EVN няма да платят на НЕК, готови били на диалог

Диалогът вече е започнал, изпревари ги ДКЕВР
Обновена: 28 мар 2014 12:06 | 28 мар 2014 10:48, Веселина Йорданова
97
EVN няма да платят на НЕК, готови били на диалог
Снимка: flickr

EVN няма да извърши исканото от ДКЕВР плащане към НЕК, заявяват в съобщение от електроразпределителното дружество.

От EVN посочват, че все още имат некомпенсирани разходи от НЕК, свързани със задължителното изкупуване по закон на енергията от ВЕИ за периода 1 юли 2012 г - 31 юли 2013 г.

Още по темата
„Това е факт, който не се отрича от нито една държавна институция, което дава основание на EVN България Електроснабдяване да реши как да изпълни своите договорни отношения с НЕК: или чрез извършване на плащания, или чрез прихващане на задължения срещу дължими вземания от НЕК“, категорични са от дружеството.

Срокът, даден за плащане от регулаторната комисия към НЕК, за EVN изтича днес. Вчера от ЧЕЗ също не извършиха плащане към НЕК в дадения от ДКЕВР срок за това. Енерго Про има възможност да плати на компанията до края на деня.

Ултиматумът на регулатора беше даден след задействана процедура по отнемане на лицензиите на трите ЕРП-та. Откритото заседание на комисията за обсъждане на производствата по отнемане на лицензиите, е насрочено за 7 април.

От дружеството допълват, че вече са платили  въпросната сума през посочения период в изпълнение на законовите си задължения към ВЕИ производители.

От EVN заявяват готовност да участват в конструктивен диалог за намиране на разумно решение при равно третиране на всички участници и очакват всички отворени въпроси да бъдат решени заедно с ДКВЕР и НЕК по пътя на преговорите.

"Диалогът вече е започнал", гарантира по-късно пред журналисти председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Боян Боев. Той отново уточни, че прихващането е допустимо по българското законодателство, но то се прави със съгласието и протокол от всички страни.

Боев допълни, че ще бъде изготвен механизъм за компенсиране на разходите, но дружествата първо трябва да ги представят и това трябва стане до 31 март. До тази дата всички участници в системата представят своите становища за направени разходи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още по темата: енергетикаEVN
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Народа толкова ли е *** и не се хване да изрие тези нагли чужденци. След като народа не ги иска и няма доверие в тях, няма какво повече да се говори. До кога ще ги траем тези. Във вицовете се говори за албански реотан, но те много бързо загряха, че ЧЕЗ ги обира и ги изритаха от страната си. ЕС ни наложи да раздробим енергетиката си за да я унищожим и те да ни продават ток, а не ние да продаваме на комшиите си. С този мих от зелена американските Марици и нашите, цена вече не е конкурентна.
51
1
 
5
 
! Отговори
П.Петров преди 10 години
Грешките в енергетиката започнаха с приватизацията на преносната мрежа, така е ! Преносната мрежа трябваше да е държавна изцяло до крайния трансформатор и всеки краен клиент да има правото да си избере кой да го отчита, кой да го включва в мрежата и кой да поддържа инсталацията на съвсем пазарен принцип, а не както е в момента да сме поделени като крепостни селяни между ЕРП-тата.
50
0
 
4
 
! Отговори
Запасен преди 10 години
До П.Петров 73Точно това казвам и аз - плащаш според разходите си. А Топлофикация София ти начислява , дори да не ползваш нищо. Аз дори нямам тръби, а вертикалните щрангове са ми топлоизолирани!!! Навън е 17 градуса, а те бичат парното. После ще искат пари и за това.
49
1
 
2
 
! Отговори
П.Петров преди 10 години
До ЗапасенАз плащам всеки месец зимата по 80 -90 лева парно на частната Далкия за температура 24 градуса и Далкия не е пред фалит. Как така частната Далкия може, а държавната Топлофикация София не може? Ако се топлех на ток сметката ми щеше да е 200лв за една стая.До Анонимен 65 не намерих годишен финансов отчет на НЕК след 2011, но по публикации в пресата имат 2.35 млрд. лева официален дълг, + 545 милиона към банки и 805 милиона към производители( в момента 900), или обшо 3,7 милр. лв.Освен това за 2013 НЕК и БЕХ са на загуба
48
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
НЕК да наеме фирма за събиране на вземания, както правят всички. Да отидат мутрите да плашат EVN xaxaxaxaxaxaaxa
47
2
 
1
 
! Отговори
Дъбър преди 10 години
ИЗВЪН ТЕМАТА: Колко е хубаво да се води конструктивен диалог с кадърни хора, които мислят и анализират! Благодаря ви и ви желая хубав уикенд!
46
1
 
3
 
! Отговори
Запасен преди 10 години
До П.Петров 61"Дългът"на гражданите към Топлофикация София е на фактура, а не е реално потребен. Защото множество софиянци, в т.ч. и аз НЕ ПЛАЩАМЕ, защото НЕ ЖЕЛАЕМ да ползваме парно. Аз лично съм го заявил ПИСМЕНО в Топлофикация. Но те не искат реалното потребено количество топлина да се разпредели на реалните портебители, защото тогава цената на парното ще скочи до реалния си размер, и много хора ще се откажат изобщо от тях. А така - неползващите плащат част от сметката на ползващите го.
45
1
 
1
 
! Отговори
П.Петров преди 10 години
До Анонимен 62Само облигационните заеми не са държавно гарантирани, но банковите са! Кредитния рейтинг има отношение към емитирането на облигациите. Нарастването на дълга на НЕК към БЕХ на 1 милиард лева беше след емисията на БЕХ от 500 милиона евро от ноември , не чак толкова скоро. и е показателно, че БЕХ не разполага с кой знае какво, за да крепи НЕК. Ще се сгромолясат по ефекта на доминото. Защо НЕК не емитира дълг а изнудва за пари ЕРП-тата при положение, че дългът е взаимен ?
44
0
 
