От октомври найлоновите торбички по-скъпи с 35 ст.

От 2014 г. екотаксата за неразградимите опаковки става 55 ст. за бройка
Обновена: 10 сеп 2012 10:06 | 10 сеп 2012 10:06,
120
От октомври найлоновите торбички по-скъпи с 35 ст.
Снимка: БТА

От първи октомври при всяка покупка с найлонови торбички клиентите ще плащат и продуктова екотакса от 35 стотинки, а от началото на следващата година размерът й се увеличава с още 10 стотинки.

Това съобщиха за Investor.bg от Mинистерство на околната среда и водите по повод нормативните промени, извънредно въведени заради продължаващото масово използване на изкуствените чанти, чието потребление се очакваше да бъде ограничено, така че хората да не използват замърсяващи природата опаковки.

През миналата година администрацията въведе продуктовата такса от 15 стотинки само за торбичките с дебелина от 15 микрона, което доведе до нужния резултат, като магазините престанаха да ги използват.

Изискването влезе в сила от първи октомври 2011 г., като само след три месеца произвоидителите прекратиха производството на тези торби заради 70-процентния спад в тяхното използване, поясни Антон Пейчев, експерт в екоминистерството.

Въпреки че от тази година таксата нарасна на 35 стотинки за торбичка, употребата им не намаля, като потребителите се насочиха към по-дебелите опаковки. Това наложи извънредните промени, които да въведат такса и за дебелите пазарски чанти, позволяващи многократна употреба.

„Целта на екотаксите е не толкова да се събират приходи от нея, колкото да бъде ограничено използването на найлоните“, поясни още експертът. Той припомни, че от 2011 г. досега приходите от екотаксите са минимални. За първите три месеца са били събрани 4 хил. лв.

Самата наредба залага таксата да нараства с по 10 ст. за всяка година, така че до 2014 г. да стане 55 ст.

В първия вариант на наредбата администрацията не беше заложила преференция за производството на книжни и друг вид биоразградими пазарски чанти, но от първи октомври по настояване на бизнеса в наредбата изрично беше записано, че няма да има екотакса за тяхното производство.

Целта е да се формира култура у потребителите за опазване на околната среда и за ограничаване на производството на замърсяващите опаковки, поясниха още от екоминистерството.

Още за България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


120
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
99
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В Америка си поставяш продуктите на лентата и от другата страна ти ги поставят в наелонови торвички и те са безплатни , камранията за опазване на околната среда рекламира чанти , които трябва да си купиш и да си поставиш покупката направо в тях . Но това е безобразие да вдигат цената , заради нещо дето не го правят .
98
1
 
1
 
! Отговори
Винету преди 11 години
Да дадат на индианците по 10 ст. за торбичка, да видиш ко става .. :)
97
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
никой не те кара да пазаруваш с хартиени торби.спокойно можеш да използваш многократно найлоновите.или да си купиш хубава платнена.единственото, което те карат да правиш, е да НЕ използваш по една торбичка за всяка покупка.*** обаче това не го проумява, но пък дай му да развива тезиси по форумите.
96
1
 
0
 
! Отговори
Гражданин преди 11 години
Направете своя аргументиран избор за полиетиленовата торбичка без да се водите от собствените си емоции: scci.bg/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=7309&mode=thread&order=0&thold=0. Това са достоверни факти, които не могат и не бива да бъдат пренебрегвани. Търсете й информация за информационната кампания "Защо българските полиетиленови торбички?", която е под надслов "Мисли логично, живей екологично!".
95
1
 
3
 
! Отговори
gtf преди 11 години
Загрижили се за природата, че с книжни торби да пазаруваме.. що не се контролира и масовата сеч тогава м ? ...щото някой лапка сума лев, като изнася дървесина..
94
2
 
1
 
! Отговори
А.К преди 11 години
Много е лесно да се увеличават цените в Българиа. Погледнете заплатите ,пък тогава пипайте цените.В Италиа една торбичка струва 0 ,10 чинтези= 0 20 ст. Тук моята заплата като баданте е 1000? ,а в България средна заплата за работник е около 400 лв..Колко огромна е разликата.Помислете си господа ,докога.........,защото един ден народът няма да има време да ви отговаря,а ще действа.Народът има това право.
93
1
 
2
 
! Отговори
kaka goshu преди 11 години
Da go napravqt kato v germaniq za reciklirane na botilki , ytiwash na magazina slagash botilkite v mashinata i polychavash namelenie na dadena stoka , taka shte ima mnogo po golqm efekt .. ;]]
92
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
айде сега пък прането вредно за природата :) Чудя се аз, що не вземеш да носиш найлоново бельо, за еднократна употреба, да спестиш малко ток и вода и праь за пране в природата. Хартиени *** не ти предлагам по понятни причини.Впрочем, бельото може би не е най-подходящия пример, много зависи колко често го переш.
91
1
 
