Безработицата намаля до 11,8% през април

Това е първото сериозно понижение от 2009 година насам
Обновена: 19 май 2014 15:15 | 19 май 2014 14:44,
49
Безработицата намаля до 11,8% през април
Снимка: Rueters

От началото на годината в продължение на четири месеца безработицата намалява, което не се е случвало от 2009 година насам. Това коментира изпълнителният директор на Агенцията по заетостта Асен Ангелов пред журналисти.

През април Агенцията по заетостта регистрира значително намаление на безработицата – до 11,8 на сто или с 0,4% по-малко спрямо март, отчете още той.

Още по темата
Припомняме, че за първите три месеца на годината показателят задържа ниво от 12,2 на сто. На годишна база обаче през април показателят е по-висок - през април 2013 година безработицата е била с 0,2 процента по-ниска.

През април тази година и търсенето, и обявяването на нови работни места се увеличава, посочи още Ангелов. Това е положителна тенденция, защото се случва не толкова чрез програми, колкото в реалния сектор - при работодател, който не получава подпомагане от държавния бюджет.

Към момента агенцията поддържа 46 хиляди субсидирани работни места по-малко от миналата година. Към края на април те са 27 хиляди, уточни Ангелов. За сметка на това се увеличават новите работни места в реалната икономика, потвърди той.

Това е тенденция, която беше откроена още през февруари. Тогава директорът на Агенцията по заетостта коментира, че все повече хора намират работа в реалната икономика и то в трудните зимни месеци, когато все още не е започнало сезонното търсене. Към края на април нарастващото търсене на работна сила на първичния пазар вече е доминирано от сезонния фактор, отчитат от агенцията.

Позитивни са и данните за нивото на младежката безработица, каза Ангелов. Към края на април новорегистрираните младежи до 24 години са 8 процента от всички безработни. А новите регистрирани младежи до 29 години са 17,7 на сто от всички безработни. Намалението е съответно с 3,3 процентни пункта и с 4,7 процентни пункта под нивата от миналия месец.

Намалелият брой младежи без работа от агенцията обясняват със стартиралата програма „Гаранция за младежта“ и с активността на младите да се регистрират в бюрата и да търсят заетост.

По-голям е проблемът с хората в предпенсионна възраст, коментира Ангелов. Към момента 38 на сто е групата на хората без работа над 50 години. Засега те могат да се възползват от услугите на агенцията чрез програмата „Помощ за пенсиониране“, уточни той. Специални схеми за хората над 55 години ще има и в новата оперативна програма до 2020 година.

Още икономически новини четете в Investor.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
0
 
! Отговори
Ура преди 9 години
Вечна слава на партията. Преборихме се със страха. Сега вече и безработните намаляха. Е работещите също намаляват, ама на кой му пука.
37
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Каво ли още ще научим до изборите на 25.05.2014г.?
36
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Лъжите се увеличиха с 11,8%!
35
0
 
8
 
! Отговори
STANIK преди 9 години
Браво безработицата в БЪЛГАРИЯ почти я няма,, благодарение"бкп(бсп) дпс и разбира се къде без атакааллах
34
0
 
5
 
! Отговори
До до 39 преди 9 години
"***" - кажи, село?"септември като свърши сезона -и безработицата нарастне -ще се гръмнеш ли?" - НЕ!"сега стана ли ти ясно ?" - НЕ!"или от опорни точки нямаш мозък?" - ДА!Далеч ли стигна с простотията си? - НЕ! С по-малко злоба, повече ще постигнеш.
33
12
 
4
 
! Отговори
До !!!!!!!!!!!!!!!!! преди 9 години
Върти го сучи го - все ще има мрънкачи и недоволни! По-малко ли са безработните? По-малко са! Като ти е все кисело и криво - търси си по-добра дестинация! Там всички те чакат с отворени ръце и обятия, за да ти изсипят милионите в куфара, без да работиш.
32
1
 
12
 
! Отговори
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! преди 9 години
Това е само защото дойде топлият сезон и зимно безработните отлетяха за финансово топлите страни да поработят. Не че някой у нас е разкрил нови работни места.
31
1
 
17
 
! Отговори
vesko02 преди 9 години
Смениха управлението на статистиката и всичко тръгна по мед имасло,скоро ще трябва да приемаме бежанци от Централна Европа и САЩ.
30
0
 
23
 
! Отговори
безработен преди 9 години
Последно като ходих до бюрото по труда за подпис един *** от работещите там се заяждаше с мен и не ми даваше да се подпиша.Сигурно имат директива да отписват безработни и по този начин те да не се водят като такива в статистиката.
29
2
 
