Безработицата намаля до 11,8% през април

Това е първото сериозно понижение от 2009 година насам
Обновена: 19 май 2014 15:15 | 19 май 2014 14:44,
49
Безработицата намаля до 11,8% през април
Снимка: Rueters

От началото на годината в продължение на четири месеца безработицата намалява, което не се е случвало от 2009 година насам. Това коментира изпълнителният директор на Агенцията по заетостта Асен Ангелов пред журналисти.

През април Агенцията по заетостта регистрира значително намаление на безработицата – до 11,8 на сто или с 0,4% по-малко спрямо март, отчете още той.

Още по темата
Припомняме, че за първите три месеца на годината показателят задържа ниво от 12,2 на сто. На годишна база обаче през април показателят е по-висок - през април 2013 година безработицата е била с 0,2 процента по-ниска.

През април тази година и търсенето, и обявяването на нови работни места се увеличава, посочи още Ангелов. Това е положителна тенденция, защото се случва не толкова чрез програми, колкото в реалния сектор - при работодател, който не получава подпомагане от държавния бюджет.

Към момента агенцията поддържа 46 хиляди субсидирани работни места по-малко от миналата година. Към края на април те са 27 хиляди, уточни Ангелов. За сметка на това се увеличават новите работни места в реалната икономика, потвърди той.

Това е тенденция, която беше откроена още през февруари. Тогава директорът на Агенцията по заетостта коментира, че все повече хора намират работа в реалната икономика и то в трудните зимни месеци, когато все още не е започнало сезонното търсене. Към края на април нарастващото търсене на работна сила на първичния пазар вече е доминирано от сезонния фактор, отчитат от агенцията.

Позитивни са и данните за нивото на младежката безработица, каза Ангелов. Към края на април новорегистрираните младежи до 24 години са 8 процента от всички безработни. А новите регистрирани младежи до 29 години са 17,7 на сто от всички безработни. Намалението е съответно с 3,3 процентни пункта и с 4,7 процентни пункта под нивата от миналия месец.

Намалелият брой младежи без работа от агенцията обясняват със стартиралата програма „Гаранция за младежта“ и с активността на младите да се регистрират в бюрата и да търсят заетост.

По-голям е проблемът с хората в предпенсионна възраст, коментира Ангелов. Към момента 38 на сто е групата на хората без работа над 50 години. Засега те могат да се възползват от услугите на агенцията чрез програмата „Помощ за пенсиониране“, уточни той. Специални схеми за хората над 55 години ще има и в новата оперативна програма до 2020 година.

Още икономически новини четете в Investor.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Агенцията е с принципал Министерство на труда. Отчита само броя на регистрираните в бюрата по труда. Безработни с изтекло право на обезщетение за безработица, както и трайно безработни, не влизат в нейната статистика. На данните й трябва да се гледа с едно наум. Засега само НСИ отчита пълния брой на безработните. Към момента те са 12.9 %. Разликата с данните на АЗ е горе-долу 1 %. Навремето Тотю Младенов чак се караше на НСИ, че му разваляли хубавата статистика за намаляваща безработица :)
17
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не виждам етикет "платена статия"
16
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 91000lv niama da stane kolkoto i da ni se iska. Dyrjavata ne moje da si go pozvoli a pyk bizensa shte iziade politicite s parcalite
15
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ЧЕСТИТО ! ВЗЕХМЕ ПЕТИЛЕТКАТА ЗА 2 год. ! / Пропагандата работи - имам чувството , че това са новини отпреди 1988 год. /
14
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Безсрамнициии, нямата ли страх от бога бе, каквито и пари да са ви платени, каквото и бъдеще да ви е обещано, всички вие които поддържате лъжата не се ли страхувате като си легнете вечер, души нямате ли?
13
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Безработицата пада заради временните места на морето. След септември ще подскочи пак.
12
1
 
8
 
! Отговори
АНТИ преди 10 години
Икономисти очакват слаб ръст на заетосттаШитня!Ако се извадят от " заетите" тези които работят на две места (не са малко) ще видим, че безработицата е по-голяма!
11
5
 
7
 
! Отговори
ognyanz преди 10 години
Летният сезон предстои. И след като има намаление още от април, ще има още заради сезонната заетост през летните месеци.
10
0
 
20
 
! Отговори
anonimen преди 10 години
Как няма да се намали като младите напускат страната.
9
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ЪЪЪЪЪЪЪЪЪ да попитам може ли да направим референдум за 1000лева мин заплата
8
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Броят на пенсионерите скочи рязко след геноцида на ГЕРБ и естествено безработицата падна.
7
0
 
9
 
! Отговори
vesko02 преди 10 години
Субсидирана заетост,като сложим и заетите в селското стопанство ползващи субсидии плюс измислените програми ,капака от стотици хиляди служители ,изводите всеки може да си ги направи сам дали нещо се случва в икономиката.
6
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Предизборно съобщение СМЕЕЕХХХХ
5
2
 
14
 
! Отговори
D преди 10 години
Да живее БЦП! Ура, другари! Да живее ДПС! Машалла, авери! Да живее Атака! Хайл Сидер!Цъфнахме и вързваме! Ура!!!
4
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ами кога да намаелее, сега ще намалее, статистиците ще отчетат намаление точно преди изборите - правилно!
3
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Това е нагла лъжа.Как ще е намаляла безработицата, като не се откриват нови работни места?Или просто на част от безработните им е изтекла регистрацията в бюрата по труда, и вече не ги отчитат.
2
1
 
10
 
! Отговори
Momo преди 10 години
0,4%... Уау!!!Направо ги разбихте всички критици, а дали това не е заради летния сезон?Так като гледам след правителството на Орешарски безработицата даже ще е на минус, защото някои от хората ще работят на повече от едно място. :D :D :D
1
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И-и-и-и,направо ще ошашавим ЕС !Също като Мравчо,дето зверски се *** в бърлогата на мечката,за да и отмъсти,че му е стъпкала мравуняка!