Ресторант в "Слънчев бряг" заработвал 19 лева на ден!?

Електронната връзка с данъчните е "осветила" 2 хиляди съмнителни търговци
Обновена: 6 юли 2012 16:56 | 6 юли 2012 16:19, Бойчо Попов
49
Ресторант в "Слънчев бряг" заработвал 19 лева на ден!?
Снимка: Ройтерс

След дистанционното свързване на касовите апарати на търговците с Националната агенция по приходите (НАП) данъчните са посочили като рискови в отчитането на оборотите на близо 2 хиляди търговски обекти в цялата страна, съобщиха от ведомството.

Софтуерът анализира данните за оборотите по браншове и засича дали приходите на компаниите са умишлено поддържани близо до прага за регистрация по ДДС, дали има случаи, при които в края на месеца се отчитат всички продажби накуп, както и други нередности, локализирани по 20 рискови критерия.

Сред най-фрапиращите случаи на нарушения е обявяването на дневени обороти под 20 лева за капанчето по морето. Така например ресторант в курорта "Слънчев бряг" с персонал от 12 души е заработил едва 19 лв. оборот. Заведение на крайбрежната алея във Варна пък е декларирало дневен оборот от 16 лв.

За трите месеца от въвеждането на системата данъчните отчитат ръст на облагаемата ДДС основа с 4,3 милиарда лева, което според тях осезателно подобрява данъчната дисциплина.

Във всяка от териториалните дирекции на НАП вече работи специализирано звено, което всеки ден анализира софтуерните данни и определя кои фирми да бъдат проверявани.

"Системата позволява много по-добър анализ на риска. Така насочваме контролния си ресурс именно към онези, които укриват оборот, като резултите се установяват само след 3 месеца. Софтуерът освен това спестява ненужни проверки на коректните търговци", коментира директорът на дирекция „Контрол” в НАП Васил Панов.

От агенцията припомнят, че за работа без електронно свързан с НАП касов апарат санкциите за фирмите са до 10 хиляди лева, като обектът може да бъде запечатан. До 3000 е санкцията за неиздадена касова бележка.

Още новини за българската икономка четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
8
 
33
 
! Отговори
поля преди 11 години
Така така, малко по малко нещата ще си дойдат по местата. Но трябва време да се озапти това крадливо българско племе.
45
8
 
35
 
! Отговори
до НЯМА ДА ПЛАТИМ! преди 11 години
От такива тарикати като теб не можем да дръпнем. Нещата са свързани. Не си точно ти с твоето заведение, който ще решава дали има смисъл от президентската институция или не. Ако не ти харесва организирай протест, така се прави в демократичните държави. Другото е анархия и слободия. Системата е добра и трябва да остане, а ти че не ти се плаща е твой проблем...надявам се да стане наистина проблем за теб.
44
8
 
34
 
! Отговори
89 преди 11 години
Emi kato dremete she vi lujat si4ki i az misla ako si naprava biznes da luja zdravo.Za kvo nekvo obshtestvo deto ne si zaslujava svobodata shot dori ne se opitva da se bori za neia.lukanka folk pred plazmata i temi za novi djanti na kolata.
43
11
 
39
 
! Отговори
бирник преди 11 години
Нема лабавооо! Ще го дирите комунизма,когато всеки се натискаше да работи по заведенията на "Слънчев бряг" и другите курорти и беше престиж и само за един сезон работа,можеше да се купи апартамент и държавата пак беше богата! Сега с тези новите изисквания за видеонаблюдние,контрол и електрнно свързане,много хора ще останат гладни,а заведенията без управители и персонал,а пък ако се разчуе и за солени присъди и яко осъден персонал, ще си има свободни вакантни места за много сезони напред!
42
11
 
34
 
! Отговори
ANDRESHKO преди 11 години
AMI KATO NEMA TURISTI TAKAV E OBOROTA,,,,,,NEMA DOKAZATELSTVA TAKA RESHI BALG. SAD NEVINEN .A ZAHO DA PLATI KATO NE MOJE 4ESTNO DA KRADE KATO DEPUTATITE.NOV ZAKON NOVI PARI.A NA KOLKO TURISTI IM ZADIGNAHA KOLITE NA MORETO,A KOLKO TURISTI IMAT PROBLEMI V HOTELITE VALUTNITE BURA I T.N.TAKA E KOITO E UMEN NE PLASHAITE .
41
9
 
