Нов знак отличава храните без ГМО

Потребителите ще бъдат информирани чрез етикетите
Обновена: 27 апр 2012 14:21 | 27 апр 2012 14:20,
23
Нов знак отличава храните без ГМО
Снимка: архив Reuters

При покупка на млечни и месни продукти, произвеждани от ферми, които използват фуражи с генетично-модифицирани съставки, потребителите задължително ще бъдат информирани за това чрез етикетите на храните.

Новите означения ще бъдат регламентирани с промени в наредбата за етикетирането на храните, които са инициирани от българските екологични организации и вероятно до есента на тази година ще бъдат разработени от експерти на Агенцията по безопасността на храните, съобщи за Investor.bg Светла Николова от сдружението „Агролинк“.

Освен задължителното описание върху етикета, че месото или млякото е добито от животни, хранени с ГМО-фуражи, новите означения ще отличават и производителите, които въвеждат задължителен контрол и гарантират, че продукцията им е абсолютно чиста от генномодифицирани култури.

„Първите европейски държави, които въведоха подобен отличителен знак, са Германия и Австрия. Имаме амбицията България също да приложи тези означения, така че потребителите да имат сигурност, че купуват ГМО чисти храни“, посочи още Светла Николова.

Тя припомни обаче, че контролът върху тези производителите ще бъде изключително строг, гарантиращ на потребителите, че няма да попаднат на храни с фалшифицирани етикети.

Поредните нормативни промени се наложиха, след като внезапни проверки из магазинната мрежа през последните две години установиха, че в страната се продават фуражи с ГМО-соеви съставки, които са с над пределно допустимите по закон концентрации от 0,9%, без това да е означено върху етикетите.

По закон вносителите трябва да информират клиентите за наличието на генетично модифицираните организми. Тези рестрикции бяха въведени основно под натиска на природозащитниците, които изискаха от българската администрация страната да наложи превантивни мерки срещу неразпространението на ГМО-култури.

Въпреки че българското законодателство е транспонирало почти изцяло европейското по отношение на ГМО, вчера Европейската комисия предупреди страната да включи и текстовете от евродирективата, които указват, че при опитите с ГМО в лабораторни условия се включат и културите без риск за околната среда.

Това изискване е чисто техническо, поясниха от екоминистерството, припомняйки, че според българското законодателство не съществуват генетично модифицирани организми, които да не носят риск за околната среда, затова и подобен текст не е включен в българския закон.

Още новини за България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още по темата: ГМО продукти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Когато за прочетох за ГМО в храните ,бях в потрес!Три дни не бях на себе си,защото не можах да приема факта,че някой умишлено ни трови и то системно!!Обаче това е истината-произвеждайте и яжте екологично чисти плодове,зеленчуци ,мляко и месо.Така поне ще се предпазите поне в известна степен.
16
0
 
3
 
! Отговори
xj преди 12 години
"...не съществуват генетично модифицирани организми, които да не носят риск за околната среда..." !!!Затова се хранете само с Био-храни и ползвайте био-продукти, иначе НЯМА да имат поколение децата ви или ще е с малформации и обременености !
15
0
 
7
 
! Отговори
???!!! преди 12 години
Този материал защо е в рубрика "Бизнес"? Освен неточно, цинично звучи.
14
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Това защо ни го пишат!!!!??????????? Ние съгласили ли сме се официално да ядем ГМО, със или без етикет /който нищо не значи/
13
0
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
Това е поредната демагогия. Никога няма да разберем какво ядем, откъде идва, само се пакетира или препакетира някъде, даже и тук. Важното е да го вземат почти без пари, а тук цените да са в пъти отгоре.Един анализ в лаборатория е много скъп, никой няма интерес, никой не ни пази.Успокоението е, че и тези, които ни тровят - няма да се спасят, това е невежество и алчност, няма изолирани неща, всичко е взаимносвързано.
12
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Сетихте се ве!!! Ами ГМО-то дето го излапахме до сега кой ще ни компенсира след време като доведе до болести?!?! Мама ви...
11
0
 
7
 
! Отговори
ЕА преди 12 години
Дико, ГМО води до стерилност, а не до свръхплодовитост!
10
2
 
1
 
! Отговори
3 преди 12 години
Boli me k.r da ne jiveia kolko dinozavrite se pak tova e budeshteto himiata nali ne si predstaviate sveta sle 1000 godini kak nekoi pase kravi i dere agne si4ko she na hap4eta
9
8
 
2
 
! Отговори
дико преди 12 години
През 2009г американка роди 8 близнака сега мексиканка бременна с 9 близнака Е и на какво мислите се дължи това И то все в оня край на света и съседни държави.
8
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Искаш ли ГМО - гласуваш за ГЕРБ.Гласуваш за ГЕРБ - получаваш ГМО.
7
0
 
15
 
! Отговори
ядец преди 12 години
Значи до сега си папкаме хранителни продукти с ГМО без да знаем То за това народа взе да дебелее Погледнете там от където дойде ГМО и най много го консумират САЩ как дебелеят Първо там пчелите взеха да изчезват( синдрома на празния кошер) А това станели хората трябва да ставаме като пчели за да има опрашване на растенията Иначе загиваме.Затова купиш пиле а вкуса му на джапанка Свинското също сложиш го на скарата а няма наоколо познатия аромат на свинско печено.
6
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Лошото е, че генното инженерство в голямата си част се финансира от търговци печалбари и когато някой каже "Аз не харесвам вечни домати с вкус на риба и царевица, от която плъховете се разболяват", те го контрират че е против науката, прогреса и генната терапия. ГМО на практика обслужват търговеца и никога човека, затова и техните инвеститори ни плашат с демагогии. Да си припомним - нормалното вече толкова рядко се среща, че го наричат "био".
5
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
МНОГО ВАЖНО И В ЗАВЕДЕНИЯАТА ,КЪДЕТО СЕ ПРЕДЛАГА ХРАНА,СГОТВЕНА ОТ ТЯХ , ДА ОТРАЗЯВАТ ТОВАВЧЕРА ЯДАХ ЦАРЕВИЦА,ОТ КОЯТО СЕ ЧУВСТВАХ СТРАННОИ СМЯТАМ ,ЧЕ Е ГМО
4
9
 
4
 
! Отговори
Все червени преди 12 години
Още един удар по Бсп.Гмо в България се отглежда от ония с бентлитата,а всички знаем кои са те.
3
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тази снимка горе от Монсанто ли я разпространяват?
2
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
В България ГМО е ЗАБРАНЕНО така или иначе. Който желае да е сигурен на 100% че в храната му няма ГМО - да я произвежда и отглежда сам.
1
0
 
17
 
! Отговори
Вагнер преди 12 години
Сетиха се!