Държавата купува „Химко“ за 50 млн. лв.

До края на февруари дружеството ще е държавно
Обновена: 23 яну 2014 15:02 | 23 яну 2014 14:35,
126
Държавата купува „Химко“ за 50 млн. лв.
източник: Химко

До края на месец февруари държавата трябва да придобие "Химко" - Враца, каза министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев днес пред журналисти.

Крайната цена, за която ще бъде придобито предприятието, ще бъде приблизително 50 млн. лева. 

След като сделката бъде финализирана, целта на правителството е заводът да заработи възможно най-бързо. Преди това обаче ще се правят анализи и оценки. "За Химко има пазар и има бъдеще", коментира Стойнев.

Придобиването на радневския завод "Ремотекс" от държавата обаче буксува. Стойнев обясни, че собственикът на предприятието настоява за необосновано висока цена.

"За съжаление, не можем да се споразумеем със собствениците за цената. Трябва в него да влезе компетентен оценител, който да прецени, и реално, на база преценката, да се разбере каква е цената на активите, защото имаме огромни разминавания", обясни днес Стойнев.

Икономическият министър увери, че правителството ще работи за реиндустриализацията на България.

"Основният проблем на българските граждани е, че са бедни. За да забогатеем, ние наистина трябва да използваме всички необходими ресурси и програми, които имаме", допълни той.

"В продължение на 20 години преход ние вървим към пазарна икономика. Ние казваме, че държавата трябва все по-малко да се намесва в предприятията и в бизнеса. Разбирането на сегашното правителство обаче е, че за предприятията в тежко положение трябва държавна намеса и ние ще го правим", заключи Стойнев.

Още икономически новини за България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


126
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
110
0
 
0
 
! Отговори
внтж преди 10 години
До Анонименкакви данъци бе то твоите данъци отиват за пенсионерите за пенсии ***-а и от теб и мен не зависи и по склонен съм да ги вдигнат на крака тези заводи отколкото да откраднат парите като предишните на тиквата хората
109
0
 
0
 
! Отговори
Tepix преди 10 години
Супер яко, с моите данъци се прави сърдечен масаж на мпациент, починал преди 15 години. Сега очакваме и заводи в Монтана, Видин и Лом, занимавали се с нещо толкова важно днес като производство на уокмени изведнъж да се окажат страшно печеливши и важни за държавата!
108
0
 
1
 
! Отговори
Иван Кавхан преди 10 години
Работещите да им се заплащат навреме с всички осигуровки щедро възнаграждение за да са мотивирани да си вършат съвестно работата и предприятието да има престиж. Които показват талант да се издигат и да получават допълнителна квалификация организирана в самото предприятие - НИКАКВИ КАДРУВАНИЯ - ТЕ ВОДЯТ ДО ФАЛИТ. Само по-такъв начин такова предприятие ще носи големи печалби в хазната за всякакви социални дейности.
107
0
 
1
 
! Отговори
Иван Кавхан преди 10 години
И имуществото му да се отнема до размера на откраднатото, ако откраднатото е укрито по - година отгоре за всеки липсващи 10 000 лева. Предприятието да използва всякакви иновации и най-модерни технологии за да е конкурентно като същевременно държи цените ниски - както правят китайците и затова икономическия поток от цял свят се влива в Китай. Държавата да подпомага по-всякакъв начин едно успешно предприятие и да лобира за него в чужбина както правят американците.
106
0
 
1
 
! Отговори
Иван Кавхан преди 10 години
И никакви шуробаджанащини - да назначаваме чичо Гойко за директор който да краде и с некомпетентността си да води предприятието към загуби и фалит. Директора трябва да се избира на конкурентен принцип с прозрачна процедура и да има свобода да търси пазари, иновации, оптимизиране и др. но да се следи изкъсо и да се правят ревизии постоянно за да не се краде и да се направят промени в закона - който краде от държавно предприятие - 20 години затвор без възможност за намаление или помилване.
105
0
 
1
 
! Отговори
Иван Кавхан преди 10 години
Индустриализация на България трябва да има ако изобщо искаме да се надяваме на някакво бъдеще в тая окаяна страна. Явно политиците имат на щат преписвачи които следят форумите за прагматични идеи в интернет пространството и копират - няма лошо. НО ако ще се индустриализира - УПРАВЛЕНИЕТО НА ПРЕДПРИЯТИЯТА ТРЯБВА ДА Е ИЗГРАДЕНО КАТО ПРИ ЧАСТНИЯ БИЗНЕС - който е най-компетентен и реализира печалби - за него големи бонуси и премии, който не става се сваля от позицията веднага - НИКАКВИ КАДРУВАНИЯ.
104
10
 