3
 
! Отговори
rustam преди 9 години
До ГУРБЕТЧИЯ колега що не кажеш в коя държава си гурбетчия и какво образование имаш защото никъде не плащат даром а трябва да произведеш нещо за да ти платят колкото до мароко съм бил няколко пъти да наистина хубава държава хората също но не забравяй там зима няма разходите по малки само не казвай че са по работливи също не се сещам петрол газ имат ли но там е съвсем друго
28
0
 
21
 
! Отговори
Вярно преди 9 години
Нали откриха 250 000 хиляди нови работни места.Затова и пада процента на безработните.п.п. и аз как сам си вярвам на собствените лъжи - точно като Станишев!
27
3
 
14
 
! Отговори
Kuncho преди 9 години
През Април 2013 била по ниска, но сега намаляла повече:)))Да назначим шефа на Агенцията на 1000 лева и рязко да му вдигнем заплатата с 20% до 1200:))) Дали,ще е доволен?!:)Е това ако не е манипулация здраве му кажи!Пълен ПРОВАЛ е това правителство!
26
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ми, нормално сега започва сезонната работа. Обаче това съвсем не означава, че проблемът с безработицата е решен.
25
0
 
13
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 9 години
ТО Е ХУБАВО ,ЧЕ ЩЕ ИМА РЪСТ НА ЗАЕТОСТТА, НО НАЙ-ЛОШОТО Е ,ЧЕ В БЪЛГАРИЯ ДОРИ ТРУДОВО ЗАЕТИ ХОРА НА СРЕДНА ЗАПЛАТА ЖИВЕЯТ С ЛИШЕНИЯ ,А ТЕЗИ С МИНИМАЛНА ЗАПЛАТА НАПРАВО МИЗЕРУВАТ , ЗА БЕЗРАБОТНИТЕ ХИЧ НЕ МИ СЕ КОМЕНТИРА! ИСКРЕННО СЕ НАДЯВАМ В НАЙ-СКОРО ВРЕМЕ БЪЛГАРИЯ ДА СЕ ИЗРАВНИ ПО СТАНДАРТ ПОНЕ С АФРИКАНСКАТА ДЪРЖАВА МАРОКО ,КЪДЕТО МИНИМАЛНАТА ЗАПЛАТА Е 300 ДОЛАРА,А ЦЕНИТЕ МНОГО ПО-НИСКИ ОТ ТЕЗИ В БУЛГАРИЯ ! А В ПО-ДАЛЕЧЕН ПЛАН СЕ НАДЯВАМ ДА ДОСТИГНЕТЕ ПОНЕ ПОЛОВИНАТА ОТ СТАНДАРТА НА ГЕРМАНИЯ
24
0
 
17
 
! Отговори
Дядо Мраз - Сергей преди 9 години
Преди избори , стават чудеса !
23
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Каде са отишли да работят ??? в европейските тоалетни или в нашите заводи, които и на сън не можем да си ги представим..ЛЪЖЦИ М Е Р З А В Ц И.. До кога все в проценти ще ни заблуждавете?
22
1
 
16
 
! Отговори
Фил преди 9 години
Тази измислена "новина" ще я тръбят поне още година. Най-силното оръжие на комунистите е дезинформацията. Затова никога повече БКП на власт!
21
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да се чуди човек как ги правите тези официални стъкмистики. Лудите умора нямат. Корумпираните също. Всичко ни е в повече.:)))Ако слушаме управляващите, те цяла година или заеми вземат и лъжат, че е заради ГЕРБ, или обещават небивалици, или се хвалят колко хубаво е станало и какви добрини са донесли за отечествениците си. Тази последна преди изборите седмица направо удариха тавана. По няколко пъти на ден излизат всички и манипулират като за последно.Търгаша Бареков е водещ в популизма. Измамници.
20
0
 
15
 
! Отговори
Maks преди 9 години
Стакмистика - сбор от невярна информация с цел заблуда на масите !!!
19
1
 
8
 
! Отговори
rustam преди 9 години
летния сезон като свърши започва зимния колкото до безработицата много чакът работата да ги намери но не става на много заплатите им са малко навсякъде по света е така НО и доходите са направо мизерни образованието и квалификацията също са фактор от деветдесета година що правителства се изредиха как едно не се намери на всички да угоди не знам, а разпродажбата на държавата за жълти стотинки? всичко се събори разпродаде украде и сега всички ревем