1
 
! Отговори
Запасен преди 10 години
До П.Петров 58Това, за което говоря, е цената на "прокарването" на тока до дома ви да НЕ ЗАВИСИ от монополиста - тя трябва да е минималната възможна такава, без някой да фалира от това - а това е възможно само ако е държавна, а крайната цена на тока да зависи изцяло от цената на производството. Като има реална конкуренция, цената няма да се покачи, когато производството надвишана потреблението. В Сахара водата е злато, а сълнцето - без пари. На Северния полюс е обратното.
43
1
 
1
 
! Отговори
Запасен преди 10 години
До Анонимен 51В случая обаче НЕК не е доставчик (в буквалния смисъл) за потребителите, с изключение на големи предприятия и държавни структури, може би, а е "търговецът на едро", от когото ЕРП-тата купуват. Обаче като се навържат много търговци един след друг... В случай връзката производител-търговец (НЕК)- търговец (ЕРП)- потребител е строго линейна, а за либерализация се искат алтернативни връзки. И понеже такива няма и не може да има (поне засега), "либерализация"-та е химера.
42
1
 
0
 
! Отговори
До Петров преди 10 години
Браво, и аз съм инженер, но за разика от теб имам и икономическо образование. Магистър от King's College.Та да ти кажа, *** си.Финасовите резултати на почти всяко дружество в България, си има в Интернет. НА АД се подбикуват ЗАДЪЛЖИТЕЛНО!Я докажи кой колко дължи, защото иначе не си само *** а си и лъжец!
41
1
 
2
 
! Отговори
Дъбър преди 10 години
До 55Да, така е, но колко електроенергия се търгува на свободния пазар (обеми)? Задължителните договори за изкупуване на ел. енергия товарят цената (гарантирана възвръщаемост на инвестиции) а знаем колко алчни могат да бъдат някои хора.до 56Какъв беше проблема ЕСО да отговаря за мрежата, а НЕК за прозиводството? Мрежата е една, с малки технически подробности м/у ниско, средно и високо напрежение + балансираща функция. Излишно си усложнихме енергетиката с ненужни и раздробени структури.
40
3
 
6
 
! Отговори
Киро Майтапа преди 10 години
ИВИЕН - АУФИДЕРЗЕН!
39
1
 
4
 
! Отговори
П.Петров преди 10 години
До Анонимен 59Тъп си ти! Аз имам диплома за инженер магистър и успехът ми е 5,73 от преди да се разгради образованието.Та кажи ми ***, НЕК,БЕХ и топлофикациите като са държавни, защо до една са пред фалит и кой ще плати 4 милиарда лева до момента държавно гарантиран дълг само на НЕК и БЕХ, топлофикациите и те имат дълг към два милиарда общо за страната ? Всеки един работещ в момента има държавно насаден дълг от порядъка на 10000 лева! Кой ще ги плаща ,овча главо?
38
2
 
4
 
! Отговори
П.Петров преди 10 години
До ЗапасенИ като станат държавни, като сложат синчето на някой тлъст комунист да ги управлява и като им сложат по няколко фирми на входа и изхода да ги източват ще цъфнем и ще вържем!Просто трябва да има реална конкуренция, а не държавно гарантиран монопол, както е в момента. Държавно гарантирания монопол е направен с цел да се събират подкупи!НЕК фалира, това е положението и единствено виновни за това са крадливите некадърни комунисти и регулациите,които са приели през последните 10 години!
37
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Е Р П - та СА НИКОМУ НЕНУЖНИ ТЪРТЕИ И *** ПО ПОДОБИЕ НА ТОПЛИННИТЕ СЧЕТОВОДИТЕЛИ !!! ВЪН , ВЪН И ЕДНИТЕ И ДРУГИТЕ !!!
36
2
 
0
 
! Отговори
CrossFire преди 10 години
до ДъбърНие със Запасен говорим за едно и също. Свободна продажба на ток от производителите. Да няма регулиран пазар, на който цените са значително по-високи. Няма как на свободния цената да скочи нагоре защото там вече има реална конкуренция и така или иначе производството е много по-голямо от потреблението. Реално единствения въпрос е кой да изпълнява функцията на ЕРП. Според мен е по-добре да са частни фирми с добра регулация. Държавата вече показа, че не я бива в това.
35
1
 
1
 
! Отговори
Дъбър преди 10 години
до 49 ЗапасенСъгласен съм с теб. Но от Брюксел казват - монопол (я вземете тука тия Европейски Енергийни Пакети)!!! :) Там е проблема, за това ни натресоха ЕРП-та, за да има "пазарен" принцип. Иначе ДА, те реално нищо не правят в системата, а са само посредник на хартия...
34
0
 
2
 
! Отговори
... преди 10 години
Абе някой сеща ли се коя беше оная управляваща партия дето не беше КРАЛА от НЕК? Моля ако някой се сеща, да каже!
33
2
 
2
 
! Отговори
Запасен преди 10 години
До ДъбърСпоред мен ЕРП-тата просто няма място в цялата история. Всичко - цялата мрежа ВН, СрН и НН трябва да си е една обща фирма, и то държавна. Така, при фиксиран от държавата процент рентабилност, мрежта ще се поддържа и развива, при това фирмата няма да е на загуба, а евентуална печалба ще е от полза за самата държава. Вярно, че цената на тока ще се повиши (най-вероятно !), но поне порите ще остават в България.

Спонсорирани публикации