България с най-евтините стоки в ЕС през 2011

Първи сме и по ниски цени в ресторанти и хотели, според Евростат
22 юни 2012 13:55,
200
България с най-евтините стоки в ЕС през 2011
Снимка: БТА

През 2011 г. България е била държавата от Европейския съюз (ЕС) с най-евтини потребителски стоки и услуги, показват резултатите от изследване на европейската статистическа служба Евростат.

Данните показват, че през миналата година цените на 2 400 стоки и услуги в страната ни, измерени чрез паритета на покупателната способност, са били наполовина по-ниски от средното за ЕС ниво.

Най-скъпата през миналата година държава в Еврообщността е била Дания, като цените там са били 141% от средното за ЕС равнище. Сред най-скъпите европейски държави се нареждат още Швеция (128%), Финландия (125%) и Люксембург (122%).

Около средното за ЕС равнище на цените на потребителските стоки и услуги е измерено в Германия, Италия, Великобритания, Испания, Гърция и други. Сред най-евтините държави в ЕС пък се нареждат още Литва, Унгария, Полша и Румъния.

Най-малки разлики в ценовите равнища в отделните европейски държави са отчетени в групата „Храни и безалкохолни напитки“, отбелязват от европейската статистическа служба.

През миналата година най-евтини са били хранителните стоки в България (67% от средното за ЕС ниво), а най-скъпи в Дания (136% от средното за ЕС ниво).

Най-евтините алкохол и тютюневи изделия през миналата година са купували потребителите в Унгария, а най-скъпи са били те в Ирландия. Облеклото през миналата година е било най-евтино отново у нас, а най-скъпо – в Швеция.

За потребителска електроника през 2011 г. най-малко са плащали потребителите в Полша, а най-много – в Малта.

България е първенец и по евтини ресторанти и хотели, докато в Дания отново са измерени най-високите цени в този пазарен сегмент.

Ако в класацията добавим обаче и държавите, които кандидатстват за членство в ЕС, България е изпреварена от Македония и Албания по ниски цени, показват още данните на Евростат. Непосредствено след нас с малко по-скъпи стоки и услуги се нареждат Сърбия, Босна и Херцеговина и Черна гора.

Още новини за България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


200
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
180
0
 
1
 
! Отговори
фен преди 11 години
първи ли????????????????????????????кой е тоя серсемин,написал тази глупост?
179
0
 
4
 
! Отговори
учител преди 11 години
БЪЛГАРИЯ с най-евтините стоки,с най-малки данъци,с най-нисък акциз,а с най високи заплати 150 евро на месец абе направо сме в рая
178
0
 
2
 
! Отговори
Def преди 11 години
Ееее то бива наглост , то бива чудо. Айде да имаме познати в други страни в ЕС и да можем да сравним цените. 1:1 са цените, че и малко сме над тях. И като се вземе под внимание че качеството е по-ниско в Бг, значи че плащаме по-скъпи цени.
177
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Погледнете само сайта на Лидл за Италия или Франция и направете сравнение на цените там и в нашенския . Направо са си 1:1. Така че, не знам за какви ниски цени в БГ говорим ...
176
0
 
2
 
! Отговори
Джо преди 11 години
167ми е някакъв пълен ***, най - вероятно от малцинствата, а статията е невярна. Аз съм бил в почти всички държави от западна европа и някои от централна европа. Ходил съм в Северна, Централна и Южна Америка, някои африкански държави и почти всички азиатски държави, не се чудете - моряк съм. Да ви кажа - по покупателна способност сигурно сме като африканските държави, а цените са по - високи от цени в държави, където заплатите са в пъти по - високи. Може би единствено зеленчуците са евтини
175
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Четейки тая простотия,наречена статия ти иде да вземеш един Калашников и 100 пълнителя и да започнеш да.......
174
0
 
4
 
! Отговори
До Кина Обективната преди 11 години
Кино,на теб някога да ти е казвал колко си ПРОСТА?Кино,англичаните вземат 2 000,3 000,5 000 ПАУНДА ЗАПЛАТА!Кино,а българина взема 100 ПАУНДА ЗАПЛАТА!Куха гъбо, правиш ли РАЗЛИКАТА?
173
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Евростат,ако срам нямате,грях да имате!Как с най-евтините стоки?За европейците,ДА!Но за българина със заплата 600-700 лева кое му е ЕВТИНОТО?Простаци сте били,простаци сте и простаци ще си умрете!
172
1
 
5
 
! Отговори
Уорлик преди 11 години
А пък жените ви колко са евтини... На всекиго пожелавам по един мандат, като посланник на САЩ в страната ви! Кеф ти актриси, кеф ти журналистки, ПР-ки, компаньонки и какви ли не! Живот като на кино!
171
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
vav vsichko same parvi ot zad napred kolko shte jalki .
170
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Най-евтината стока у нас е - работната ръка.Няма по-ниска цена на труда в ЕС от цената на труда в България.Ние сме робите на ЕС - ЕС ни владее както СССР преди.
169
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха Гърбавите пиаристи са изтрещели
168
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
177Бил съм в Гърция доста дълго време и мога да кажа че си лъжец. Повечето стоки там са 2 пъти по скъпи от България.
167
3
 
2
 
! Отговори
До гурбетчия преди 11 години
*** недей да пишеш по форумите, а налягай шпакловката и терекотата че шефа ти ще ти резне надницата и после как ще се снимаш с камерата на масата с банани да демонстрираш колко си добре там:)
166
0
 
8
 
! Отговори
гурбетчия преди 11 години
Ако в Бг. е евтино ,няма да се топите като нация ! Не можете да си позволите най-нужните неща ,нямате пари за кисело млекце !
165
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не знам кой точно е правил това проучване, но аз мога да говоря от личния си опит. Бил съм продължително време в две европейски държави-Гърция и Испания. Горивата са на една и са цена. Когато обаче говорим за храната, и в Гърция и Испания тя е по-евтина. В Испания има специализирани магазини на фермерите, където в момента можеш да купиш кило краставици например за 30 евроцента. В България цената е около и над левче. Дрехите са несъизмеримо по-евтини като се има в предвид множеството намаления.
164
6
 
8
 
! Отговори
Кина Обективната преди 11 години
Когато си отида в България, обикновено за три седмици, ползвам същия финансов ресурс, който ползвам и когато си живея в чужбина; В България пазарувам многократно повече, купувам предимно по-"луксозни" стоки - луканчици, суджуци, други тънки мезета, кръстосвам по кръчми, пътувам си с личния автомобил, и т.н и т.н. Преди да си тръгна винаги имам поне сто лева, които съм изтеглила и не съм успяла да изхарча и ги харизвам на майка ми. Не знам кой ви лъже, че в България е най-скъпо, ако беше така, англичаните нямаше да идват да живеят в България, биха си харчили пенсиите в кралството.
163
0
 
10
 
! Отговори
999 преди 11 години
не знам кой го беше казал - не се страхувайте от високите цени, а от ниските заплати. В България това е основния проблем - ниските заплати, които на много места и не се изплащат регулярно,
162
0
 
8
 
! Отговори
Баба Гица преди 11 години
Ако вярвам на писанията напоследък,то БГ е рай за живеене ! ???
161
2
 
10
 
! Отговори
Machiavelli преди 11 години
Евтинийка, ама като влезнеш в супермаркета и цените са двойни, а за някои неща 3ни и 4ни, в сравнение с хранителните стоки в Германия примерно.Яко а.....