34
 
! Отговори
go 40 преди 11 години
а ти какво се правиш на такрикат? пак политиците му виновни били. Че са некадърни, така си, че нищо не правят опо цял ден, така си е! ами дай тогава по цял свят да не се плащат данъци, защото политиците навсякаде са едни *** на големи компании!? Ти като си си създавал бизнеса, си знаел, че ще плащаш данъци! От къде пък се извади сега такъв хитрец изведнъж?
40
14
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Колко от тия тарикати са осъдени и са в затвора и им е иззето имуществото?
39
12
 
40
 
! Отговори
Тото преди 11 години
Кви 5 лева!? От пуканки! БАСИ РЕСТОРАНТА!
38
20
 
123
 
! Отговори
НЯМА ДА ПЛАТИМ!!! преди 11 години
Да издавам касови бележки ли?? Н И К О Г А!!!! 240 000 000 лева всяка година отиват при "дупетати", които един закон не могат да направят като хората, та го променят непрекъснато!! 80 000 000 лева отиват за президентската институция , която и да изчезне, никой няма да разбере!!! 450 000 000 лева отиват в "съдебната" система, която и едно нормално решение не може да вземе, но за сметка на това получава 13-та заплата и си прави хотели!!! ...да изреждам ли още?НЯМА ДА ПЛАТИМ!!!!
37
13
 
43
 
! Отговори
tim преди 11 години
ако чакаме да доидат парите от данъци за вдигане на пенсии заплати ще *** да почакаме докато сме живи доходите се увеличават когато имаш реална силан работеща икономика не си мислете че с двете хиляди капанчета и ресторанчета ще оправиме българия няма как да стане защото те не герират производство така няма как да имаме големи пенсии заплати и пари за здраве образование за жалост през последните 3 год останаха само консуматорите а имено магазинчета ресторанчета и капанчета
36
24
 
57
 
! Отговори
млад социалист преди 11 години
Тоя *** Дянков! Това е полицейщина, как така пречат на бедния народ да си укрива оборота? Сега ще трябва да се плащат данъци на тази скапана държава, пфу!
35
14
 
43
 
! Отговори
мафия преди 11 години
Почти всички заведения по морето е така..за какво ли с това свързване с нап.
34
16
 
61
 
! Отговори
Краси преди 11 години
Всеки трябва да изисква касова бележка и за най малка покупка, писма ми вече някакви тарикати да пълнят гуша на наш гръб,парите от тези данъци отиват за пенсии,за болници и др.и не си мислете че тези който укриват доходи дават по големи заплати,крадеца си е крадец и той не дава на други,а тези който не издават касови бележки крадат от всички нас...........
33
11
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И С ГОСПОД ДА ГИ СВЪРЖАТ КАСОВИТЕ АПАРАТИ, ФАЙДА НИКАКВА, КАТО НЕ СЕ ИЗПОЛЗВАТ.
32
8
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Възможно е ,но зависи за кои месец, за алея първа да вероятно е имало и кофти дни ,но това не означава ,че на следващия е нямал 3000 оборот.
31
9
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Много важно какъв оборот ще отчете фирма, която е на патентен данък, каквито са повечето ресторанти. Като доближат прага на задължително минаване по ДДС и сменят фирмата. Цялата далавера за собствениците е, че ще сменят 1 или 2 фирми за сезона, вместо 5-6. Пак прах в очите.
30
10
 
53
 
! Отговори
неразбрал преди 11 години
Апропо, какво стана с проверките от Сметната Палата на министерствата, уважаеми ***?
29
15
 
58
 
! Отговори
до 22 преди 11 години
Пич, говорим за месец август. Ти знаеш ли какво е август в Сл. бряг, който се пука по шевовете? Аз знам, местен съм и тези игри си ги играят там редовно т.нар. собственици
28
13
 
77
 
! Отговори
!!! преди 11 години
Държавата е средство за източване на парите на хората!! Държавният бюджет е ПРИЧИНАТА да се появят богати в България!! 22 години едни и същи лица карат безплатно коли "за срещи с избиратели" и ще продължат да карат ПАК ЗА ВАША СМЕТКА! Около 40% от бюджета се дава по предназначение, още толкова се дава ЗА ГЛУПОСТИ и 20% се К Р А Д Е!
27
12
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
25ти не се напъвай толкова казах ти не ти се отдава ,говорим за морето и за разгара на сезона ако сега няма оборот кога ще има януари и февруари ли?