Турция ще строи най-голямото летище в света

Югоизточната ни съседка иска да осъществи проекта си възможно по-скоро
Обновена: 7 ное 2012 20:47 | 7 ное 2012 20:31,
329
Турция ще строи най-голямото летище в света
Засега летището "Atlanta Hartsfield Jackson" остава най-голямото в света Снимка: Reuters

До края на 2020 г. Турция планира да построи най-голямото летище в света, пише вестник Vatan, цитиран от Die Welt.

Проектът предвижда летището гигант да се намира в северната част на турския метрополис. По груби изчисления новото летище ще струва на държавата около 3 млрд. евро, но пък за сметка на това ще обслужва средно по 150 милиона пътници годишно и ще има шест писти.

Засега най-голямото летище е това в Атланта, САЩ, което поема до 93 милиона пасажери на година. А настоящото истанбулско летище „Ататюрк“ е обслужило 37 милиона пътници през изминалата година.

Според турските медии реализацията на скъпия проект ще започне през 2014 г. в северната част на Истанбул. Заради огромната площ, върху която ще се строи летището с шест писти, ще се наложи няколко села да бъдат „преместени“.

Заради изземането на частни площи напрежението вече расте бавно, но сигурно. Също и въпроси, свързани с околната среда, започват да кипят: най-големият проблем засега е обезлесяването в района на Черно море.

Турското правителство планира и да създаде съвсем нов мини град в близост до новото летище, което да бъде и основен център по време на Олимпийските игри през 2020 г., които вероятно ще се състоят в Истанбул. Засега за домакин на Игрите се борят Токио, Мадрид и Истанбул, като крайното решение ще бъде взето през септември догодина.

Интензивно се дискутира и евентуалното сътрудничество между Lufthansa и Turkish Airlines, пише още Die Welt. На официална среща с канцлера на Германия Ангела Меркел преди дни министър-председателят на Турция Реджеп Тайип Ердоган подкрепи открито съвместната работа между двете авиокомпании.

Засега и Lufthansa, и Turkish Airlines виждат огормни ползи от едно евентуално партньорство. Анализатори смятат, че и двете авиокомпании биха спестили много пари например чрез комбиниране на техническото обслужване на летящите машини или чрез общ кетъринг.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


329
Още по темата: летищеТурция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
203
4
 
8
 
! Отговори
запознат преди 11 години
Цигаите в България се мислят за турци, защото през 17-18 век *** катуни от северна Индия са дошли на Европейския континент именно с набезите на турските орди. Самите турски военни началници са използвали *** за всяване на смут и допълнително дезорганизиране на местното българско население. И са ги оставяли да вилнеят и плячкосват след като мине редовната турска войска. Те затова и до днес правят каквото си искат, без да мислят за закон и ред. Истината е, че истинските турци не понас
202
7
 
6
 
! Отговори
eni4er преди 11 години
до 245Според мен не си прав(А).*** сте ,защото не сте добри стопани на Владенията си. За да сте просперипащ народ на вас ви трябва добър стопанин. Веднъж имахте такъв..... преди сто и няколко години!!!!!!!!! 03086
201
7
 
6
 
! Отговори
eni4er преди 11 години
До Матейко ЕвропейкоПрав си друже.Не е добре да си хвърляш отпадаците от балкона.Както не е добре да се изпикаеш в кухнята си , или да се изсереш в спалнята. Обаче ако направиш всичко това в *** няма проблеми нали? БГ е само един *** като ми се допикае естествено отивам ТАМ
200
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 242Върнах месе щото в Турция пенсионираха на 45 г. и с 1,200 лири (околок 1.050 лв ) пенсия може да преживееш ама в БГ си е направо кеф.
199
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Матейко ЕвропейкоТия в колите матейко 80% са кюрди но както и да е това е тема на оделна дискусия.Виж относно " хвърлянето на *** през прозорците " си прав ама това важи с пълна сила и за родните водачи на мпс.Така , че тука примера ти е ала " присмял се хърба на щърба".А родата в Анадола папа здраво и без тях от нелегалната търговия на гориво, цигари и други екстри познати и на службите. Не че няма какво да се рабори ама е по" доходоносно.Арабите пасти да ядат.
198
3
 
7
 
! Отговори
Кемтрейлс !!! преди 11 години
Слагайте минуси на коментара за кемтрейлс от Турция, слагайте! Но го запомнете добре - и безумци, и невярващи и платени драскачи! После ще слагате кръстове и надгробни камъни, ще теглите по болници и ще питате къде ..... гладните. Апокалипсиса иде. Малко остана. Щом за 6 години България не е проумяла какво се случва над населението, какво да го коментираме. Да не можеш да проумееш истината, която ти е казана? Какво ярвате на официалната позиция, ми нали сте лош матрял за управляващите?
197
7
 
6
 
! Отговори
Матейко Европейко преди 11 години
Смешно е да се говори колко развита е турската икономика когато поне 15-16 милиона турци продължават да бачкат като гастарбайтери из Европа и да пращат пари, за да може родата в Анадола да има какво да папа. Българите не са лесни за манипулация като разните му там араби. Живея в район на България от където всяко лято се наблюдава феномена: "прибирането на гастарбайтерите". Пътищата са буквално задръстени от автомобили, а хвърлянето на *** през прозорците им по време на движение е обичайно
196
3
 
4
 
! Отговори
До до 215 преди 11 години
едва ли ти дължи някой обяснение. ако искаш да се видим заповядай в Истанбул .:)
195
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 234 Споко. Несе кахъриTурция, с 295,5 тона, има най-големия златен резерв в Югоизточна Европа, като към октомври 2012 г. се нарежда на 14-о място в списъка на световните златни резерви, публикуван от Световния съвет за златото в петък (5 октомври).
194
2
 
