Минималната заплата може да скочи другата година

Необходимо е повишенията да бъдат съобразени с различните браншове, каза Васил Велев
Обновена: 11 сеп 2013 13:31 | 11 сеп 2013 12:48,
12
Минималната заплата може да скочи другата година
Снимка: Bulgaria On Air

Ново увеличение на минималната работна заплата през тази година би било необосновано. Възможно е малко повишение през следващата година. Това каза в ефира на Bulgaria On Air председателят на  Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев.

Според него обаче е необходимо увеличението да бъде съобразено с разликите в браншовете. „В отделните отрасли ситуацията е различна. До три пъти е разликата при средните заплати. В ИТ сектора, финансовата сфера и енергетика е 1500 лева, а в текстила, търговията и селското стопанство – 500 лева“, каза той.

Във връзка със сигналите на синдикатите, че масово фирмите, получили дължимото си от държавата, не изплащат забавените заплати на служителите си, Велев коментира, че е съгласен да се огласят публично и поименно всички тези фирми, получили, макар и частично, парите си.

„Необходимо е да се създаде публичен регистър на задълженията на държавата към бизнеса. Той трябва да се обновява всеки месец и да се знае кои предприятия са получили дължимото от държавата“, коментира Велев.

„Разплащането на държавата с бизнеса подпомага за намаляване на междуфирмената задлъжнялост, но са необходими още усилия“, твърди той.

Вижте подробности във видеофайла,  както и коментара на Станимир Цоцов, председател на Управителния съвет на Българската търговско промишлена палата, дали единната данъчно-осигурителна сметка трябва да отпадне.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
2
 
0
 
! Отговори
коци преди 10 години
Е да де-ДРУГАТА,ама коя точно ????????
9
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
drugata 3114 godina
8
2
 
2
 
! Отговори
milkokolev преди 10 години
Да да .. от няколко години знаем, че от другата година. Благодаря за благата вест.
7
2
 
0
 
! Отговори
Мистър Х преди 10 години
средната заплата НЕ ВКЛЮЧАВ ХОРАТА КОИТО РАБОТЯТ ЧАСТНО. за тях може и 10 милиона лева, а може и без пари да работят. както са се разбрали. за тях има само понятие минималан заплата. средната заплата се изчислява в държавния сектор.
6
3
 
1
 
! Отговори
Боката преди 10 години
сега е момента цената на тока шоково да се вдигне,така икономиката на държавата ще се стимулира,некъдърниците ще се научат да работят качествено и няма да мислят за глупости.
5
3
 
4
 
! Отговори
Sephora преди 10 години
Средна заплата е много особено понятие, годишен доход на шеф на банка може и над 1 000 000 лв., годишен доход на касиер в банка 6 000 лв., средна заплата в съответната банка.....смятайте. Шефа си е шеф и трябва да получава достойно възнаграждение, но и отговорността на една касиерка в банка също не е малка и тя също трябва да получава достойно възнаграждение само, че за бг. работодателя този тип персонал не ги зачита за нищо, хвърля им трохи и като моного знае, следващия на опашката чака.
4
2
 
1
 
! Отговори
Робокоп преди 10 години
Не ме разбирайте погрешно, и аз ще се радвам минималната заплата в България да е 600 - 700 лева, защото и моите роднини и познати са потърпевши от ниските доходи. Но докато не се вкарат свежи пари в страната, под формата на инвестиции, бизнеса ще е в застой. А как да има нови инвеститори, при положение, че от половин година страната се тресе от политическа криза.
3
2
 
0
 
! Отговори
Робокоп преди 10 години
Знаете ли по какво съдя, че България е бедна страна - по това, че когато се заговори за увеличаване или замразяване на минималната работна заплата, преобладаващите коментари засягат работническата класа. Добре, аз и други представители на бизнеса какво правим? Просто няма да можем да си позволим да изплащаме по-високи заплати на същия брой работници, и ще има съкращения. Докато държавата не започне да се разплаща навреме с бизнеса, няма как да приема увеличаване на минималната заплата.
2
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Трай конче за зелена трева.Терминал 2
1
3
 
4
 
! Отговори
Ivstinianvs преди 10 години
Кой се облагодетелства от т.нар. увеличение на минималната работна заплата ?Социално слабите,инвалидите.безработните ... а за другите това означава че ще работят още повече за този дето клати гората.