НС губи време с безсмислени вотове, а законите чакат

Бобева: Промените се бавят, а всички искаме прозрачност
Обновена: 10 фев 2014 13:07 | 10 фев 2014 08:58,
19
НС губи време с безсмислени вотове, а законите чакат
Снимка: архив, БТА

Няма забавяне в мерките за намаляване на административната тежест и няма отказ от тях. Има технологично време, за да бъдат въведени. Голяма част от лицензионните режими са въведени със закони, т. е. трябва да се променят закони, за да отпаднат те”.

Това заяви в сутрешния блок на телевизия Bulgaria On Air вицепремиерът Даниела Бобева. Според нея, вместо да приема важни за хората и бизнеса промени в законодателството, парламентът губи време за безсмислени вотове. Тя даде за пример промените в Закона за обществените поръчки, чието приемане се забави сериозно. “Уж всички искаме прозрачност и липса на бюрокрация, защита на малките и средните предприятия, а приемането на промените, които гарантират това, се бавят”, коментира вицепремиерът.

Според Бобева подкрепата за малките и средните предприятия не бива да е въпрос на кампания, а трябва да се превърне в начин на мислене. “Трябва да има консенсус в обществото, че има нужда от малък и среден бизнес и всички трябва да го подкрепят”, категорична бе г-жа Бобева. Тя обяви, че в приетата от кабинета стратегия за малките и средни предприятия има широк пакет от мерки в шест области, които ще осигурят предсказуемост на бизнес средата и ще подпомогнат бизнеса.

Подкрепа на малките и средни предприятия се очаква и от Българската банка за развитие, чиято трансформация според вицепремиера става по-бавно, отколкото тя е очаквала. “Малкият бизнес има нужда от подкрепа сега. След година за много фирми ще бъде късно да им се помага”, смята вицепремиерът.

Бобева заяви още, че диалогът с бизнеса се провежда редовно и голяма част от мерките на кабинета за намаляване на административната тежест са предложения от бизнеса. Вицепремиерът обяви, че на утрешния форум "Правителство-Бизнес: Рестарт на икономиката" ще предложи за обсъждане своя идея за създаване на програма за изграждане на индустриална инфраструктура, тъй като липсата й пречи на развитието на икономиката.

Ситуацията за микробизнеса в България може да се подобри, ако той има достъп до обществени поръчки и се работи повече в посока партньорството му с чуждестранни фирми, заяви от своя страна в ефира на Bulgaria On Air Петър Стоянов от Българската асоциация на микропредприятията.

По думите му е необходимо да се намалят драстично таксите и лицензите за малкия и средния бизнес, за да може той да е по-гъвкав към условията на икономиката и да се чувства комфортно в качеството на допълващ едрия бизнес.


“Очакваме растеж на икономиката от около 2% тази година. Оживлението в ЕС ще се отрази благоприятно върху търсенето на българска продукция. Не разчитаме на вътрешното потребление да бъде ключов фактор за растеж на икономиката. За жалост, производителността на труда не се е подобрила при забавянето на икономиката през миналата година”, прогнозира вицепремиерът.

Според нея правителството трябва да разработи програма за реиндустриализация на икономиката за решаване на конкретните проблеми, които имат редица сектори  и фирми.

“Тригодишната програма на правителството не предвижда промяна на данъците”, заяви вицепремиерът. Тя подчерта, че на утрешния форум в НДК очаква дискусия по изработването на консенсусна политика за успешното развитие на българската икономика.

 Повече по темата вижте във видеото на Bulgaria On Air!

 

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
3
 
! Отговори
qdosan преди 10 години
По-добре безсмислени вотове, отколкото закони в полза на мафията.
15
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
По добре е да не работите.
14
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Бобева,Бобева,но вие вече сте толкова прозрачни,че и децата ви разбраха,каква по-голяма прозрачност?
13
2
 
5
 
! Отговори
СКУНКС преди 10 години
Ако дядо ти е бил - БОБ, каво ли отроче може да се "пръкне " от него?! Звучно, "ароматно" и... срамно!
12
0
 
7
 
! Отговори
Гошо преди 10 години
Законите чакали?!?!?!? Ами да чакат, чакат да бъдат прилагани и за въшльовци и за приближени на депутатите и за самите депутати.
11
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Малее, баба яга се обади....
10
2
 
18
 
! Отговори
Тоя оня преди 10 години
Заради прозрачността ли вече не се качват стенограмите от Министерски Съвет
9
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Бобева, първият закон, който този парламент прие, беше ужасно важният закон за хазарта.
8
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Марш в ковечега, мумия *** такава.Този парламент е най-некадърния законотворец въобще.Червени застанали в поза партер посока ДПС ***.
7
1
 
13
 
! Отговори
Ботев преди 10 години
Забавят ти лобистките закони, това ти забавя вота. Не може да пробуташ още нещо на черепа и на цеко. Продажници! Не се наядохте бе!!
6
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Бизнис в България ха ха ха къде вижда бизнес тая овца в България !?тези наистина не знаят нищо за България ,въобще не знаят какво се случва на българина в момента ОСТАВКА !!!!НЕКАДЪРНИЦИ!
5
1
 
21
 
! Отговори
ИВА преди 10 години
Аз имам 6 работника и всяка година ми правят проверки от Инспекцията па труда и обикновено ето какви са основните им изисквания : 1/ Имам ли План за отпуските и дали той е изложен на място достъпно за информация, 2/Актуализирана ли е Програмата за безопасни условия на труд 3/Показани ли са изходите при пожар,при положение, че помещението е на 1 етаж и вратите са две и такива подобни . И само гушим тези фирми по Трудова медицина.. това е един много наболял въпрос и всички си мълчим, защото тези т
4
2
 
19
 
! Отговори
Рашад преди 10 години
Преди 15 г. бях на 50 и бях във силата си. .Тъкмо нещата потръгнаха и *** поставиха непосилни условия. преди да духна към Европа се срещнах с данъчния и той ми каза: ТУК АКО СИ ЧЕСТЕН ,БИЗНЕС ЗА ТЕБЕ НЯМА. АКО СИ БРУТАЛЕН И ИЗМАМНИК САМО ТОГАВА МОЖЕШ ДА СПЕЧЕЛИШ. Не вярвайте момчета,ще отпуснат малко колана и до 5-10 години пак ще Ви сложат чатала. Срамувам се от произхода си.
3
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не бе, не искаме помощ. Достатъчно е да не ни пречат и крадат, трътките от Парламента. Ние ще се оправим сами.
2
9
 
2
 
! Отговори
do кап. Газибаров преди 10 години
да си беше замълчал!
1
1
 
22
 
! Отговори
кап. Газибаров преди 10 години
На кой дребен бизнес има предвид Бобова ? На *** бизнеса ли? Да им се раздадат ъглошлайфове *** и други инструменти ,да не се потят ,,като работят по жп линиите ...