6
 
! Отговори
Адмирации преди 10 години
Браво, видя се че новото правителство мисли и за хората, т.е. работниците и семейсвата им, а не само за Олигархията, като ГРОБ.
103
1
 
6
 
! Отговори
Debora1 преди 10 години
ДЪЖАВАТА БЪЛГАРИЯ ПЕРЕ ПАРИ ! Когато държавата купува скъпо и продава евтино сделката мириши на мафия !С нардни пари купува на родни души продава.
102
1
 
6
 
! Отговори
койчо преди 10 години
Да докажат, че завода може да работи и тогава да искат пари за него.
101
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Някой да каже на емигрантите,че ги държат тук за да работят в токсичните ЕС-БГ заводи с местните *** за без пари.Поне нашите мъже като са скопени *** да направят революция.
100
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Трябва да изгоним БСП-ДПС от власт иначе загиваме.Всичко ,което имаме в бюджета и от заеми ,ще вложат в предприятия -екологични бомби.НЯМА НАЧИН ТОВА ДА СЕ СЛУЧВА БЕЗ ПОЗВОЛЕНИЕ НА ЕС!ЕС искат да приберат мръсните си производства от Китай и Индия у нас.
99
2
 
3
 
! Отговори
министър 10% преди 10 години
Абе още ли пушите тук във Враца! Нали ви казах да затваряте вече!
98
3
 
4
 
! Отговори
Debora1 преди 10 години
Pomnite li che Jan Videnov napravi sashtite greshki ? Nalia darjavnia budjeti v neproduktivno proizvodstvo, koeto posle se prodade na bezcenica ot "dobrite stopani". I ako darjavata shte go stopanisva znaem dpbre kak ot darjavno se krade. Obshtia kokal i kuchetata ne go iadat.
97
1
 
16
 
! Отговори
гергана преди 10 години
двоен удар за комунистическата олигархия-веднъж го придобива за 1млн деноминирани лева,продава машините за милиарди,а сега ,,държавата,,сиреч мафията,му плаща от нашите данъци 50 млн.вместо да се търси отговорност на всички които купиха на безценица заводите,унищожиха живота на стотици хиляди инженери,химици,рработници.
96
1
 
6
 
! Отговори
Vesela преди 10 години
До АнонименТочно, кратко, ясно и вярно.
95
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Нека го купи. Ама със свои пари. Аз пари от мои данъци за Химко нямам.
94
1
 
5
 
! Отговори
инженер химик преди 10 години
На времето търсеха специалисти за амонячна инсталация в Либия. Цената и преди 25 години беше 5 милиарда като само за подготовка кадри имаше предвидени 650 млн. долара. Сега като канадски инженер мога само да потвърдя, че завод за карбамид(Урея)с газопровод и екологично разрешително струва повече. Ако трябва да се закупи терен с тази цел не съм сигурен къде на майната си трябва да е за да ми стигнат 50 млн.$ плюс поне две години ходене по мъките с раздаване подаръци за да се стигне до разрешение да се строи.
93
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
нека го купи Стойнев, щом го кефи.Ама 50 000 000???
92
2
 
18
 
! Отговори
бивш от химко-то :) преди 10 години
ЕТО НАГЛЕДНО КАК ЩЕ СЕ УЩЕТИ ДЪРЖАВАТА С 50 МЛН. !НАЙ-ЛЕГАЛНИЯ НАЧИННЯКОЙ ХОРА ДА ЗАБОГАТЯТ :)Този завод НЯМА да тръгне !!! 13 год. тази техника не е пускана , как мислите , че това ще стане сега . Той няма да тръгне- това не е да месиш баница , това е тежка химическа индутрия - за да тръгне трябва да се инвестират милярди !! абсурд !!
91
2
 
1
 
! Отговори
VDCH преди 10 години
До Анонимен 101Не се пали, че ще получиш я инсулт, я най-малко язва. Тези, с които се разправяш са от тези "демократи"q които вярват във вица, че японците са ни купували електрокарите да ги претопяват и им взимат оловото. Друг е въпросът дали и как "Химко" ще тръгне=