В. Бешков: Сероводородът в Черно море e достатъчен за енергийните ни нужди за 200 г.

В България се работи по пилотна инсталация
Обновена: 30 май 2012 15:17 | 30 май 2012 11:29,
10
В. Бешков: Сероводородът в Черно море e достатъчен за енергийните ни нужди за 200 г.
Снимка: архив Reuters

                                                                                                                       От: Миглена Иванова

В средата на май проф. Венко Бешков, доктор на техническите науки, представи пред участниците във форума TEDx два иновативни проекта за производство на електроенергия, по които работи – от сероводород в Черно море и от отпадъци. Повече за проектите можете да прочетете в интервюто с проф. Бешков, което той даде за Investor.bg.

- Проф. Бешков, разкажете повече за проекта за добив на електроенергия от сероводорода в Черно море, който наскоро представихте пред участниците на форума TEDx. Как стигнахте до тази идея?

Много отдавна е известно, че във водите на Черно море на дълбочина над 150 м се съдържат големи количества сероводород, които са достатъчни да унищожат живота в морето на по-големи дълбочини. Концентрацията обаче е ниска, за да има промишлени перспективи засега. Въпреки това черноморските страни – Турция, Русия, Украйна, Румъния, работят усилено по проекти за оползотворяването на сероводорода във водите на Черно море.

Идеята да работим по този проект дойде от икономиста г-н Петко Петков. Започнахме да работим по електрохимичното получаване на водород от сероводорода. Спечелихме един проект по конкурс на Националния иновационен фонд. Постигнахме някакъв резултат, но се оказа, че енергията, която се влага за получаването на водорода, е много повече, отколкото се получава накрая. Затова изоставихме тази идея, а на мен ми хрумна, че можем да използваме сероводорода като гориво в една горивна клетка.

Горивната клетка е съоръжение, в която се пропуска горивото, било то водород, метан или въглероден окис, а в друго нейно отделение се пропуска окислител, обикновено кислород. В резултат на химичната реакция, която протича, се получава електроенергия. Прилага се принципа на акумулаторите, като горивната клетка е с непрекъснат режим на работа. С такива горивни клетки функционират всички космически кораби и станции и по този начин се произвежда необходимата им електроенергия.

В този случай ние използваме сероводорода като гориво за такава горивна клетка. Вече произвели енергията от сероводорода, ние можем да разложим водата по традиционен начин и да получим водород и кислород.

- Как ще се складира полученият водород и какво приложение може да има той?

Има различни методи за складирането му. Единият е в стоманени бутилки под налягане, но те са опасни за битова и масова употреба като гориво за автомобили. Друг начин е водородът да се поглъща от специални сплави, които го държат толкова здраво, че той вече е съвсем безопасен за транспортиране и употреба. Проблемът е, че сплавите са тежки и не са удобни за масова употреба в автомобилите. Като че ли най-приложими и използвани за съхранение на водород са бутилките, но се работи усилено за намирането на други решения.

В световен мащаб водородът вече се използва като гориво за двигатели за вътрешно горене. Друго приложение водородът има в химическата промишленост, било като суровина за органични производства, било като заместител на природния газ при производството на азотните торове. За производството на водорода, който е необходим за синтезирането на амоняка, от който после се произвеждат азотните торове, сега се използва природен газ, който се превръща във водород и въглероден диоксид.

Въглеродният диоксид трябва да се улавя, за да не се отдели като парников газ, който замърсява, а водородът се използва за последващата синтеза на амоняк. Виждате, че можем да разполагаме с водород без да се налага да го произвеждаме от природен газ. От една страна има икономия на невъзобновяем източник на енергия, какъвто е газът, от друга - имаме намаление и на изпусканите в атмосферата вредни емисии и използваме един огромен ресурс, какъвто е сероводородът в Черно море.

Цялото интервю можете да прочетете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Такива професори-теоретици ни докараха до нашия хал..с нашите пари...Битовите бутилки му били опасни,тези от спец. сплави-тежки...горивните клетки не разбрах дали изобщо са били заредени и още куп глупости...НО веднага ви дава пример как го правят в чужбина...обаче тук нямаме ПАРИ и условия и изобщо за какво беше тази статия....а да..работи се усилено за други решения.
8
0
 
3
 
! Отговори
sari преди 11 години
Радвам се да видя, че за пореден път родните форумци разбират от всичко.
7
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Хленчещия сополББ е виновен
6
1
 
7
 
! Отговори
С.М. преди 11 години
Те и Шеврон казаха, че ако добиваме шистов газ, бензинът ще стане 1 лв :-)
5
4
 
1
 
! Отговори
versaux преди 11 години
Г-н Бешков, не знам какъв професор сте и на какво учите студентите, но не се излагайте да показвате собственото си невежество. Ако бяхте направили оценка на масовия и енергиен баланс преди първият ви експсримент вднага щяхте да разберете, че вървите в грешна посока. Губили сте си времето за неща, които се учат в гимназиалния курс. Ба ти научния подход.
4
3
 
2
 
! Отговори
Ами сярата ! ! ! преди 11 години
Уважаеми Г-н Професоре, идеята за енергйно ополозтворяване на сероводорода не е от вчера.... Има поне 50 год. история.... Нали сте на ясно защо до сега няма резултат ?!?!? Защото няма къде да дянете сярата ! Е, щом един икономист ( както се труби УНСС е най великият университет ! ! ) се е намесил да решава технически въпроси със сигурност ще успеете. Дерзайте... Ако имате неизяснени въпроси, мога да Ви консултирам с/у скромно заплащане.... Препоръчвам Ви да не вдигате излишна врява.....
3
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Пред замърсяването от "горенето" на сероводора предпочитам шистов газ.
2
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Еми ДА, защо пък да не се възползваме от това. Друге въпроса , че мутраген за иновации и наука пари не дава, дава само за зеленма енергия от фотоволтаици при гарантирана 300% печалба:)
1
5
 
8
 
! Отговори
Хленчещия сопол преди 11 години
Нека видим сега кой ще напише първият коментар че Бойко Борисов е виновен !

Спонсорирани публикации