EVN няма да платят на НЕК, готови били на диалог

Диалогът вече е започнал, изпревари ги ДКЕВР
Обновена: 28 мар 2014 12:06 | 28 мар 2014 10:48, Веселина Йорданова
97
EVN няма да платят на НЕК, готови били на диалог
Снимка: flickr

EVN няма да извърши исканото от ДКЕВР плащане към НЕК, заявяват в съобщение от електроразпределителното дружество.

От EVN посочват, че все още имат некомпенсирани разходи от НЕК, свързани със задължителното изкупуване по закон на енергията от ВЕИ за периода 1 юли 2012 г - 31 юли 2013 г.

Още по темата
„Това е факт, който не се отрича от нито една държавна институция, което дава основание на EVN България Електроснабдяване да реши как да изпълни своите договорни отношения с НЕК: или чрез извършване на плащания, или чрез прихващане на задължения срещу дължими вземания от НЕК“, категорични са от дружеството.

Срокът, даден за плащане от регулаторната комисия към НЕК, за EVN изтича днес. Вчера от ЧЕЗ също не извършиха плащане към НЕК в дадения от ДКЕВР срок за това. Енерго Про има възможност да плати на компанията до края на деня.

Ултиматумът на регулатора беше даден след задействана процедура по отнемане на лицензиите на трите ЕРП-та. Откритото заседание на комисията за обсъждане на производствата по отнемане на лицензиите, е насрочено за 7 април.

От дружеството допълват, че вече са платили  въпросната сума през посочения период в изпълнение на законовите си задължения към ВЕИ производители.

От EVN заявяват готовност да участват в конструктивен диалог за намиране на разумно решение при равно третиране на всички участници и очакват всички отворени въпроси да бъдат решени заедно с ДКВЕР и НЕК по пътя на преговорите.

"Диалогът вече е започнал", гарантира по-късно пред журналисти председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Боян Боев. Той отново уточни, че прихващането е допустимо по българското законодателство, но то се прави със съгласието и протокол от всички страни.

Боев допълни, че ще бъде изготвен механизъм за компенсиране на разходите, но дружествата първо трябва да ги представят и това трябва стане до 31 март. До тази дата всички участници в системата представят своите становища за направени разходи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още по темата: енергетикаEVN
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
2
 
1
 
! Отговори
Путлер преди 10 години
*** правят последни напъни да фалират ХЕК и да го подарят на рубладжийте!
31
1
 
0
 
! Отговори
Дъбър преди 10 години
до CrossFire 39Какво разбираш под либерализация на производство на ток? "Запасен" го обесни общи взето. Имаш ТЕЦ, ВЕЦ, АЕЦ, ВЕИ, които работят в микс! Целия ток от тези централи се купува от НЕК и през мрежата на ЕСО се продава на ЕРП-тата.Другия момент е, че се очаква да заработи пазар, на който прозиводителите да продават свободно ел. енергия на пазарен принцип, това ще облекчи НЕК, но и ще се отрази на цената на тока (нагоре)
30
1
 
3
 
! Отговори
Запасен преди 10 години
До Анонимен 37Ще ми обясниш ли каква е разликата между доставчик и ЕРП? Защото освен производител, евентуаллно ЕСО, аз не виждам място за още един посредник в цялата картинка - още повече посредник само на хартия, без реална дейност някаква.
29
2
 
4
 
! Отговори
Запасен преди 10 години
До CrossFireЕ, така съм съгласен. Но най-добре е мрежата да е собственост и под ръководството на държавтаа или на държавна компания. а който иска да произвежда ток - да произвежда. Ако има пазар за него, ще го продава, ако няма - негов си проблем.А потребителите ще могат тогава да ползват електричество като микс от възможно най-евтиния ток от наличните производители. Точно това беше идеята и предложението ми към ДКЕВР,със съответната методика - като на длан се вижда защо цената на тока е такава
28
1
 
4
 
! Отговори
До управителя на ЕВН преди 10 години
Следващия месец няма да си платя сметката за ток тъй като имам вземания от моя работодател за два месеца дължими по закон.Но съм готов на диалог с ЕВН!
27
1
 
2
 
! Отговори
CrossFire преди 10 години
до ЗапасенАз имах предвид именно за либерализация при производството на ток. Тогава няма да има проблем с плащания, субсидии, квоти и т.н. ЕРП-тата няма как да бъдат махнати защото инфраструктурата е една и съществува естествен монопол.
26
2
 
