Московски се готви за концесии на гари

Публично-частното партньорство било успешен при криза
9 яну 2013 17:05,
4
Московски се готви за концесии на гари
Ивайло Московски. Снимка: архив Булфото

Концесията на пристанищен терминал “Русе-Запад“ е поредната успешна реализация на правителството в тази област, обясни транспортният министър Ивайло Московски след днешното заседание на Министерския съвет.

На него кабинетът определи “Пристанищен терминал Русе-запад“ ДЗЗД за концесионер на пристанищен терминал "Русе-запад". За 35-годишния срок на концесията обединението се ангажира да инвестира 12 222 000 лева в инфраструктура, съоръжения и развитие на предоставяната услуга.

Последните концесии показват, че това е една успешна политика при кризата и невъзможността на държавата да инвестира в пристанищна инфраструктура, обясни Московски.

По негови думи фактите говорят, че частните инвестиции и публично-частното партньорство са един успешен метод. Министърът даде пример с пристанищния терминал за насипни товари на пристанище Бургас. Московски обясни, че след концесията приходите и товарооборотът са се покачили значително.

По думите на министъра на транспорта гарите в страната също ще бъдат дадени на концесия. Той обясни, че в момента тече процедура по избор на изпълнител за модернизацията и реконструкцията на софийската централна гара. Според Московски след модернизацията ще се реши дали дали да бъде дадена на концесия или не.

Той допълни, че вървят процедури за гарите в Пловдив и Варна. Московски беше категоричен, че има готовност да стартират процедури за други гари при инвеститорски интерес.

Министърът коментира и темата за приватизацията на БДЖ “Товарни превози“. Той заяви, че се надява да се получи “хубаво състезание“ между кандидат-купувачите и да се постине добра цена и условия за приватизация.

Девет фирми са закупили документи за участие в конкурса за продажба на “Товарни превози“. Голяма част от кандидатите са скрити зад юридически лица и адвокатски дружества. Московски предположи, че зад тях седят “големи имена“. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
0
 
! Отговори
Филанкишията преди 11 години
Значи всеки може да управлява и концесионира, въпреки, че може нищо да не знае.
3
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
123
2
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ами бърза човека - няма време. След няколко месеца я хамилата я хамиларя. Аве Петербурски нали до края на 2012 трябваше да има електронно правителство?
1
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тоя , докато не унищожи БДЖ , няма да се спре.Оставиха ни без армия.Сега искат да ни оставят и без Национален превозвач.