Фирми за "бързи кредити": Заемите до заплата няма да поевтинеят!

Според тях индустрията минава в сивия сектор заради тавана на разходите по кредити
Обновена: 3 апр 2014 17:42 | 3 апр 2014 17:33, Веселина Йорданова
49
Фирми за "бързи кредити": Заемите до заплата няма да поевтинеят!
Снимка: архив, БулФото

Индустрията с кредитите до заплата ще мине в сивия сектор заради предложението за таван на разходите по кредитите, което залегна в законопроекта за изменение и допълнение на Закона за потребителския кредит. За това предупредиха ръководители на фирми за т. нар. "бързи кредити" на извънредна пресконференция по повод поправките в закона, внесени между първо и второ четене.

Участниците в пресконференцията заявиха, че основните ефекти от промените в законодателството, ако бъдат приети, ще навредят най-вече на държавата, тъй като тя ще изгуби постъпления от данъци и осигуровки за сметка на съкращенията в бранша. Оттам може да се очаква ръст на безработните и на разходите за обезщетения при безработица.

Още по темата
Същевременно ще се засили сивият сектор в бранша и ще се възродят „забравени практики от началото на 90-те години - нелегитимни кредитори, лихвари, ще излязат отново на светло и ще започнат да доставят тази услуга“, коментира изпълнителният директор на "Изи Кредит" Неделчо Спасов.

Според Спасов пазарът на бързи кредити възлиза на 1,8 млрд. лева. Услугите на този пазар се предоставят от над 200 фирми, а в бранша са заети няколко десетки хиляди души.

„Разбираме намеренията на парламента, но вместо законодателите да изпишат вежди, ще извадят очите на гласоподавателите и ще ги пратят при нелегитимни кредитори“, коментира Неделчо Спасов.

Заемите до заплата няма да поевтинеят

Ако депутатите приемат окончателно тавана за годишния процент на разходите, това няма да направи заемите до заплата по-евтини, а напротив – ще ги оскъпи и ще направи невъзможно за потребителите да сравняват различните оферти, каза Константин Кръстев от "Кредисимо".

Костадин Атанасов от "КешКредит" обясни, че компаниите ще започнат да прилагат различни способи, за да покрият рисковия профил на клиентите си – например застраховки или гаранции. Това, на свой ред, ще направи невъзможно сравнението между различните продукти, предлагани от компаниите за „бързи“ кредити.

От друга страна, потребителите на заемите до заплата няма да могат да се възползват от легитимни финансови услуги, тъй като така или иначе няма да станат клиенти на банките, посочват специалистите.

„Ако с лека ръка се затрие една цяла индустрия от финансовата система на страната – тези хора, които досега са потребявали такъв род финансови услуги, няма да могат да станат клиенти на банките. Банките не обслужват този род клиенти. Тези хора ще се възползват от услугите на лихвари, заложни къщи“, посочи Неделчо Спасов.

Бързите кредити като средство за установяване на социален мир

Спасов коментира, че по света се говори за т. нар. „financial inclusion” - включването на всички хора от обществото в системата от финансовите услуги. Същевременно с поправките в закона ще бъдат изключени няколкостотин хиляди българи от системата на финансовите услуги, допълни той.

Спасов призова законотворците да помислят кой ще поеме отговорност за това решение.
„Когато човек има нужда от 200-300 лева за разходи, възникнали спорадично, или има личен проблем, той има нужда от тези пари тук и сега и тази индустрия доставя услугата по бърз, лесен и удобен начин. Каква е алтернативата?“, запита Спасов.

Той подчерта, че е недопустимо да се създават условия за престъпност, а вместо това трябва да се потърси решение на проблема на широка дискусия, с участието на представители на потребителските организации, бизнеса и законодателите.

Той цитира и анализ, поръчан от Европейската комисия (ЕК) и осъществен от Института за финанси в Хамбург, в който се констатира, че навсякъде, където са наложени ограничения върху лихвите и разходите по кредитите, се наблюдава и ограничаване на достъпа до подобни услуги.

Предложенията на фирмите за „бързи кредити"

Костадин Атанасов посочи, че е необходимо да се завишат изискванията за капитала на фирмите, предлагащи бързи кредити, както и за неговия произход. Така според него ще се отсеят сериозните компании, които имат дългосрочни намерения към пазара.

Отделно трябва да бъдат ясно структурирани и отделните компоненти на продуктите, предлагани от тези кредитиращи институции, за да са наясно клиентите какви такси плащат.

Участниците в пресконференцията подчертаха, че и сега играчите на пазара, с изключение на недобросъвестните, предоставят на клиентите си стандартния европейски формуляр, от който на потребителите им става ясно колко дължат, кога се правят вноските и в какъв размер са. Отделно всеки клиент се обслужва от персонален кредитен консултант, който поддържа редовен контакт с кредитополучателите.

Фирмата на Атанасов е възприела практиката кредитите със забава 60 дни да се прехвърлят на голяма международна компания за събиране на вземания, която следва международните стандарти в работата си.

От бранша са категорични също така, че годишният процент на разходите не е подходящ измерител за оскъпяването на кредитите до заплата, а за дългогодишни и обезпечени заеми. Здравко Иванов от "Кредихелп" обясни, че годишният процент на разходите по бързите кредити се смята по „сложна формула“. „Ако вземете 500 лева и върнете 700 лева, не връщате 1 200 пъти повече“, каза той по повод обвиненията към фирмите за бързи кредити, че работят с висок годишен процент на разходите (ГПР).