5
 
! Отговори
ПлEVNелиев преди 10 години
ПлEVNелиев :Нема да платим , ние само вземаме. Знаем само действията събиране и умножение. Изваждането и деленето са балъците , което ме избраха. Инвеститорите от Австрия масово подмениха медните проводници от социализмо с пет пъти по - евтини алуминиеви. Баси юдейските *** !
25
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
В ИСПАНИЯ е 8 СТ КРАЙНАТА ЦЕНА,а мин запл там е 1500 евро,славейков-НЕ СМЕ НАРОД А ***,КАКВО СТАНА С ПРОТЕСТИТЕ НАРОДЕ,НИКАКЪВ ЕФЕКТ
24
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ПРЕЗИДЕНТА НА АБЛАНИЯ НЕ ХОДИ ДА ПРЕГОВАРЯ С Е Р П -та , КАТО НАШИЯ ТУТМАНИК ПЛЕВНЯТА, ДЕТО ИМ ХОДИ НА КРАКА В АВСТРИЯ, АМИ ИМ БИХА ТИКМЕТО И ГИ ИЗХВЪРЛИХА КАТО МРЪСНИ ПАРЦАЛИ ! ТАКИВА ДЪРЖАВНИЦИ-БЪЛГАРОУБИЙЦИ КАТО СЕГАШНИТЕ НЕ Е ИМАЛО !
23
3
 
1
 
! Отговори
Запасен преди 10 години
До CrossFireВ много голяма грешка си, според мен, що се касае за "либерализация" на пазара. Как си представяш едно ЕРП да предостави мрежата си на друго ЕРП да продава ток на собствените му клиенти???При условие, че мрежата е една, е ни са няколко независими, няма как да избираш доставчика."Либерализация" може и трябва да има в производството, не в разпределението/доставката.Аз преди време предложих много проста и много ефективна методика на ДКЕВР точно по тоя повод,ама изобщо не ми отговориха.
22
3
 
4
 
! Отговори
Питащ преди 10 години
Най-вероятно НЕК трабва да компенсира ЕВН и за собствените им ВЕИ инсталации?ЕВН няма право да решава има право само да изпълнява,ако не им харесва знаят къде е пътя за австрия.
21
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен 27Към ЧЕЗ съм. В такъв случай, няма да бързам с плащането на ток :) Според вмен, ако само за два месеца гражданите спрат да плащат, ЕРП-тата са фалирали! И си отиват безвъзвратно. Може и една стачка на служителите като допълнение. :) Любопитно ми е обаче, служителите на ЕРП-тата (които са българи) на чия страна са? На страната на хората, или на страната на печалбите на господарите си? Нариам ги госодари, защото се държат като колониални владетели, а не като работодатели.
20
4
 
5
 
! Отговори
CrossFire преди 10 години
Като се има предвид, че НЕК е в практически фалит и не са изплащали дължимите суми над 20 месеца, мисля че е крайно време ЕРП-тата да поискат обявяването на НЕК в несъстоятелност и да се приключи цялата драма защото без поредната държавна издънка може. Без разпределителни дружества не. Да хванат най-накрая да направят единен либерализиран пазар на електроенергия и да спре тоя цирк.
19
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Няма да има отнемане на лицензите на чуждите монополи, за сметка на това ще се увеличи шоково токът. ЕРП-тата и НЕК ни разиграват театрална постановка, за да поскъпне токът и това увеличение да се разпредели между НЕК и ЕРП-тата.Ще видите, че ще стане така и ще изляза много, ама много прав.
18
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ЗапасенСлед 2 неизплатени сметки.
17
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Никакъв диалог с тия както и те не водят диалог с нас гражданите а директно режат.Сега е момента държавата да ги пореже та да видят какво ни беше на нас.
16
1
 
2
 
! Отговори
Запасен преди 10 години
Впрочем, някой знае ли след каква неизплатена сума за ток идват да ти го спират?
15
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Няма такива наглеци като тия от ЕВН те май продължават да си мислят че карат влака в тая държава.Как сме се оставили една частна компания да разиграва цялата държавна администрация,ето сега е момента да им се вземе лиценза за да разберат за какво става на въпрос.Мивистър Стойнев бъдете твърд.Успех!
14
3
 
11
 
! Отговори
Монархист преди 10 години
Кой си ти да не плащаш, бе?! Аз ако не си платя тока идвате и ме режете, без да ми се обяснявате, без да приемате 'готовността ми за диалог', сега изведнъж когато вие трябва да плащате, намало да го направите, но сте били готови на диалог. Смешници. Вън от България!
13
4
 
8
 
! Отговори
Запасен преди 10 години
До до 17Е, ти сам казваш, че договорите са неизгодни. Такива договори се обявяват за нищожни и се отменят! Това и трябва да направим, без да използваме думата "национализация".