Фирми за "бързи кредити": Заемите до заплата няма да поевтинеят!

Според тях индустрията минава в сивия сектор заради тавана на разходите по кредити
Обновена: 3 апр 2014 17:42 | 3 апр 2014 17:33, Веселина Йорданова
49
Фирми за "бързи кредити": Заемите до заплата няма да поевтинеят!
Снимка: архив, БулФото

Индустрията с кредитите до заплата ще мине в сивия сектор заради предложението за таван на разходите по кредитите, което залегна в законопроекта за изменение и допълнение на Закона за потребителския кредит. За това предупредиха ръководители на фирми за т. нар. "бързи кредити" на извънредна пресконференция по повод поправките в закона, внесени между първо и второ четене.

Участниците в пресконференцията заявиха, че основните ефекти от промените в законодателството, ако бъдат приети, ще навредят най-вече на държавата, тъй като тя ще изгуби постъпления от данъци и осигуровки за сметка на съкращенията в бранша. Оттам може да се очаква ръст на безработните и на разходите за обезщетения при безработица.

Още по темата
Същевременно ще се засили сивият сектор в бранша и ще се възродят „забравени практики от началото на 90-те години - нелегитимни кредитори, лихвари, ще излязат отново на светло и ще започнат да доставят тази услуга“, коментира изпълнителният директор на "Изи Кредит" Неделчо Спасов.

Според Спасов пазарът на бързи кредити възлиза на 1,8 млрд. лева. Услугите на този пазар се предоставят от над 200 фирми, а в бранша са заети няколко десетки хиляди души.

„Разбираме намеренията на парламента, но вместо законодателите да изпишат вежди, ще извадят очите на гласоподавателите и ще ги пратят при нелегитимни кредитори“, коментира Неделчо Спасов.

Заемите до заплата няма да поевтинеят

Ако депутатите приемат окончателно тавана за годишния процент на разходите, това няма да направи заемите до заплата по-евтини, а напротив – ще ги оскъпи и ще направи невъзможно за потребителите да сравняват различните оферти, каза Константин Кръстев от "Кредисимо".

Костадин Атанасов от "КешКредит" обясни, че компаниите ще започнат да прилагат различни способи, за да покрият рисковия профил на клиентите си – например застраховки или гаранции. Това, на свой ред, ще направи невъзможно сравнението между различните продукти, предлагани от компаниите за „бързи“ кредити.

От друга страна, потребителите на заемите до заплата няма да могат да се възползват от легитимни финансови услуги, тъй като така или иначе няма да станат клиенти на банките, посочват специалистите.

„Ако с лека ръка се затрие една цяла индустрия от финансовата система на страната – тези хора, които досега са потребявали такъв род финансови услуги, няма да могат да станат клиенти на банките. Банките не обслужват този род клиенти. Тези хора ще се възползват от услугите на лихвари, заложни къщи“, посочи Неделчо Спасов.

Бързите кредити като средство за установяване на социален мир

Спасов коментира, че по света се говори за т. нар. „financial inclusion” - включването на всички хора от обществото в системата от финансовите услуги. Същевременно с поправките в закона ще бъдат изключени няколкостотин хиляди българи от системата на финансовите услуги, допълни той.

Спасов призова законотворците да помислят кой ще поеме отговорност за това решение.
„Когато човек има нужда от 200-300 лева за разходи, възникнали спорадично, или има личен проблем, той има нужда от тези пари тук и сега и тази индустрия доставя услугата по бърз, лесен и удобен начин. Каква е алтернативата?“, запита Спасов.

Той подчерта, че е недопустимо да се създават условия за престъпност, а вместо това трябва да се потърси решение на проблема на широка дискусия, с участието на представители на потребителските организации, бизнеса и законодателите.

Той цитира и анализ, поръчан от Европейската комисия (ЕК) и осъществен от Института за финанси в Хамбург, в който се констатира, че навсякъде, където са наложени ограничения върху лихвите и разходите по кредитите, се наблюдава и ограничаване на достъпа до подобни услуги.

