Ако работим наопаки на ГЕРБ, икономиката ще потръгне

Любомир Дацов: 4 млрд. лв. чужди инвестиции са нужни у нас за успех
Обновена: 18 май 2013 15:23 | 18 май 2013 14:06,
105
Ако работим наопаки на ГЕРБ, икономиката ще потръгне

Ако следващото правителство работи наопаки на предишното, икономиката ще отчете растеж, заяви Любомир Дацов, бивш заместник-министър на финансите при НДСВ и тройната коалиция, в ефира на Bulgaria ON AIR. Той подкрепи тезата си с това, че за четири години кабинетът „Борисов“ бил привлякъл инвестиции, колкото са били за една година при управлението на тройната коалиция.

В същото време обаче различни чуждестранни инвеститори имат интерес към България, но смятат, че следващите упраляващи трябва да подобрят сериозно имиджа на страната в ЕС, защото има потенциал, но се говорят некрасиви неща за държавата, казаха Михаел Ангерер, търговски представител на Австрия и Марко Монтеки, президент на италианската камара в страната.

Нестабилната политическа обстановка в страната в момента обаче няма отношение с тях, защото решенията за инвестиции са взети, преди да настъпи сегашното положение, категоричен е Дацов.

Не е логично настоящите инвестиции да се сравняват минали периоди като с изтеклата година, защото разлика между 200 и 400 милиона е незначителна, обясни бившият финансов зам.-министър. По думите му всичко, което е под три-четири милиарда, не влияе икономически в България и затова следващият кабинет ще трябва да работи за нови инвестиции в страната за около четири милиарда лева в рамките на година.

За 12 месеца чуждите инвестиции в страната са намалели три пъти, но българските зад граница са отчели ръст. Това е хубаво, защото никой не е забогатял от инвестиции в собствената си страна, а извън нея, смята Любомир Дацов.

Нито минималния икономически растеж,  нито  кризата са оправдание за драстичния отлив на чуждестранни инвеститори от страната ни, смята той и даде пример с южната ни съседка Турция, която не е член на Европейския съюз.

В страната фирмите търсят ясни прозрачни рамкови условия, положителни закони, които помагат на бизнеса да се развива, защото времената са трудни и инвеститорите мислят по-дълго преди да вложат средства, смята Ангерер. По думите му, ако политическата нестабилност продължава, ще е по-трудно да се привлекат нови инвеститори - „Инвеститори, които са тук те разбират ситуацията и имат надежда, че ситуацията продължава да бъде стабилна“.

Италианските инвеститори харесват България, въпреки че откриват много бюрокрация тук, според експерти. Марко Монтеки е най-недоволен от промените правила за зелената енергия, защото са довели до редица проблеми за италианските инвеститори. Според Монтеки България трябва да положи усилия, за да подобри имиджа си зад граница: „Виждаме България като една страна, в която винаги може да инвестираме, но е необходимо бъдещото правителство да предприеме необходимите мерки, за да направи, така да се каже, една нова промоция на България“.

В Европа се чуват неща за страната, които не са много красиви, каза Монтеки, но според него страната ни има потенциал. Компаниите били доволни от данъчната система в България заради корпоративния данък от 10%, защото в много европейски страни е около 40%.

„Достатъчно е да се увеличи с два-три пункта - по такъв начин за нас ще продължава да бъде изгодно да инвестираме в страната, а от друга страна събраните средства увеличението могат да бъдат насочени към социалната сфера“, предложи Монтеки възможност за подпомагане на рисковите групи.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още по темата: Bulgaria ON AIR
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
0
 
1
 
! Отговори
dimitar преди 10 години
v bg politicite nikoga ne sa pomagali na naroda a sa gledali sobstvenite si interesi.edriyat kapital vinagi ste machka sredniya i drebniya za da ima bezrabotica i da sa niski zaplatite a ot tova pechelyat te.edriyat kapital korumpira politicite-za naroda ostavat mechtite(te sa bezplatni).
87
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Наистина много,политически и икономически неграмотни хуни шестват из интернет пространството,
86
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не,не!Техните деца и внуци няма да плащат нищо,те са осигурени и не са тук.НАШИТЕ деца и ние ще плащаме,народа ще тъне в мизерия.Целта на БСП и турците е: "Да си върнем парите ".Въпросът е- ще им го позволим ли?
85
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Какво значи наопаки на ГЕРБ? теглене на кредити, пускане на АЕЦ Белене, спиране на магистралите, раздаване на пари за огледала, фрегати и кугари, батко и братко, руменовци и масларовки с партийна протекция, вдигане на пенсиите в края на мандата и т.н. Ами давай, аз вече съм в чужбуна. На вас щом има кой да ви го позволява, давайте така ;) Вашите внуци ще ги плащат тези кредити, не моите.
84
0
 
4
 
! Отговори
Юко преди 10 години
ЕК ще спре парите, ако продължават да потъват в България и да няма никакво подобрение на икономиката и социалната система. Най-развитите страни в света се познават по заплатите на лекарите, здравеопазването и образованието. Информационният сектор - 60-65000 долара средно, инженери -80-85000 долара, лекари - 150-400000 долара.
83
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До До ъсредностатистически си *** над 65 от село и *** - справка ЦИК.нямаме допирни точки
82
13
 