7
 
! Отговори
From iSTANBUL преди 11 години
И още да се оплача. Тука много сме зле , много.Взеха та направиха вътрешни полети кажи течи до секи град и има остър недостиг на пилоти щото само за една година взеха та купиха 120 самолета и наеха около 200 и парка стана 2.500 самолета.А наземния персонал в сектора за 3 години от 10.000 скочи на 36.000 заети работни места.А Само THY до момента има 11 милярда джиро.Мъка .
193
7
 
8
 
! Отговори
From iSTANBUL преди 11 години
Бре комшии не ни мислете нас ТУРЦИТЕ. Знайте си ,че :- Анадола е 30та глуха ,дива провинция. - Тва Турците ***,мустакати,*** субекти.- Чакат на опашка за ЕС.- Два болта не могат да сглобят.- 80% от населението е не грамотнои т.н и т.н...с една дума мани,мани.Кво летище.Парк за хвърчила ще правят.
192
4
 
21
 
! Отговори
тцЪ преди 11 години
Вие турчулята не ги мислете - те са си оплели кошницата. Имат си развит пазар, продават си стоките на Балканите и в Мала Азия, имат предимно млада работна ръка, при тях по лиценз се правят доста неща. Отделно имат голям % живеещи в Германия, които все пак прескачат и до родината си.Отделно в момента инвестират в пътна и жп връзка - от Китай към Европа. В момента се копае тунел под Бостфора. Ние сме тия които нищо не правят, освен да търсят теории на конспирацията.
191
5
 
9
 
! Отговори
Metin преди 11 години
До за 240 а бе за изселване не знам дали ще има и дали ако се изселим ще ви е добре ,ама знам ,че когато 300 000 хиляди се изселваха се насрахте от толкова добра икономика по това време се превърнахме в мизерстваща разрушихме де що има работещо.От крадливо племе нищо друго не се очаква освен да плуе по други развиващи се страни
190
13
 
5
 
! Отговори
Кемтрейлс !!! преди 11 години
Българите трябва да знаят, че от турция излитат всеки ден стотици самолети, водещи се пътнически и уж летейки високо над 8000 м, но всъщност не возят пътници, от тях се пръскат химикали и отрови над БГ наречени кемтрейлс на малка височина!! Пак Турция приема подобни самолети от ... Германия, обслужва ги и пълни с отрови и обратно. Така цикъла се затваря. Процеса тече повече от 6 години!!! България и българите са отровени тотално. Надишали сме се на хиляди тонове отрови, почвата и водата ни са отровени. Българите трябва да си отворят добре очите, да излязат навън и да видят химическата пелена над главите си. Мин. На транспорта в предаването Хрътките излъга, че това : били самолети на НАТО и летели на височина над 6000 м, но това не са военни самолети. В тях вместо пътници има това prikachi/images.php?images/840/5439840l.jpg и то излиза не от двигателите, а от дюзи в задната част на самолета или от опашката му. Българи събудете се! Вие не сте лош матрял!
189
10
 
8
 
! Отговори
до 999 преди 11 години
Каква ватикана ще компенсира историята, ако въобще си българин.Казваж че живеем в миналото, и то е така защото всеки български род е дал жертви. Геноцидъд над много нации, не ще се изкупи с някакви лицемерни проекти.И един въпрос - щом ви е толкова хубаво в анадола, защо не си стегнете куфарите и не се махнете от България? Щом е толкова развита турция, защо и турци и българи работят в германия, англия и тн?! Защо българите бягат в гърция а не в турция?Не пишете глупости,
188
2
 
3
 
! Отговори
до 215 преди 11 години
по това , че сте с български паспорти например.Искаш ли да се видим да ми кажеш някои неща в очите?
187
9
 
6
 
! Отговори
Земля в илюминаторе преди 11 години
Нека строят, разбира се ! Нали все пак руските МИГове ще трябва някъде да кацнат след някой друг месец. Тогава да ги видим какво ще строят....
186
10
 
25
 
! Отговори
до 199 преди 11 години
Приятел/ка си много ама много ***/а!!! Турция е впъти подобре от нас!!! Живейте още с миналото си!!! Тапаци!!! Вместо да гледаш напред... Турция никога не се натискала за ЕС. Да не са балъци като нас!!! Ще строя и пак ще са 1000г. пред нас!!!(за съжеление). Писна ми от зависливи млади хора, които не могат нищо друго да направят освен да са хейтъри по форумите и в мизерния им живот!!! Тъжна история...
185
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
производството на турция е затворено, с малки изключения - исузу например------------------- Я се поинтересувай по-детайлно и не ставай за смях. Искам да ти кажа, че инвестиция от 3 млрд. се прави след много внимателен анализ и прогноза на самолетния трафик, така че ти изобщо не можеш да си наясно с истинското положение на нещата. Турция е толкова напред с въздушния транспорт, че ако българските пишман-националисти по някакъв начин осъзнаят, ще се застрелят на момента.
184
14
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Мегаломанията на Ердоган е направо фрапантна! Все повече ми заприличва на мегаломанията от времето на СССР. И тогава се строяха най-големите язовири в света, най-големите стадиони, най-големите ел. централи... В момента повечето от тези проекти запустяват, рушат се и са причинили непоправими екологични щети. За какво и е на Турция най-голямото летище в света след като милиони хора все още живеят в землянки, без ток и течаща вода, а нивото на грамотност е като на страна от 3-тия свят?!