Всички плащат при цялостно саниране на блока

Хората, които са санирали самостоятелно ще трябва да доплащат
Обновена: 14 мар 2012 20:45 | 14 мар 2012 20:45, Миглена Иванова
195
Всички плащат при цялостно саниране на блока
Снимка: Investor.bg

Хората, които самостоятелно са санирали жилищата си, ще трябва да платят за полагането на допълнителен слой изолация, ако сградата, в която живеят, кандидатства за цялостно обновяване, финансирано с европари.

Това каза Цвета Наньова, главен консултант на съвместния проект за демонстрационно обновяване на многофамилни жилищни сгради на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) и Програмата на ООН за развитие (ПРООН) по време на конференцията BuildinGreen 2012, посветена на енергийното обновяване на сградния фонд.

Цвета Наньова обясни, че според масовата практика в България старите изолации са с дебелина от 5 см. Миналата година обаче са били завишени нормативните изисквания за енергийна ефективност на сградите.

Изчисленията, базирани на новите норми, показват, че топлоизолацията вече трябва да бъде минимум 8 см, а разликата между вече положената единична и новата цялостна изолация на жилищната сграда трябва да бъде наваксана.

Експертът поясни, че преди тази промяна в законодателството не е имало никакъв проблем изолацията на единични жилища да бъде интегрирана при цялостното саниране на блоковете. Така собствениците, които самостоятелно са санирали жилищата си, не са плащали нищо при цялостното обновяване на сградата.

Според Цвета Наньова наложителното наваксване в дебелината на изолационния слой при цялостно обновяване на блоковете ще излезе на собствениците на вече санирани единични жилища почти толкова, колкото им е струвало полагането на топлоизолацията.

По думите й това ще доведе до сериозна съпротива за цялостното обновяване на блокове по програмата на строителното министерство, която трябва да тръгне всеки момент.

Наньова смята, че ново изменение на нормативната уредба няма как да бъде направено. Тя припомни обаче, че частичното саниране не е разрешено от закона, но на собствениците на единични обновени жилища санкции така и не са налагани.

Според нея голяма част от хората дори не знаят, че са санирали жилището си в нарушение на нормативната уредба.

Още новини за имоти четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


195
Още по темата: саниране
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
149
0
 
10
 
! Отговори
perekly преди 12 години
Тази Цвета Наньова ще се окаже някоя "Калинка".....
148
0
 
4
 
! Отговори
te4o преди 12 години
Добре де не можах да разбера само следното: ако хората са санирали своята част с 8см изолация тогава какво? Ще доплащат ли пак като балъци или ще им се зачете? Хубава новина сте пуснали няма що никакви подробности няма...
147
0
 
11
 
! Отговори
НФБ преди 12 години
колективно кредитиране....цащо продължават да се издават кредитни карти на хора които не могат да погасяват кредити ?банките биха могли да дават само дебитни карти и да се харчи само това което постъпва!но нали българите трябва да издържат няколко стотин хиляди не работещи а и да плаща техните необезпечени кредити!ще върнеме и студентските и ученически бригади! младата интелигенция на България ще строи ромски жилища предвижда проект на герб!
146
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
На тази и предлагам 20 см да и уплатня фугите.
145
1
 
39
 
! Отговори
НФБ преди 12 години
вчера дебелината на изолацията бе 5см1 днес общинарите приеха че трябва да бъде 8см ----а утре някой ще иска да я сменим отново защото нормата е станала 10см! на третата година и на тази смяна изолацията ще падне и хайде пак колективно да изолираме ....строителния бизнес замря и сега трябва да реанимираме нашите фирми...
144
0
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тия от министерството са или *** или некадърници. По скоро второто. Господа експерти, обслужвате корпоративни интереси. Как сметнахте изолацията? Къде я изчислихте? Как определихте тази дебелина? При тухлите е една, при бетона друга, при газобетона трета. Унифицирането на дебелината е грешка и некомпетентност. В Петрич е една, в София друга, на северния полюс трета. До кога ще ни занимавате с простотии. Какъв тип трябва да е изолацията - EPS, XPS, вата, полиуретан? Преди да говорите мислете
143
0
 
23
 
! Отговори
11 преди 12 години
Наньовата Цвета е завършила международни икономически отношения в УНСС.По едно време беше шеф на Агенцията по заетостта.Сега цъфнала като главен експерт по строителсво.как пък един път не назначиха един инженер на съответното място ,че да знае за какво става въпрос.хора с образование по ала-бала и шменти капели говорят за строителство ,някои и без такова дават разпореждания на инженери като небезизвестния Харизанов в Напоителни системи.
142
0
 
