Задължителните пенсионни програми в България не постигат целите си

Причина са демографската криза, намаляващото население и растящият брой пенсионери
5 юни 2014 14:45,
21
Задължителните пенсионни програми в България не постигат целите си
Снимка: Reuters, архив

Демографската криза, намаляващото население, растящият брой пенсионери и все още ниският дял на допълнително осигурените са сред най-сериозните предизвикателства пред пенсионната система и дружествата, които оперират в нея. Тези проблеми изтъкнаха на преден план от УниКредит Булбанк и Алианц България Холдинг по време на семинар, посветен на пенсионните фондове.

Само 12% от населението на България в трудоспособна възраст се осигурява в третия стълб на пенсионната система. Става дума за 590 хил. души, които са инвестирали средства за допълнително доброволно пенсионно осигуряване (ДДПО). 3,3 млн. души, или 69% от хората в трудоспособна възраст имат партиди в универсален пенсионен фонд (УПФ). 262 хил. пък са осигурените в професионалните пенсионни фондове (ППФ), или 5% от трудоспособното население, показват данни на Комисията за финансов надзор (КФН).

В България едва около 11,3% от финансовите активи на домакинствата са вложени в пенсионни фондове, докато в САЩ този показател е двойно по-голям – 23,96%, представи данни София Христова, изпълнителен директор на пенсионно осигурително дружество (ПОД) Алианц България.

В САЩ депозитите и акциите си поделят, съответно 15% и 16%, докато в България в края на 2011 г. това съотношение е 73,6% към 3% и остава почти без изменение през последните 10 години. Все пак за този период делът на пенсионните фондове във финансите на домакинствата е нараснал от 2% през 2001 г. до 11,3% през 2011 г.

„Целите на задължителните пенсионни програми в България не са постигнати към този момент, а именно – заместването на дохода при пенсиониране да осигури съответствие с постигнатия стандарт на живот през активната възраст и да се избягва изпадане под прага на бедност“, коментира Цветанка Минчева, директор "Банкиране на дребно" в УниКредит Булбанк.

Към 31 март 2014 г. активите на всички фондове за ДПО са 7,24 млрд. лв. УПФ пък постигнаха доходност от 4,7% за 2013 г., а доброволните пенсионни фондове - 6,4%.

„Лихвите по депозитите в България намаляват през последните 2-3 години, както и в цяла Европа. Тенденцията ще продължи, което даде тласък на търсенето на по-дългосрочни продукти, предлагани от застрахователните и пенсионните дружества“, сподели Пламен Ялъмов, председател на изпълнителния комитет на Алианц България Холдинг.

„Клиентът може да диверсифицира своите инвестиции, тъй като банките обикновено предлагат краткосрочни продукти. Например, депозити над 5 години са рядко срещано явление. Застрахователите и осигурителите предоставят дългосрочните решения“, добави Ялъмов.

„Доброволното осигуряване беше създадено, за да намали тежестта на първия стълб, като същевременно се позволи на работодателите също да осигурят средства за работещите след пенсия“, посочи София Христова като аргумент срещу критиците, според които вторият и третия стълб на пенсионната система намаляват възможностите на държавното обществено осигуряване.

„Първият стълб не е в състояние да осигури стандарта на живот, необходим за нормалния живот на човек след излизането му от активна възраст“, продължи директорът на ПОД Алианц. „Хората започват да мислят активно за спестявания за пенсия около своята 50-годишнина. Много малък е броят на хората между 20 и 24 г., които мислят за ранно пенсиониране. Времето обаче е основният фактор.“

„Според Кодекса за социалното осигуряване от 2017 г. размерът на вноската за втория стълб на пенсионната система ще нарасне от сегашните 5% на 7%. Вноската обаче е твърде ниска“, каза Христова относно размера на вноската в УПФ за родените след 31 декември 1959 г. „Мисли се в посока увеличаване на осигурителната вноска. Факт е, че тръгнахме от много ниска вноска от 2%, но впоследствие бе увеличена на 5%. Дори и при 5% в продължение на 20-30 години може да се стигне до един заместващ доход от 20%.“

За региона на Централна и Източна Европа работещите с висок доход при пенсиониране получават средно по 63% от размера на трудовото си възнаграждение след пенсиониране. Най-нисък е този показател в Чехия – 31%, а България се нарежда на второ място с 53% от заместване на дохода, получаван преди пенсия. За сравнение – работещите в Унгария след пенсиониране получават близо 82% от заплатата си. Целта на българските пенсионни дружества е българинът да получава 70-80% от трудовото си възнаграждение след пенсия.

Повече икономически новини четете в Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още по темата: банкапенсионен фонд
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Растящият брой на *** и чиновници /търтеи на ясла/ изяждат парите за пенсии .
20
1
 
7
 
! Отговори
xaxaxaxa преди 9 години
I po zle shte stane. Az skoro hvashtam terminal 2, zashtoto vsichkite mi priateli i veche sa v chuzbina.tuka samo starci komunisti ima. Cial jivot sa krali i do starini iskat da kradat. Edno vreme imahte robi .ama sega te zaminavat na zapad.A mladite deto ostavat tuka 95% sa *** i ot tiah pari niama da vidiat. A drugite 5% niamat deca i niama da imat zashtoto ne mogat da si pozlvoliat luksa.Vse pak cialata dyrzava se krapi na tezi 5%-15% s po vyzrasnite deto niamat izbor da biagat.
19
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хайде,и от тук българинът при пенсиониране ще вземе 3 в 1-гордо стърчащ среден пръст със съседни свити два!!!!!!Наливайте още парички на банковата мафия да си оправя рисковете и загубите и чакайте след това от умрял писмо!!!!!!
18
0
 
