Бързите кредити не са поевтинели

Заради многото изисквания те са станали по-труднодостъпни
Обновена: 23 авг 2014 21:48 | 23 авг 2014 21:44, Веселина Йорданова
13
Бързите кредити не са поевтинели
Снимка: архив, БулФото

Месец след влизането в сила на новите правила, нито бързите, нито потребителските кредити са поевтинели. Офертите обаче са станали по-трудни за сравнение, отчитат анализатори. Причината е, че след налагането на таван върху лихвите и забраната на отделни такси, всяка институция е въвела различни тарифи и задължителни застраховки, съобщи bTV.

Минимален спад в лихвите по ипотечните кредити все пак има. Офертите на банките са с до 0.5% по-ниски. През последния месец 99% от заемите са били с цел купуване на жилище. Логично, много от хората са изчакали промените в закона за потребителския кредит да станат факт, за да предприемат стъпка. Анализаторите отчитат, че кредитите между 10 и 30 евро и този месец били най-предпочитани.

Оказва се, че политическата и икономическата несигурност са дали отражение и върхру кредитния пазар. Заемите с цел почивка и развлечения вече са почти изцяло изчезнали.

В предишни години три от десет кредита са били за луксозна почивка или по-скъпи вещи за дома. Сега ситуацията е различна.

Най-лошият вариант според експерите е тегленето на бърз заем за забавление. Макар и изключително рядко, такива случаи има.

Въвеждането на таван върху лихвите по бързите кредити не ги направи по-евтини. Заради многото изисквания обаче, те са станали по-трудно достъпни, отчитат още анализаторите. Така според експертите ще са необходими няколко месеца, за да се отчете реалното отражение на закона върху кредитите.

Има обаче и още един фактор - в свой анализ БНБ допуска, че кризата с КТБ може да доведе до свиване на кредитирането в следващите месеци. От една страна банките може да станат по-предпазливи при отпускане на заемите, а заради несигурността - бизнесът и домакинствата също да предпочетат да не избързват с инвестиция във фирмата или в дома.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още по темата: кредит
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
0
 
! Отговори
Нина преди 9 години
Ами там където има търсене има и предлагане. Защо са им на хората кредити? Защо не си спестяват и чак тогава да си купят телевизор за 1000 лв или обзавеждане? Така ще е най-добре и никой няма да е измамен? За съжаление в Бг никой не може да спестява освен политиците. Трябва ни образовано население, за да няма ей такива измамници.
7
0
 
0
 
! Отговори
Калина Станкова преди 9 години
ДОРИ БАНКОВАТА СИСТЕМА Е СА СЪД !!! В СМИСЪЛ ТАКЪВ ЧЕ НЕ ОТПУСКА БЪЗМЪЗМЕЗДНО ПАРИ НА БЕДНИТЕ БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИ ОСТАНАЛИ БЕЗ РАБОТА И БЕЗ ПАРИ !!! ЗА АБСОЛЮТЕН СЪД Е БАНКОВАТА НИ СИСТЕМА !!!
6
0
 
2
 
! Отговори
Александър преди 9 години
До 666Когато се возиш в лондонското или брюкселското метро 80% от рекламите са за бързи кредити. Не само, че ги има а и лихвите са дори по-високи от тези тук.В UK има и задължителни текстове, нещо от сорта на:"This is not a long term financing solution" - т.е. не е решение за дългосрочно финансиране...
5
1
 
1
 
! Отговори
666 преди 9 години
Не съм чул в други страни в ЕС да има такива бързи кредити. Но дори и да има, те със сигурност са строго регламентирани и не правят каквото си искат. Тук говорим за пладнешки разбойници чиито услуги най-добре да не ползваме и те ще се закрият сами като останат без работа. Но понеже българина има изключително ниска, да не кажа никаква финансова култура, тези институции процъфтяват. Ми да, нормално ли е при заплата 400 лв да взимаш на кредит плазма за 10000. Не е виновен който яде баницата!
4
1
 
11
 
! Отговори
ot Holandia преди 9 години
V Holandia polzvam ipotechen kredit s plavasta lihva 2% na godina, kato vseki mesez moga da izplastam kolkoto mi ostanat v izlichek.Nali i Bulgaria e e EO. kakwi sa tia golemi lihvi v BG?
3
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименСпоко ще ти потрябват - рублата рязко се обезценява.
2
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ЗАЩО СА НИ КРЕДИТИ,НАЛИ ИМАМЕ ДЕМОКРАЦИЯ ? В ПАЗАРНА ИКОНОМИКА СМЕ,ЕВРОПЕЙЦИ СМЕ
1
2
 
24
 
! Отговори
лупи преди 9 години
И банките и бързите кредити веднага въведоха такси,които да компенсират глупостите на ***. Дори сега кредитите са по-скъпи от преди въвеждането на неграмотните изисквания.