25
 
! Отговори
Венелин преди 12 години
Цвета да не си е взела дипломата при Калинка?
141
0
 
34
 
! Отговори
Наемател преди 12 години
Къ да стане тая работа като например в нашия вход половината са пенсионери, а другата половина живеят под наем.Пенсионерите едвам намират пари за хляб и сметки, а собствениците на апартаментите под наем искат само парички да цоцат всеки месец и нежелаят да дават пари дори когато става въпрос за основен ремонт на асансьор, нова входна врата... та камо ли за дават пари за цялостно сниране. Ми то трябва да останат 2-3 месеца доход от наем...
140
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Топлоизолацията НЕ е саниране! Нито пък новата дограма. За саниране трябва да се опразни блока и да се изнесе всичко от него. Проверяват се основите и металните свръзки и заварки.Стига вече си играхте с думите като да не значат нищо. Все едно роса и наводнение да е едно и също.Само едно за мен е неприятно ,шарените блокове. Всеки сложил си топлоизолация си боядисва после каквото му душа иска. Накрая блока изглежда като рисунка на 3 годишно.
139
2
 
7
 
! Отговори
Койчо преди 12 години
Някой от вас уважаеми прочете ли какво е написал 154. Написал е, че е санирал, не че е лепил изолации. Кретеноиди, дори и да четете не можете. Пари ли? Данаци ли? Духачо... И колкото и да се кикерчите и да сте хубави, хубави и прости много в бг.
138
0
 
29
 
! Отговори
Питащ преди 12 години
Няма наредба която да забранява външното саниране.Моля да я посочите.Дори и новите сгради са санирани с пет сантиметров стиропор.Защо са приемани тогава с разрешение за ползване,или е поредното наливане някъде на пари.
137
2
 
3
 
! Отговори
опс преди 12 години
постове 157 и 158 са за 154 НЕ за 150. Извинявам се !
136
0
 
32
 
! Отговори
до 150 преди 12 години
Ей затова народа ви мрази вас общинарите! За да се започне работа в общината трябва да имаш роднини там. Навързали сте се като свински черва и само гледате да ви бутнат пари.Губите времето на хората за едно листче ,че и театър с пъшкане и охкане , почивки и какво ли не... Накрая в много от случаите се оказва ,че чиновника е просто некомпетентен.
135
0
 
30
 
! Отговори
до 150 преди 12 години
Хайде общината първо да си върши своите задължения и да си определи правилата. Кой луд ще иска разрешение от общината за да подобри собственното си жилище , ще тича за оценки и бележки ,ще плаща такси ,за да му разрешат да си сложи изолация??? Изолацията не е саниране , а за такова никой няма да си разбие жилището в тия бедни години ,за да заваряват на ново металните връзки и да сменят изгнилите. Остъклените балкони на цял вход ако са еднакви и от 1-вия до последния етаж ,защо ще ги бутате?
134
4
 
18
 
! Отговори
НФБ преди 12 години
ще мине закона и Уфсите ще плащат до припадък иначе ще припадат под палките на народната полиция дето пази боко и цецо!Политиците винаги пържат стадото уфси----и хиляда уфси са пак беззащитни и пред един вълк депутат или министър ----сгадото блее ли блее а министъра вълк си прави каквото си иска и вика то е за благото на стадото иначе много уфси ще се навъдат
133
32
 
9
 
! Отговори
До 150 преди 12 години
А Вие Господине, като лепяхте изолация по блока, разрешение от общината искахте ли? Не....Така, че мълчете, че да не ви накарат да я махате първо....че и остъкления балкон ще ви бутнат.....А в същността си "санирането" далеч не значи лепене на стиропор....ама то за тази работа трябва акъл, а не пръсти да пишат по клавиатура....
132
2
 
43
 
! Отговори
Борис Тодоров преди 12 години
Цвета Наньова да го духа под вода!С моите пари се разпореждам аз, а не некаква си безскрупулна чиновничка.
131
1
 
39
 
! Отговори
Таня преди 12 години
НА ПРОТЕСТ !!!!!!!! Друг начин няма!!!Съвсем ще ни убият !!!
130
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ей вие журналистите: кажете на тази Цвета много поздрави от мен! Когато през 1994г. ми санираха жилището и си смених дограмата тази дама и хал хабер си нямаше. Много здраве от мен че ще пак ще плащам за саниране. Когато някой от тези "другарки" ми поеме разхода по новото саниране тогава ще си и помисля.