29
 
! Отговори
Алекс преди 9 години
Баси малоумната статия. Защо сравнявате ябълки с портокали господа икономисти? в САЩ пенсионния влог е поименен и никой не те изхранва. Ако искаш тегли си цялата сума на първия ден от пенсионирането. Никой не очаква друг да му работи за старините. тъпата ви социална система "болен здрав носи" е виновна за плачевното състояние на пенсионерите в България, и това е единствения модел който ви позволява да крадете и със задниците, *** такива. Остана ли някой да вярва на тия ***?
17
1
 
8
 
! Отговори
anonimen преди 9 години
ima 4astni fondove Doverie li bqxa i o6te edin po televiziqta gi reklamirat ,tova kvo zna4i 4e ako se osigorqva6 tam ,kato se pensionira6 6te polu4ava6 dve pensii ednata ot darjavata drugata ot tozi fond ,koito uj ne bil zadaljitelen,xa,xa,xa ne6to ne mi se vrazva nqkoi da obqsni ,struva mi se 4e tezi fondove ne sa na slu4aini xora ,i mai e porednata bg izmama,sas, sadeistvieto na darjavata ako ima takava
16
0
 
14
 
! Отговори
anonimen преди 9 години
pri4inite ne sa demogravskata kriza a krajbite na pensionnite fondove
15
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В САЩ било така, в САЩ било иначе... а тия умници защо не сравнят доходите на хората тук и в САЩ и после да ми обясняват какво правели хората там, а ние тук не правим. Какво ДДПО, какви 5 лева? Като с моята заплата едва си плащам сметките!!!
14
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В България делът на финансовите пирамиди е голям и хората не вярват на частниците.
13
1
 
19
 
! Отговори
viva преди 9 години
при над 1мл. "инвалидни" пенсии така ще да е ...сичките *** са инвалиди.
12
0
 
15
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 9 години
Според сайта на СБ(World Bank) в секцията Labor force size by country представя съвсем различни числа от представените в статията. Там се говори, че всички трудоспособни граждани на възраст 15-64г общо са 3.2 млн. за 2014 г и около 3 млн на възраст 18-64г работоспособни в страната. А статията твърди, че българите на възраст 18-64г в страната са 4.2 млн. което на 99.99% лъжа. Освен това като се отчетат числата на СБ и безработицата според бюрата по труда се получава, че у нас безработни са 21%.
11
1
 
24
 
! Отговори
ДЗПО преди 9 години
Що се отнася до пенсиите, които се очакват срещу вноските в ДЗПО, смятам че вероятно ще се случи следното-първите пенсионери с такива вноски, ще се появят през 2025г., а дотогава тези фондове или ще са "фалирани" или ще се смени пенсионната система в тяхна полза!
10
3
 
18
 
! Отговори
робърт лъдлъм преди 9 години
Костов е за затвора!
9
3
 
32
 
! Отговори
БГ преди 9 години
Истината у нас е следната-Процентът , с който се изчислява пенсията спрямо базата е равен на стажа, т.е.за 35 години стаж-35%.Освен това наглеците Костов деноминира лева с 1000% и суми от 15000 лева станаха 15 лева, за сравнение- един среден апартамент тогава струваше 15000-20000 лв.Следователно базата за изчисляване на пенсиите в момента е изключително осакатена и минимизирана. Беше направен пладнешки грабеж на обществото, с изключение на т.н.кредитни милионери и други информирани свои хора!
8
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не знам за какви продукти говорят, но масово банковите служители не обясняват, с ченгели им вадя думите от устата. Например отивам да си откривам сметка- попитах какви са таксите, какво плащам при закирване, при теглене, с 300 зора ми обясни и то суперлаконично. Изгледа ме все едно й поисках 1000 лв от джоба. Вместо да ми обясни подробно, без да питам, те се крият. Така не се взема решение и си тръгнах. Същото и с пенсионните им продукти- отидете, никой нищо няма да ви обясни- некадърност пълна
7
0
 
16
 
! Отговори
vesko02 преди 9 години
Как да не постигат ,някой получава едни добри пари ей така от небето.
6
1
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Как не ви е срам! От самото начало на универсалните фондове (ДЗПО) ми правят удръжки без прекъсване вече 12 години. Резултата е нулев, т.е. 0% печалба. Браво!!! Ако ги бях вложил в банка щяха да са нараснали с поне 50%. Вие сте жалки кръвопийци, претендиращи да сте представителства на западни фирми с традиции!!!
5
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
и тези още пари искат - от моите!!!!!!!- като не постигат целите си да ни раздадат това което са ни взели досега и кой от където е
4
1
 
23
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 9 години
живот - нака да си внася. Гигантският проблем на България е изтичането на младите. По зял свят пенсиите се гарантират от това, което се удържа на младите хора. Е германия работят 47 милиона, а пенсионерите са 20 милиона. Ако направим това съотношение за българия, нещата са катастрофални, за съжаление...
3
2
 
16
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 9 години
Статията е с много неверни обобщения. Пенсионерите в Германия чак след 45 г. непрекъснат трудов стаж вземат пенсия, около 60 процента от предишната им средна заплата. Тази пенсия обаче не се увеличава, а намалява. Тези, които години наред са си внасяли Lebensversicherung ( на бълг. осигуровки живот) и на които са обещавани юнашки добри допълнителни пенсийки, накрая са 'измамените камили". Не могат да си получат и половината си внасяни парици обратно, преди да се гътнат. Който вярва в задгробния
2
0
 
35
 
! Отговори
Млад пенсионер преди 9 години
Постигнаха целите си как да не ги постигна. Тия пенсионни фондовена кой са и кой ги храни. Истината всеки да се спасява поединично, да си къта пари за черни дни и това е. Ще чакам аз от пенсионен фонд пари да взема......