Турция ще строи най-голямото летище в света

Югоизточната ни съседка иска да осъществи проекта си възможно по-скоро
Обновена: 7 ное 2012 20:47 | 7 ное 2012 20:31,
329
Турция ще строи най-голямото летище в света
Засега летището "Atlanta Hartsfield Jackson" остава най-голямото в света Снимка: Reuters

До края на 2020 г. Турция планира да построи най-голямото летище в света, пише вестник Vatan, цитиран от Die Welt.

Проектът предвижда летището гигант да се намира в северната част на турския метрополис. По груби изчисления новото летище ще струва на държавата около 3 млрд. евро, но пък за сметка на това ще обслужва средно по 150 милиона пътници годишно и ще има шест писти.

Засега най-голямото летище е това в Атланта, САЩ, което поема до 93 милиона пасажери на година. А настоящото истанбулско летище „Ататюрк“ е обслужило 37 милиона пътници през изминалата година.

Според турските медии реализацията на скъпия проект ще започне през 2014 г. в северната част на Истанбул. Заради огромната площ, върху която ще се строи летището с шест писти, ще се наложи няколко села да бъдат „преместени“.

Заради изземането на частни площи напрежението вече расте бавно, но сигурно. Също и въпроси, свързани с околната среда, започват да кипят: най-големият проблем засега е обезлесяването в района на Черно море.

Турското правителство планира и да създаде съвсем нов мини град в близост до новото летище, което да бъде и основен център по време на Олимпийските игри през 2020 г., които вероятно ще се състоят в Истанбул. Засега за домакин на Игрите се борят Токио, Мадрид и Истанбул, като крайното решение ще бъде взето през септември догодина.

Интензивно се дискутира и евентуалното сътрудничество между Lufthansa и Turkish Airlines, пише още Die Welt. На официална среща с канцлера на Германия Ангела Меркел преди дни министър-председателят на Турция Реджеп Тайип Ердоган подкрепи открито съвместната работа между двете авиокомпании.

Засега и Lufthansa, и Turkish Airlines виждат огормни ползи от едно евентуално партньорство. Анализатори смятат, че и двете авиокомпании биха спестили много пари например чрез комбиниране на техническото обслужване на летящите машини или чрез общ кетъринг.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


329
Още по темата: летищеТурция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
163
12
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Прав беше Доган, че пътят ни към Европа минава през Босфора. Колкото по тясно се присламчим икономически към турция, толкова по бързо ще станем една развита държава!
162
3
 
20
 
! Отговори
имигрант преди 11 години
Прочее, като призовавам да не си заравяме главите а да гледаме и приемем реалните факти, в никакъв случай не възхвалявам Турция или която и да било друга държава!Но обратното - да твърдим че Турция е изостанала азиатска, феодална и т.н. държава е просто абсурдно. Също толкова абсурдно, колкото хвалебствените слова на Б. Борисов за това, как сме били по-добре от Гърция например. Как гърците мизерствали (с техните пенсии от над 800 евро!), пък ние едва ли не сме живели охолно.
161
0
 
22
 
! Отговори
имигрант преди 11 години
До: номер 220 (бай Тошо)Бе не знам дали Истанбул или Токио ще бъдат олимпийски столици, ама едно е сигурно: София няма да бъде.Освен това, мисля че най-важното е да не си заравяме главите в земята като щрауси а да гледаме и приемем реалните факти.В Турция има писта за Формула 1. Такава има между другото и в Унгария. У нас няма, макар че напоследък много говорят за това да се построи и у нас.Защо тогава да не построят ново летище в Турция? Какво им пречи?
160
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Хората без вода и ток регистрират икономически бум, ние с атомни централи и язовири тънем в мизерия! Нали сме най-умни?
159
4
 
9
 
! Отговори
do 229 i 234 преди 11 години
Ако няма електpичество и вода, какъв е тоя pъст от 7 %, да не пpавите дъpвени ножове, каpуци и вятъpни мелници за износ в Сомалия?
158
4
 
3
 
! Отговори
уплашен преди 11 години
234, гъpмежите откъм Кюpдистан ли са?
157
12
 
4
 
! Отговори
БЪЛГАРИЯ преди 11 години
С най-голям принос за ръста на икономиката в България през тази и следващите две години, според Европейската комисия, ще бъде вътрешното потребление. На него се падат 1,9 пункта от повишението през тази година, 2,8 пункта през следващата, както и 3,2 пункта през 2014 година.А в Анадола няма вода и електричество! Ибриците се зареждат с дъждовна вода, но тая година не е валяло още, само гърми и нема дъжд...
156
1
 