16
 
! Отговори
Гражданин преди 11 години
Това ако стане ще бъде добре за природата ни. Но не мога да разбера защо същия или подобен механизъм не се приложи и за пластмасовите бутилки. Как е в Германия ? Всяка пластмасова или стъклена бутилка, всяко кенче от алуминии е с депозит, който там е около 25 евроцента. Във всеки магазин за хранителни стоки и в най-малките като Пени и Лидл първото нещо което виждаш след като влезеш е 2 до 3 машини/контейнери в които една по една пускаш бутилки ( PVC, стъклени или кенчета ) и машината ги смачква и прибира, а клиента получава касов ордер за да си възстанови дадената преди това сума за депозит. Това ако се въведе и в България, ако се забранят големите бидони за вода и двулитрови ( и повече ) бутилки за бира, както е там ще намали в огромна част замърсяването на природата и то с най-вредните отпадъци, които или ни се разграждат или за това трябват стотици и повече години. Държавата за това няма да даде и една стотинка, а ще постигне много за по-чиста природа и населени места. В другите страни съм сигурен, че при тази масова миграция не живеят по-културни и чисти хора, а просто за всичко е помислено да се отстрани причината която го поражда, а не да се борим постфактум със следствието. А така и след 100 години ще си правим кампании Да почистим България за 1 ден и един месец след това картинката ще е същата. А съм сигурен, че употребата на напитки от пластмасови бутилки не е безвредна.
90
7
 
4
 
! Отговори
abe преди 11 години
Всички тия с платнените торбички и мрежите... нали като ги перете пък хабите ток, вода, да не говорим за химикалите от праха за пране колко са вредни за природата....или пък хартиеинте торбички - сечене на дървета... така че пак си помислете дали найлоновите са най-голямото зло.
89
2
 
2
 
! Отговори
ECO преди 11 години
Lele hora uspokoite se s tezi torbichki! Ot deset godini v Belgia, Luxembourg, Franzia i tn se plastat i horata kato pazaruvat si nosiat edni golemi pazarni torbi, hem po-udobni, hem poveche pobirat, hem po-ekologichno. Mnogo dobre deistva sistemata, az sam mnogo dovolna che ni nakaraha da smenim tozi navik, i transiziata beshe mnogo lesna. Poniakoga si kupuvash i nailonova torbichka ako si zabravil goliamata, no e riadko veche a az sviknah i da si imam edna manichka platnena v chantata :)
88
1
 
8
 
! Отговори
олигофрен преди 11 години
ей ся купих от лидл -а тобричка, 0.29 ст, обаче биоразградима така че или такива торбички, или хартиени пликове ( обаче за тях се секат дървета )
87
1
 
1
 
! Отговори
каква природа преди 11 години
Дванадесет прасци родих -стопана си обогатих!...(Тъй бъбрела една ***,от много плодовитост изумяла...)Благословени са онез поля,онез гори,където желъди съм ялаи динени кори!...Дванадесет прасци -и хубавички кат орли;да имаха криле,изпълнили би светлото небе...Но само Бог е съвършен!Все пак блазе, блазе на мен!Туй село ако изгорив един прекрасен ден,мор ако го опустоши -от мен само би могло да се насели,единствено чрез мен!Елате се чудете,елате се дивете!Свинчета - като херувими!Ето ги - сучат!Шопари - като серафими!Ей ги - да *** учат!Да ти е мило, да ти е драгода ги погледнеш само!...И тоз рой, и таз чета,и тоз сонм, и таз войска,и туй прекрасно стадо -е плод на моята утробица!...
86
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
На много от жените в бе гето такава природа им отива,пълно е със властни ***,а тези които не са,са *** и ислямски ***.Как да не е така след като в качествата на свините е да са мърляви,което значи и че всичко под тяхната власт е мърляво!?!Вижте в китайския хороскоп за качествата на свините.
85
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Подкрепям.
84
1
 
7
 
! Отговори
възмутен преди 11 години
Хайде на мрежичките! Ха-ха-ха!
83
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Полицейска тактика, мачакай материала мама му ***, докато стане покорен като ***. На де смее да се озъби, да не смее да лае, да се радва после и на най - малкото кокълче като му дадеш. Е това заслужавате всички дето си дарявате правата без да се замислите, без да се борите когато ви налагат необосновани закони наредби и всякъкви идеи с цел дерене на материал. Добре че се затрива тази българска семка, че тя толкова е деградирала че за нищо не става, щом се вече няма и избор на политици.
82
4
 
1
 
! Отговори
94 преди 11 години
радвам се, че съм те разсмял, макар че се смееш на странни работи.май не схващаш - идеята не е да плащаш, а да не плащаш - да си намалиш излишното потребление. Парите са лоста да ти проработи главата проста. Казано от ***, забавлявай се.
81
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
От едно отиване до пазара се връщам в къщи с десетина торбички. Сами смятайте, колко хора ходят да пазаруват всеки ден. Само си представете тези торбички събрани във вашия двор. О там нататъка не коментирам.
80
2
 
5
 
! Отговори
до 94 преди 11 години
откакто настана кризата, тези дето си хвърляха *** от прозорците си отидоха по родните места и го няма този проблем. И сам казваш че има незаконни сметища, е аз ли получавам заплата да се грижа за това, и аз ли трябва да страдам, че някой не си върши работата. Е ми по тая логика дай сега да вдигнеме и цената виното, защото на незаконните бунища има бутилки от вино. ***!

Спонсорирани публикации