обновена: 14 мар 2012 20:45 | 14 мар 2012 20:45, Миглена Иванова
195
Всички плащат при цялостно саниране на блока
Снимка: Investor.bg

Хората, които самостоятелно са санирали жилищата си, ще трябва да платят за полагането на допълнителен слой изолация, ако сградата, в която живеят, кандидатства за цялостно обновяване, финансирано с европари.

Това каза Цвета Наньова, главен консултант на съвместния проект за демонстрационно обновяване на многофамилни жилищни сгради на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) и Програмата на ООН за развитие (ПРООН) по време на конференцията BuildinGreen 2012, посветена на енергийното обновяване на сградния фонд.

Цвета Наньова обясни, че според масовата практика в България старите изолации са с дебелина от 5 см. Миналата година обаче са били завишени нормативните изисквания за енергийна ефективност на сградите.

Изчисленията, базирани на новите норми, показват, че топлоизолацията вече трябва да бъде минимум 8 см, а разликата между вече положената единична и новата цялостна изолация на жилищната сграда трябва да бъде наваксана.

Експертът поясни, че преди тази промяна в законодателството не е имало никакъв проблем изолацията на единични жилища да бъде интегрирана при цялостното саниране на блоковете. Така собствениците, които самостоятелно са санирали жилищата си, не са плащали нищо при цялостното обновяване на сградата.

Според Цвета Наньова наложителното наваксване в дебелината на изолационния слой при цялостно обновяване на блоковете ще излезе на собствениците на вече санирани единични жилища почти толкова, колкото им е струвало полагането на топлоизолацията.

По думите й това ще доведе до сериозна съпротива за цялостното обновяване на блокове по програмата на строителното министерство, която трябва да тръгне всеки момент.

Наньова смята, че ново изменение на нормативната уредба няма как да бъде направено. Тя припомни обаче, че частичното саниране не е разрешено от закона, но на собствениците на единични обновени жилища санкции така и не са налагани.

Според нея голяма част от хората дори не знаят, че са санирали жилището си в нарушение на нормативната уредба.

Още новини за имоти четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


195
Още по темата: саниране
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
169
0
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
оставям си и апартамента и се изнасям.....искат да ни заробят ....видях ме ви прехваленото управление.гърците може да са вси4ко,но поне си турсят правата ,а българите седим и ни тъп4ат.потъваме в блатото още по-надълбоко
168
0
 
0
 
! Отговори
duhni преди 12 години
абе ,тия *** ли са ,да доидат да ме санират без пари.....*** смотани ...само гледат как да докопат на хората парите и дома....това ли е политиката на тази пост-комунисти4еска партиика ..... писна ми от идиот6тини в тази ко4ина .... няма пари ,криза е тия искат да санират ...духаите *** ...не искам да ми набутвате санирането ...санираите си задниците ....каквото ви бе6е зимното 4истене ,каквото ви е цялото управление ,такова и 6те е поредната идиотска приумиця.....Писна ми
167
0
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
крадлата какво ми обяснява че незаконно сме санирали апартаментите си.твойта герберска....колко пари вземаш за консултантски.я да се махате гербере крадливи.
166
0
 
6
 
! Отговори
МИЛЧО преди 12 години
ПЪРВО ИМ ДАВАТЕ 500 ЛВ ГАРАНЦИЯ ЧЕ НЯМА ДА СЕ ОТКАЖЕТЕ !!ВТОРО ТЕГЛИТЕ ЗАЕМ 5000 ЛЕВА - ЗА 20 ГОДИНИ - ТАКА ЧЕ ЖИВЕЕТЕ НА КРЕДИТ В СОБСТВЕНИЯ СИ ДОМ - АКО НЕ УСПЕЕТЕ ДА ГО ИЗПЛАТИТЕ ВИ ГО ПРИБИРАТ !!! ЗАЩО НЕ САНИРАТ ПЪРВО ЦЕНТЪРА НА СОФИЯ КЪДЕТО ЗГРАДИТЕ СА ОТ 19000 Г - ?????? ИДЕЯТА Е ВСИЧКИ ДА СТАНЕМ КРЕДИТНИ ДЛЪЖНИЦИ ЗА ДА ВЗЕМАТ ДОМОВЕТЕ НИ !!!
165
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Добре де, какво толкова неестетично и грозно има в това, когато блоковете са шарени, че някои така се възмущават? На мен ми харесва и ми е по-приятно отколкото да гледам тези сиви бетонни гета. Защо само едноцветното и унифицираното да е красиво? Много сте праволинейни и консервативни. Да вкарат закон всички блокове напр. в беж, ако не ги е срам и щом това ще ни реши проблемите.
164
0
 