Предложенията на фирмите за „бързи кредити"

Костадин Атанасов посочи, че е необходимо да се завишат изискванията за капитала на фирмите, предлагащи бързи кредити, както и за неговия произход. Така според него ще се отсеят сериозните компании, които имат дългосрочни намерения към пазара.

Отделно трябва да бъдат ясно структурирани и отделните компоненти на продуктите, предлагани от тези кредитиращи институции, за да са наясно клиентите какви такси плащат.

Участниците в пресконференцията подчертаха, че и сега играчите на пазара, с изключение на недобросъвестните, предоставят на клиентите си стандартния европейски формуляр, от който на потребителите им става ясно колко дължат, кога се правят вноските и в какъв размер са. Отделно всеки клиент се обслужва от персонален кредитен консултант, който поддържа редовен контакт с кредитополучателите.

Фирмата на Атанасов е възприела практиката кредитите със забава 60 дни да се прехвърлят на голяма международна компания за събиране на вземания, която следва международните стандарти в работата си.

От бранша са категорични също така, че годишният процент на разходите не е подходящ измерител за оскъпяването на кредитите до заплата, а за дългогодишни и обезпечени заеми. Здравко Иванов от "Кредихелп" обясни, че годишният процент на разходите по бързите кредити се смята по „сложна формула“. „Ако вземете 500 лева и върнете 700 лева, не връщате 1 200 пъти повече“, каза той по повод обвиненията към фирмите за бързи кредити, че работят с висок годишен процент на разходите (ГПР).

Още икономически новини четете в Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
7
 
1
 
! Отговори
Максимално преди 10 години
Нека да затегнат контрола над фирмите за бързи кредити, но не и да им слагат таван. Поправките в закона за кредитите са много глупави. Ще повишат лихвените проценти, по-малко хора ще имат възможност да вземат пари. Това значи, че икономиката също ще пострада. Не мислете, че това, което управляващите правят е във ваша полза напротив. Скоро ще разберете, че не е така.
41
1
 
1
 
! Отговори
gda преди 10 години
Според мен мутри с бухалки да доидат и чси с полицай е долугоре едно и също все те оставят гол като пушка.Но нале тези фирми са на лихварите по яките подребните селските доскоро ги ловиха да не мътят бизнеса.само че сега си гласуваха закони и вече вместо бухалки ползват писалки.Задължително трябва да въведе тавана на лихвите как може някои фирми като париба tbi кредит и някой други имат поносими лихви а другите дерат кожи.Напослес(дък лобистите усилено ни набиват тезата че много от заемите не се влъщат което абсюлютно невярно.Защото си вадат ил и по чл 410 те осъждат като я ти лепнат хвърчашто
40
1
 
5
 
! Отговори
краси преди 10 години
Даже е малък този таван, щом зад всеки ъгъл изникнаха фирми за бързи кредити значи далаверата е голяма, това са търговци на човешката мъка и нещастие, кръвопийци и мошеници. А и сега надават вой, като че ще стане потоп и забравят какво е когато мачкаш и грабиш ползвателите на техните кредити
39
1
 
3
 
! Отговори
Наивник преди 10 години
Е щом е толкова печеливш тоя "бизнес" с лихви 50% +++++++ що държавата не влезе в него? С парите от него могат да провеждат социална политика като пенсии,детски надбавки,лекарства,хора с увреждания,трансплантации и т.н. Или да зададем правилния въпрос: КОЙ,КОЙ НЕ РАЗРЕШАВА НА ДЪРЖАВАТА ДА ИЗПЪНЯВА ТЕЗИ НЕЙНИ ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ ПОЛИТИКИ ?!?!?!
38
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Хм.. слаба е политиката защото тези лихвари на Борисов трябва да се съдят а те дори им дават да говорят. Днес.Бг е рекламна агенция на престъпници. Вие представяте ли си ДВА МИЛЯРДА ЛЕВА раздадени на лихва... по 30% на месец са 600 милиона всеки месец или около 7 милярда годишна печалба за лихвари.....
37
6
 