6
 
! Отговори
До ъ преди 10 години
Ти май си много сляп? Какво направи твоят вожд Боко? По малко отколкото предните, по малко пътища, по малко усвоени пари, замразени доходи, още по голяма безработица, спрени майчински и помощи за бедните .... Кой зароби народа???? Какви червени идеи какви глупости говориш. Още една година Буда и България ще е след някое африканско племе!
81
5
 
18
 
! Отговори
смешник си преди 10 години
обратното на ГЕРБ.хахахах значи си признахте ще крадем ще рушим магистрали, ще Бием протестиращи, ще спираме пари от европа , ще викнем Вълка да си купи ново бугати, ще направим софия ***, ще строим в горите , ще узаконим отвличанията, ще наградим алексей петров и братя галеви , ще построим белене, ще срутим метрото, ще бутнем арена софия, евала може да го направите за 3 месеца не е трудно
80
0
 
7
 
! Отговори
някой преди 10 години
Тоя пък кой е,някой парамунчо.Доста, не известна личност.*** бесепарски.
79
0
 
5
 
! Отговори
emigrant преди 10 години
mnogo umno pak darjavata da tegli edni pari da gi dade na drugi da gi poharchat i nakraia naroda da plati zaema perfektno izmisleno tova go mogat da si pripomnim belene tsankov kamak i sega sa chudiat zashto im e skap toka
78
1
 
11
 
! Отговори
Алберт А. преди 10 години
А ако тръгнем да броим годините наобратно ще станем по-млади... Тоя е невероятен ***.
77
12
 
20
 
! Отговори
james1 преди 10 години
Правителството на ГЕРБ поне беше гарант за някаква финансова стабилност.Сега с БСП и ДПС ни чака глад, студ и хиперифлация като при Виденов.Исторически комунистите винаги са водели България до фалит!
76
6
 
3
 
! Отговори
феникс преди 10 години
Продължение: А с 10 млд. ще се развият и др.сектори на промишлеността е ще се осигури работа на милион-милион и половина души! А парите??? Как така безвъзмездно??? - Едно от условията за роетапното предоставяне и усвояване на средствата ще бъдат производствените и финансовите резултати и от тях ще зависи опрощаването. Нали разбирате, че по този начин само от данъци парите ще се възвърнат максимум за 2 години! Но и ще продължават да носят както на народа, така и на държавата! Това е пътя!
75
5
 
4
 
! Отговори
феникс преди 10 години
Всеки 1 лев трябва да се вложи в производството и създаване на работни места. Примерно-държавата тегли 1 милиард заем и го предоставя безвъзмездно на фирми доказани фирми в хран -вкусовата промишленост за създаване малки фабрики с осн.средства до 2млн лева. Това са 500 фабрики със ср. персонал 200 души за преработване на селс.стоп прод./вместо да я изнасяме и други да я преработват/ или минимум 100000 раб.места и съживяване на селското стопанство, което ще ангажира още толкова! Само с 1млн!
74
0
 
7
 
! Отговори
emigrant преди 10 години
niakoy shte badat mnogo razocharovani kato razberat sled dva meseca che rekite ot pari sa suhi i planinata ot zlato na siderov ia niama
73
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ясно, пак ще разрешат безпрепятственото крадене.
72
14
 
10
 
! Отговори
Българин преди 10 години
Какво свърши Боко за 4г.? Отговор: изля асфалт, открадна парите на бизнеса, направи много хора безработни. Стабилна фискална политика ли? Стабилни доходи за него. Какво ни грее тая политика като за нас няма пари? Платиш си сметките и чакаш другата дата да направиш същото! А и сметките само растат, доходите намаляват! Мизерия за хората това направи Боко!
71
2
 
3
 
! Отговори
emigran преди 10 години
parite otdavna sa svarshili no glupacite koito gi chakat niamat kray govorim samo za chjdi investitori a kade sa nashte mastiti biznesmeni ta ne investirat i katat parichkite v bankata da ama ne te chakat da doydat tehnite na vlast da im dadat niakoia obshtestvena porachka malko da svarshat i drugoto da otkradnat zatova tolkova revaha sreshto gerb spriaha im kranchetata
70
2
 
13
 
! Отговори
Ветеринар преди 10 години
Интервюто с бивш заместник-министър ли е или с някоя от чистотата.Чуждестранните инвестиции да не са някакви домати да отидеш да си ги набереш от лехата.България може само да предложи благоприятни условия за бизнес,а дали някой ще иска да инвестира в България,не може да го накараш на сила.През последните 4г......стабилна фискална политика спрямо Европа,ниски данъци и подобряване на инфраструктурата.Бъдещето... неяснота за размера на данъците,националисти мразещи чужденци.Кой ще инвестира тук
69
13
 
11
 
! Отговори
Българин преди 10 години
От както ГЕРБ са на власт хората са със замразени заплати, фирми масово затварят, цели райони мизерстват. Само София остана да храни страната. Огледайте се и вижте колко много се увеличиха колите с регистрация различна от софийската и околността. Това какво ви говори Герберо поддръжници? Инфлацията удари тавана. Хората имат средства само за сметки и ден два след заплата мизерията почва! Ето какво направи Боко за българия. Онзи пък искал пример да му дам. Ето ти пример !