5
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 12 години
184, МНОГО ТОЧНО СИ ГО НАПИСАЛ! НА ТИЯ МИНИСТРИ ДА ИМ Е.. МАЙКАТА. ***. ТЪРМОЗ НА НАРОДА.ТИК..ТА КАЗА: СПЕСТЯВАНИЯТА НА НАРОДА СА НА СРОЧНИ ДЕПОЗИТИ В БАНКИТЕ...ЯСНО... ТРЕБВА ДА ИМ ГИ ВЗЕМЕМ... НАШТЕ СТРОИТЕЛНИ ФИРМИ НЯМАТ РАБОТА. КРИЗА Е. СМЕТКАТА НА ТИК..ТА Е ТОЧНА. НА НАРОДА НЕ ИЗЛИЗА.
163
0
 
2
 
! Отговори
klim преди 12 години
Агънца заспали. о събудете се...
162
0
 
8
 
! Отговори
с. преди 12 години
Тия луди ли са бе!?Като се хванах да си ремонтирам апартамента имах няколко теча,които бяха отстранени!Нямах избор да не направя изолация и съм доволен!И изолацията ми е 8 сантиметра!Така,че фак оф!Аре тия скапаняци да престанат да се чудят как да набутват хората щото накрая ще стане мяу!
161
0
 
5
 
! Отговори
продължение на 166 преди 12 години
ВСИЧКИТЕ ЕКСПЕРТИ СА ТАКИВА! НЮНЮВА ИКОНОМИСТ "СТРОИТЕЛ, ЕНЕРГЕТИК", БОЖЕЕЕ ПАЗИ СЛЯПО ДА ПРОГЛЕДНЕ. ОНОВА НЕДОРАЗУМЕНИЕ, ЛИЛЯНА ЦЯЛА ЗИМА НИ РАЗКАЗВАШЕ ЗА МАГИСТРАЛИ И ПЪТНО ПОДДЪРЖАНЕ...КОДОВЕ ЖЪЛТ, ЧЕРВЕН.. АБЕ ЕДИН ДА ХВАНЕШ, ДРУГ ДА ПУСНЕШ ТРЕТИ ДА УДАРИШ. ОТ КОЛ И ВЪЖЕ. АЗ СЪМ СИ СМЕНИЛ ДОГРАМАТА, НАПРАВИЛ СЪМ СИ ТОПЛОИЗОЛАЦИЯ-СТИРИОПОР 5СМ И ТОЛКОВА.НЕ МЕ ИНТЕРЕСУВА, КОЙ КАКВО ЩЕ СМЕНЯ, ОБЛИЦОВА И ОПАКОВА.БЕШЕ НОРМАТИВА - 5, СЕГА Е 8СМ, УТРЕ МОЖЕ 10. АМАН ОТ НЕКАДЪРНИ ЕКСПЕРТИ И УПРАВНИЦИ
160
0
 
10
 
! Отговори
rumen221 преди 12 години
ПРАВИТЕЛСТВОТО И ПАРЛАМЕНТА НАРУШАВАТ КОНСТИТУЦИЯТА...!!!- ЗАДЪЛЖИТЕЛНОТО "САНИРАНЕ" Е... ПРОТИВОКОНСТИТУЦИОННО ПОСЕГАТЕЛСТВО НАД ЧАСТНАТА СОБСТВЕНОСТ:Конституция:- Чл. 17. (1) Правото на собственост и на наследяване се гарантира и защитава от закона. (2) Собствеността е частна и публична.(3) Частната собственост е неприкосновена.НЕПРИКОСНОВЕНА... означава, че без съдебен акт НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА СЕ РАЗПОРЕЖДА С ЧАСТНА СОБСТВЕНОСТ!!!- ОСВЕН МАФИЯТА... ЕСТЕСТВЕНО...
159
0
 