Още икономически новини четете в Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Абе тия как си позволяват да се заканват и да заплашват властта,в т.ч. и държавата?Щели да минат в сивия сектор и т.н.Ами наказателният закон?Ами ако се приемат и поправки в нак.закон за лихварство,изнудване,рекет и т.н.МНОГО НИ Е СЛАБА ВЛАСТТА!!!Трябва да се мисли зца дърлжавна извън-банкова институция,нещо като ВеСе-касата едно време,на която който желае може да е член с почти символични вноски и собствен влог.ИЗМИСЛЕТЕ ГО ,УМНИЦИ!
21
3
 
12
 
! Отговори
Киро преди 10 години
....Бързите кредити като средство за установяване на социален мир!!!защо тогава ограбвате хората с нечувани лихви и такси това ли ви е социалния мир а крадци долни.
20
2
 
19
 
! Отговори
Иван преди 10 години
Точно пък за работни места няма какво да говорят. Наемат хора и като изтече изпитателният срок ги разкарват за да плащат постоянно ниски заплати. Сложеният таван е за да няма безобразни скрити условия, както сложиха таван на цените на таксиметровите услуги. От тая "индустрия" няма реален продукт и полза за държавата. Възползват се от глупостта и мизерията на хората!
19
3
 
14
 
! Отговори
Роко преди 10 години
Ако прокурорите, полицията и съдебната власт си вършат работата и работенето в сивия сектор не оставя безнаказано, то няма да има такъв (или ще е минимален). За мен е абсурдно едни рекетьорски лихварски фирми да изнудват държавата и онези които носят закони и които трябва да защитават народа. Смешно е.
18
3
 
23
 
! Отговори
il_cho преди 10 години
Подигравате се с хората и с тяхната немотия! Излиза преди две седмици един от вашите *** по телевизията и заявява как те били по-малкото зло и не дерели колкото лихварите! Е колко мило! Това ли ви е бизнеса бе, ***? Хора, не вземайте кредити! Ако вземете 500 лева, после трябва да върнете 1000-ка! Не се лъжете!
17
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Как ще преминеш в сивия сектор?Ще ми дадеш 500 лв и ще си измислиш свои незаконни правила ли?А за лихварите и такива разни не се притесняваите определено съм 100% сигурен ,че те имат повече морал и са по добри от вас!
16
2
 
22
 
! Отговори
Shark преди 10 години
Ха, в сивие секрот ще минете вие. Внимавайте щото хората започнаха да изперкват, да не дойде някой с лвна пушка ей така да ви понавести, че да си върне заема.............
15
3
 
17
 
! Отговори
anon преди 10 години
сива икономика? трябва всички да ви затворят и този бизнес да бъде обявен за нелегален и да се свършва паразитирането ви...
14
1
 
20
 
! Отговори
Асен преди 10 години
Крадците се загрижили за тези който ограбват!?то бива цинизъм ама това е върха,щели да минат в сивия сектор а те сега къде са!?черна дупка.
13
2
 
25
 
! Отговори
мутри в костюми преди 10 години
В нормалните държави "кредити до заплата" е един обикновен банков овърдрафт по сметката ви, такива *** като нашите няма никъде. Но и хората в нормалните държави са доста по-умни от нашите балъци.
12
2
 
24
 
! Отговори
Радо преди 10 години
Вия представяте ли си до къде е стигнал грабежа 200 фирми за бързи кредити в България!!!и какви печалби са натрупали това е пладнешки грабеж.
11
2
 
17
 
! Отговори
Сашо преди 10 години
Тези обирджии ограбили хиляди хора и натрупали милиони от грабежа изведнъж се загрижиха за хората............
10
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Гледаите да не станете бърз дебит на някои ,че ще си ги вземе с лихвите и то ваще!Нормално е да има таван ,то такива % са непосилни за погасяване !
9
1
 
29
 
! Отговори
Миро преди 10 години
Когато човек има нужда от 200-300 лева за разходи, възникнали спорадично, или има личен проблем, той има нужда от тези пари тук и сега и тази индустрия доставя услугата по бърз, лесен и удобен начин. Каква е алтернативата?, запита Спасов.Алтернативата, "уважаеми" г-н Спасов е същата. Просто тези благосърдечни и загрижени хоара, великодушно даващи пари, ще проявят търпение и ще изчакат да станат милионери не за 1 година, а за няколко...Мамка ви лакома гнусна!
8
1
 
26
 
! Отговори
ЕЙ БОГУ преди 10 години
НАЙ ГОЛЕМИТЕ ПЛАДНЕШКИ КРАДЦИ ТОВА СА БЪРЗИТЕ КРЕДИТИ,ДА ГОРЯТ В АДА,ТЕ ЩЕ ДАВАТ АКЪЛ МАМА ИМ ГАДНА
7
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Хахахахах щели да минат в сивия сектор-извършители на престъпление!Да не вземе някои ожилен да ви сложи в черния си списък ,че тогава...Фараон ще плащи балъц за милиони !
6
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Дай боже да изчезне тази индустрия.И всички хората които се занимават с това да се занимават с нещо полезно за обществото а не да правят финансови роби от закъсали и отчаяни хора.Кредити се налагат за жилище, по спешност. Но тези кредити са други и някои хора ги взимат за почивка, телефон, подарък. и без да се усетят влизат в спиралата и 40-50 % от дохода им отива по лихви. Почва тормоз по телефона, стикери, обаждания в работата, с преднамерена цел да те злепоставят.В крайна сметка те мачкат
5
2
 
25
 
! Отговори
marsian преди 10 години
И тези тръгнаха по пътя на ресторантьорите.Щели да закриват работни места .Да ги вкарат в затвора за рекет на държавата .
4
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ало? И на вас да ви .............
3
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Чудесно, че минават в сивия сектор. Тъкмо ще има причина да ги приберат и осъдят на бърза ръка.