БСП иска до утре от БНБ да представи конкретен план

"Предизвиканите проблеми в банковия сектор да не се използват за политика"
Обновена: 28 юни 2014 18:22 | 28 юни 2014 17:35,
БСП иска до утре от БНБ да представи конкретен план
Снимка, архив Булфото

Българската социалистическа партия (БСП) настоя Управителният съвет на Българска народна банка (БНБ) да предложи до утре на останалите институции и политически сили конкретен и детайлно разработен план за преодоляване на недоверието към някои банки.

Призивът идва, след като по-рано днес централната банка апелира политиците за единна позиция в подкрепа на усилията на БНБ на срещата при президента Росен Плевнелиев утре.

Още по темата
„През последните дни сме свидетели на целенасочена и организирана атака срещу банките в България. Общоизвестно е, че банковата система в България е добре капитализирана, а валутните резерви на страната са над 26 млрд. лева, което гарантира нормалното функциониране на паричния съвет дори в затруднени условия“, се посочва в прессъобщението на БСП.

Според левицата през последната седмица основните политически сили нееднократно са декларирали подкрепата си към действията на БНБ, насочени към гарантиране стабилността на банковата система.

В своята позиция БСП напомня, че по конституция и закон като независима институция БНБ отговаря за нормалното функциониране на банковата система.

„БСП настоява Управителният съвет на БНБ да предложи на останалите институции и политически сили конкретен и детайлно разработен план за преодоляване на недоверието към някои банки“, апелират от левицата.

От БСП изказват възмущение от последните изказвания на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, които внушават несигурност и недоверие в банковата система.

„Виждаме съзнателен опит несигурността да се подклажда и да се използва за политически и икономически цели и сценарии. Търсенето на външен „спасител“ не е начин за решаване на текущите проблеми на финансовата система. Убедени сме, че партийните сметки трябва да бъдат подчинени на държавата, хората и реалната икономика“, гласи съобщението, правейки препратка към казаното от Бойко Борисов, че е нужна намесата на Международния валутен фонд.

По-рано днес финансовият министър Петър Чобанов също осъди изказванията на Бойко Борисов и заяви, че свръхемоционалните политически послания дестабилизират държавата.

„Както и досега БСП е готова да участва в намирането на работещо решение  за преодоляване на възникналите затруднения“, изразяват своята готовност от БСП.

Срещата при президента Росен Плевнелиев е насрочена за утре, в 14 часа. Държавният глава ще проведе консултации с парламентарно представените политически сили и партиите, които имат представители в Европейския парламент, в резултат на постигнато съгласие за провеждането на предсрочни парламентарни избори на 5 октомври 2014 г.

Заради ограничения в Закона за кредитните институции се спират коментарите под тази статия. Можете да изпращате мненията си по темата на info@investor.bg.

Още икономически новини четете в Investor.bg.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още по темата: БСПБНБпозициябанки
Още от
Спонсорирано съдържание