Всички плащат при цялостно саниране на блока

Хората, които са санирали самостоятелно ще трябва да доплащат
Обновена: 14 мар 2012 20:45 | 14 мар 2012 20:45, Миглена Иванова
195
Всички плащат при цялостно саниране на блока
Снимка: Investor.bg

Хората, които самостоятелно са санирали жилищата си, ще трябва да платят за полагането на допълнителен слой изолация, ако сградата, в която живеят, кандидатства за цялостно обновяване, финансирано с европари.

Това каза Цвета Наньова, главен консултант на съвместния проект за демонстрационно обновяване на многофамилни жилищни сгради на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) и Програмата на ООН за развитие (ПРООН) по време на конференцията BuildinGreen 2012, посветена на енергийното обновяване на сградния фонд.

Цвета Наньова обясни, че според масовата практика в България старите изолации са с дебелина от 5 см. Миналата година обаче са били завишени нормативните изисквания за енергийна ефективност на сградите.

Изчисленията, базирани на новите норми, показват, че топлоизолацията вече трябва да бъде минимум 8 см, а разликата между вече положената единична и новата цялостна изолация на жилищната сграда трябва да бъде наваксана.

Експертът поясни, че преди тази промяна в законодателството не е имало никакъв проблем изолацията на единични жилища да бъде интегрирана при цялостното саниране на блоковете. Така собствениците, които самостоятелно са санирали жилищата си, не са плащали нищо при цялостното обновяване на сградата.

Според Цвета Наньова наложителното наваксване в дебелината на изолационния слой при цялостно обновяване на блоковете ще излезе на собствениците на вече санирани единични жилища почти толкова, колкото им е струвало полагането на топлоизолацията.

По думите й това ще доведе до сериозна съпротива за цялостното обновяване на блокове по програмата на строителното министерство, която трябва да тръгне всеки момент.

Наньова смята, че ново изменение на нормативната уредба няма как да бъде направено. Тя припомни обаче, че частичното саниране не е разрешено от закона, но на собствениците на единични обновени жилища санкции така и не са налагани.

Според нея голяма част от хората дори не знаят, че са санирали жилището си в нарушение на нормативната уредба.

Още новини за имоти четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


195
Още по темата: саниране
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
129
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
niama da vi plashtam za boklycite moshenici .
128
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
na dalaveradjiii ne plashtam ,za edno neshto koeto stryva 500 lv da izkate 5000 tva e ,saniraniraneto e porednata dalavera za ograbvane na xorata da sa dlajnici.blagodarim za stereopora koito shte izleze zlaten.
127
2
 
17
 
! Отговори
аз преди 12 години
Това което се опитваме да правим и то на сила в Австрия се демонтира, хванал мухал под облицовката. Не саниране а инвестиране в отделяне на ВиК И ТОБЛОФИКАЦИЯ МРЕЖИТЕ ЗА ДА СЕ МАХНАТ ПРОСТОТИИТЕ ОТ ПРОСЛОВУТИТЕ НОРМАТИВНИ ДОКУМЕНТИ ЦИТИРАНЕ ПО ГОРЕ.
126
1
 
17
 
! Отговори
Германец преди 12 години
СТИГА С ВАШИТЕ СТИРОПОРИ- САНИРАНЕТО Е И ПОДМЯНА НА В и К, КОЕТО Е ПО-СТРАШНОТО.ИНАЧЕ ВСИЧКИ СЕ ОЛЕПИХМЕ, НО ТОВА НЕ Е НИЩО!
125
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Това частично саниране е най-грозното нещо което човек може да направи.
124
2
 
17
 
! Отговори
Раник56 преди 12 години
Глупости - има наредба според която за индивидуално санираните жилища следва намаляване на данъците от Съвета ....не ги слушайте журналята ... те са подстрекателите за тази дивотия . Всичко започна от ...уж незаконно остъклените балкони - Да ама НЕ - за остъкляването на балконите също има наредба и списъци със съгласието на живущите в входа .....Ядецццццц....
123
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Дамата "написала" статийката прилага познатите до болка медийни пинизи - представя нещата като факт и пропуска да отбележи, че са необходими законодателни промени! Има действащ закон, дори и да има промени, едва ли ще се прилага...нещо като със закона за етажната собственост. Който иска да пълни гушите на разни консултанти и експерти, нека го прави...
122
0
 
13
 
! Отговори
Собственик преди 12 години
Ще санират жилищата. Интересно. Преди 5г. смених дограмата и направих външна топлоизолация - стириопор 5см. Дограмата съм си избирал сам, също и фирмата, която ми я монтира.С топлоизолацията-също. Платих 30лв./м.кв. Стр.инженер съм и контрол изкъсо на строителите.Незнам какви ще бъдат цените днес и тези собственици, които се организират какво ще им струва. Но контрол по изпълнението от дом-съвета изкъсо.Също и с монтажа на дограмата.
121
0
 
0
 
! Отговори
до 139 преди 12 години
А да се беше научил и да пишеш ли , преди да даваш съвети....??? ***.
120
0
 
0
 
! Отговори
Умното до 138 преди 12 години
Като те гледам , и ти не си много акъллия... ***
119
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
136 съди. Но всичко е както навсякъде по света. Успех. Е с *** съдете.
118
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
133 не се напъвай. Няма шанс да разбереш какво става. Просто си ***.
117
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
В Бг има ужасно хора с *** манталитет, просто ме избива на смях като гледам как всеки "санира" в различни цветове... хахаха... добре, че съм в къща и нямам селянчета наоколо да им гледам грозотиите
116
0
 
38
 
! Отговори
Умното преди 12 години
Някой разбира ли първото изречение или в мен е грешаката? Как така ще се финансира с европари, а ще трябва да плащаме ние? И защо наистина европарите , които се полагат за санирането, само в България се отпускат срещу лихва , от Централна Кооперативна банка???
115
1
 
0
 
! Отговори
Томас преди 12 години
130Ти кога ще спреш да ръсиш тъпотии - кой ти каза, че в Божиите дела няма логика?
114
2
 
2
 
! Отговори
Томас преди 12 години
Да си боядисват стените съседите в каквито цветове искат - аз проблем с това нямам - ти имаш. Ако не знаеш дъгата е създадена от Бог след потопа - и каква е логиката според теб в дъгата?
113
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Крайно време е да разберете, че саниране и поставяне на външна топлоизолация са 2 съвсем различни неща. Престанете да ги смесвате.
112
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Едно не ми е ясно-защо ЕВРОПАРИ ЗА САНИРАНЕ ни се отпуска от банки срещу лихви?! Навсякъде в ЕС не се искат пари от хораа, след като ЕС отпуска парите. Защо тук ние трябва да плащаме и да се тегли заем срещу лихва?????
111
1
 
9
 
! Отговори
Томас преди 12 години
121все повече се убеждавам, че трудно би могъл да се намери по-заспал народ от нашия
110
0
 
0
 
! Отговори
ДО инжинер преди 12 години
Приятелче има 10000 стила в изкуството и архитектурата ,ако я нацапа като хората ще стане максимализъм ,не всичко е в цветовете за пример 2-3 нюанса + елементи ще придобие такава естетика каквато и на изчистения стил които харесваш неможе.Това което се заражда е натурално и има някои чарти на естетика ,зависи от развитието.А ,че по закон неможе да неможе пише бяла бяла ,но като ти пада мазилката ти е през за боята ,а това за която и да е сграда е вече глезотиика.