6
 
! Отговори
НФБ преди 12 години
дон боко каза много ясно,,,има 30 милиарда скътани пари в банките!да се намери начин тези пари да се дръпнат от хората!банките предлагат кредити но там ромите взимат пари но не ги връщат!защо и кой им дава кредитни карти като не работят е друг въпрос1защо не ив се дава дебитна карта и да харчат толкова колкото получават,,,,строителния бизнес замря!емигрантите ни вече се устройват на Запад и не искат да купуват тук!мафията се изнепвя...парите им секват...Дон боко действа а уфсите ще плащат!
158
1
 
10
 
! Отговори
До Баровеца преди 12 години
Аз проблем нямам, но ти и подобни на теб селски тарикати и наглеци, които пробутват схемите си много скоро ще имат проблем с озверялото население и затворените комплекси и джипове няма да ви спасят! А таеи приказки за пазарната икономика си ги заври отзад- в БГ такава НЯМА, а има пост комунистически милционерски монопол, които няма аналог!
157
1
 
10
 
! Отговори
иво преди 12 години
Умно село!Най напред си копуваме жилища, след което се оказва, че трябва да плащаме за парно.Остъкляваме си балконите , но се оказва май че са незаконни.Монтираме си климатици, да ама не са подредени.Санираме си жилищата, но май ни казват , че ще трябва да си ги пресанираме???Ало има ли някой в тази държава , който да сложи ред преди да започнеме да правиме нещо по СОБСТВЕННИТЕ си жилища , а не след това да променя законодателствотио????
156
7
 
3
 
! Отговори
Баровец преди 12 години
до схемаДа, схема има и работи. Не виждам какъв ти е проблема. Нали искахте пазарна икономика. В пазарната икономика хората се стремят към печалба в условията на конкуренция. Ето ние предлагаме вариант, който вие трябва да изпълните, освен ако не разполагате с аргументи, с които да ни убедите, че не е този правилния вариант.
155
0
 
14
 
! Отговори
схема преди 12 години
Да допълня: Санирано жилището ви не се вдига като реална пазарна цена, а само като ДАНЪЧНА ОЦЕНКА И ТАКСИТЕ СМЕТ И ЛОКАЛНИТЕ ТАКСИ СЕ ВДИГАТ СЪЩО!
154
0
 
20
 
! Отговори
схема преди 12 години
Абе хора, толкова ли не ви става ясно, че това със санирането е поредната гигантска схема с която да ви вземат жилищата със задължителен заем и ипотекиране, да се облажат строителните фирми останали без работа след балона на имотите и трето- ако имате спестени пари да ви ги вземат също!! Дори и санирано жилището ви няма да струва повече и няма да намали разходите за отопление и вода, които също по схема непрекъснато ще се вдигат докато сте живи!
153
1
 
13
 
! Отговори
до Наньова преди 12 години
Г-жо Наньова, Вие били ли сте с много малко пари?Явно не сте били.Прочетете КАКВО сте написали.30 години съм живялабез да ми е остъклен балкона, защото нямах пари и кухнята се пълнеше с дъжд. На всички други хора бяха остъклени. От 10 години синът ми затвори и направи изолация на апартамента с големи лишения за СВОЕТО семейство и деца.И СЕГА ВИЕ ще ми разправяте, че е НЕЗАКОННО, че трябва ОТНОВО??!!! Откъде да намеря пари с 200 лв. пенсия?Ами младите, които имат деца, студентите със заеми
152
0
 
13
 
! Отговори
Beth преди 12 години
Издържам сама болната си майка и живеем в двустаен апартамент, строен през `60-те години в София. На гърба ми висят 2 кредита за образование и лечение, които едва погасявам, а уча магистратура и работя. Някой има ли идея как хората, като мен - които са без всякакви възможности, да поемат това саниране, когато ни се наложи отгоре?
151
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ДОСЕГА НОРМАТИВА БЕШЕ 5 СМ. СЕГА ОБАЧЕ РЕШИХА ДА 10 СМ.КАКЪВ Е СМИСЪЛА?
150
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Години наред ни "съветваха" да изолираме жилищата си да подменим лошата дограма за да имаме по-малки сметки за отопление.Сега обаче друг акъл им дойде.Те щели да ни санират по техни нормативи и с техни фирми.Начин пак да изнудват хората та да им влезнат в джобовете милиони.Къде бяхте до сега .ама чакахте хората сами да предприемат нещо та сега да им кажете че е "незаконно"