2
 
! Отговори
Отчаян преди 10 години
Просто тези фирми ще затворят и лихварите ще процъфтят. А там не си поплюват, а не си върнал , а си се простил с някоя част от телцето - я зъб, я личен тормоз. То достатъчно да дойдат по две мутри на адреса, не ще плащаш, ами и няма и да се оплакваш, че после... тежко ти. Ах пари пари...
36
2
 
13
 
! Отговори
НИКА преди 10 години
Съгласявам се с 41.Кой въобще разреши това лихварство? Кой си направи закон за легализиране на незаконно забогатяване.И да не ми скачат ,че ни спрели европарите,ами да се огледат и сегашните ,и предишните,че народът е стигнал просешката тояга заради максимата на депутатите-След мен и потоп.
35
3
 
15
 
! Отговори
Докога?! преди 10 години
Такива фирми изобщо не трябва да съществуват!! За целта има потребителски кредити но поради слабата воля на "държавата" те не са лесно достъпни и достатъчно високи лихви. Разни прото мутри тарикати се възползват от тази слабост и лъжат хората особено тези които са отчаяни. В нормална държава тези рекетьори първо не биха получили лиценз за такава дейност и второ биха гнили дълго в затвора ако се опитат!! Аз искам пълна забрана и лесен достъп до банковите, а те заплашват с още по голям абсурд!!
34
3
 
21
 
! Отговори
до фирмите преди 10 години
Фирми за "бързи кредити" вие сте за затвора за най-малко 20 год, но първо трябва да ви вземат цялото имущество и парите в банките за полза на държавата,не стига че народа не може да свърже двата края вие ще ми слагете тия лихви
33
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не разбирам къв е тоя рев тук? И аз не харесвам тия фирми ама и не тегля заеми от тях , нали знаете поговорката , не е луд тоя дето яде баницата ами.......Така е в живота до като има балъци ще има и тарикати..
32
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А вие виждали ли сте анонимките без лого на фирмата ,а просто един телефон?Какви изобщо глупости се допускат в тая България?Тея щели да минават на сиво,другите искали ,че нямали печалба едни 30% от тока.Само доене и винаги на гърба на потребителя.Къде го тоя ЕС бе операторите смъкнаха ли тарифите ?Абе ще ме накарате си извадя 2 паспорта и да заживея в 2 държави ,че като ми врътнете някои мурафет-ганъовски да се оплаквам с другия си паспорт и да съдя като бял човек!
31
2
 
18
 
! Отговори
Гошо преди 10 години
И медиите са съучастници в грабежа,вижте на всеки сайт има реклами на крадците!по тв.също!
30
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Общините трябвало да налагат глоби от по 10 лв на реклами,поставени не нерегламентирани от тях места.По закон.Колко фирми за бързи кредити са глобени дето са нашарили всяко свободно място с лепенки?Само дето не ни ги лепят по челата и колите.Безобразие и подкупни общинари.Градовете ни са заприличали на гета.
29
3
 
16
 
! Отговори
Jon преди 10 години
Трябва да се върнат пак трудовите лагери да видим как шефове на тези фирми ще чукат чакъл.
28
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Мутри, рекетьори, лихвари, части охранители - всички ги охраняват Овчев и Лазарката
27
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
haha изкараха социалистически лихви до 50%
26
12
 
4
 
! Отговори
Джорката-Играча преди 10 години
Кръв повръщам, пари не връщам, имам50 бона борчолаци, тя ше имат да вземат, аз да давам и без...лоши чувства. Млад човек без заемчета не бива; затуй са дъртите да дават пари ида ми покриват дълговете. Че с тия 800 лева заплата едва.....
25
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Защо никой от управляващите не коментита,че тези фурми за "бързи кредити"нашариха цялата страна с отвратителни листовки,налепени по стълбове,трансформатори,цокли на сгради и т.н.?ГНепрекъснато лепят по входове подвеждащи реклами,баламосват хората.Докога?Защо не ги накарат да изчистят всчики места ,където са замърсили с листовките си?
24
2
 
20
 
! Отговори
Сиси преди 10 години
Свещи да си купите с ограбеното от хората,дебели свещи за най близките..............
23
3
 
17
 
! Отговори
Наско преди 10 години
До сега като грабихте си мълчахте а сега изпълзяхте от дупките си а.