4
 
! Отговори
Asan aga преди 11 години
На първо място сред най-неприятните места за живеене са кварталите в близост до летища. 92 процента от запитаните никога не биха живяли на място, над което редовно прехвърчат самолети.
155
8
 
9
 
! Отговори
PОКФЕЛЕP преди 11 години
Само с 3 млpд. се пpави летище за пингвини и самолети, летящи със слама...
154
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До номер 29Вярно е че Турция се развива, но не трябва да се преувеличава чак толкова този факт. съвсем нормално е държава изостанала с десетки години да има по-голям процент на икономически растеж спрямо вече развита държава. Турчин съм, бил съм в Турция, но разликата между държавите от северна Западна Европа и Турция и след 200 години ще я има, в полза на ЕС държавите.Факт е че хората търсят работа не в Турция, а в Германия, Англия, Бенелюкс и т.н.
153
5
 
3
 
! Отговори
DUBAI-ха-ха-хо-хо... преди 11 години
Ал Мактум Интернешънъл, кулминацията на $33 милиардния мегапроект на Dubai World Central (DWC), ще е най-голямото летище в света, след като бъде напълно завършено. За момента, летището разполага с най-модеpна инфpастpуктуpа, а за в бъдеще се очаква да обслужва 160 милиона пътници годишно, (на фона на първоначалния му капацитет от 120 милиона) както и 12 милиона тона карго.
152
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
С тия бесни темпове на развитие. Правилният въпрос е не дали европа ще приеме Турция а адали тя ще приеме европа .докато имаше световна криза турците бележат 7,% ръст е това как ви се вижда /
151
0
 
4
 
! Отговори
кол преди 11 години
Да разбирам, от коментарите чета, че все още нямате напредък в мисленето.
150
8
 
5
 
! Отговори
геноцид преди 11 години
В момента туpците дават летище на самолетите на САЩ за Кемтpейлс над Бългаpия, но Господ ще ги накаже суpово за тази меpзост.
149
7
 
4
 
! Отговори
до 222 преди 11 години
Ти нали живееш в България както *** дядо ти прадядо ти и неговия прадядо са живяли тук!Какво те топли тебе Турция бре промит мозък?
148
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Da be dobre che nie vlazohme v tozi sayuz!
147
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Те анадолските *** планират и влизане в ЕС от 1960 година, ама ни ЕС ни дявол :)
146
5
 
13
 
! Отговори
9667 преди 11 години
221 - Пръчко, извади си карабината от устата като говорш, че нищо се не разбира от ломотенето ти! Хайде опитай пак!
145
7
 
19
 
! Отговори
9667 преди 11 години
212 - Не е пропадане това, и България расте! Само че, като моркова, расте надолу! ;-)
144
3
 
12
 
! Отговори
eni4er преди 11 години
За пръв път няма нито един наш ВУЗ в топ 400 на вестник Таймс, а образователният министър и примерът си режат лентичкиПри управлението на ГЕРБ образованието ни изпадна от световните класации. Докато премиерът и министрите му тичат из страната да режат лентички се оказа, че тази година за пръв няма нито един наш ВУЗ в класацията на влиятелния в. Таймс. Неприятната новина дойде след публикуването на ежегодния списък Higher Education World Reputation Rankings. В класацията топ 400 на британската медия обаче тази година няма нито един български университет. Списъкът се оглавява от Калифорнийския технологичен институт, на второ и трето място са британският Оксфорд и американският Станфорд. Според експертите донякъде изненада представлява изпадането от тройката на Харвардския университет. Учебното заведение се подрежда под номер 4 за 2012 година. Оттук до 400 обаче няма нито едно българско висше учебно заведение. Сред десетте най-добри университети в света има седем американски, а в списъка с 200 най-добри учебни заведения, фигурират 76. Експертите отбелязват и силното присъствие на Китай в класацията. В Азия най-добрият университет е в Токио, който заема 27-мо място. Швейцарският институт по технологии в Цюрих пък заема 12-то място. Пекинският университет е 46-ти в света. Нито един руски университет не попада в първите 200 места. Африка намира своето място в класацията с университета в Кейптаун под номер 113. Единственият представител на Балканите е Турция, която има три университета в топ 225. Сред първите 300 университета фигурират пет турски висши учебни заведения. Класацията за висше образование на Таймс се базира на 13 ключови показателя. За изготвянето на списъка са анкетирани 16,5 хиляди водещи световни учени и експерти в различни области, анализирани са 6 милиона научни статии и 50 милиона препратки в медиите.