Съдът запорира имуществото на Цветан Василев

Банкерът се издирва и чрез Интерпол
Обновена: 26 авг 2014 16:39 | 26 авг 2014 13:16, Камелия Цветанова
157
Съдът запорира имуществото на Цветан Василев
Снимката на Цветан Василев вече е в официалния сайт на Интерпол. Източник: Интерпол

Мажоритарният собственик на поставената под специален надзор КТБ Цветан Василев е обявен за международно издирване във всички страни - членки на Интерпол, а в същото време имуществото му е запорирано, съобщиха от прокуратурата.

Още по темата
Срещу Василев има обвинение за длъжностно присвояване в особено големи размери.

Имуществото му е запорирано с решение на Софийския градски съд от 22 август по искане на прокуратурата.

Запор и възбрана има наложена и на имущество на няколко лица, сред които са подуправителят на БНБ Цветан Гунев и част от ръководството на КТБ - Орлин Русев, Александър Панталеев, Георги Зяпков, Маргарита Петрова, Мария Димова и Борислава Тренева.

СГС е забранил разпореждането с цялото имущество на Василев - дялове в търговски дружества, недвижими имоти и автомобили. Двата самолета, които са на разположение на Василев, не са обект на обезпечителните мерки, тъй като са притежание на търговско дружество, в което той и съпругата му имат мажоритарен дял, уточниха по-късно от Комисията за незаконно придобитото имущество.

Василев е обявен за международно издирване на 28 юли със съдействието на Евроджъст, уточняват още от прокуратурата.

Българските представители в Евроджъст са съдействали при подготовката на молбата на правна помощ за призоваването на Цветан Василев с оглед данните, че той се намира във Виена.

С писмо от 29 юли от Дирекция „Международно оперативно сътрудничество” - МВР прокуратурата е уведомена, че Цветан Василев е обявен за международно издирване в ШИС и в Интерпол.

След като данните постъпват обаче в Шенгенската информационна система и "Интерпол", се получава справка, извършена в националната база данни на Австрия, според която Василев не е известен на австрийските власти.

Няколко дни по-късно делото срещу длъжностните лица от КТБ е заведено в системата за управление на казуси на "Евроджъст" и ще бъде официално докладвано на пленарно заседание на колегията.

На 13 август до МВР е изпратено предложението на Иван Гешев, наблюдаващ прокурор по досъдебното производство, с което се иска обявяването на Цветан Василев за международно издирване и временно задържане под стража с оглед на следваща екстрадиция за България от територията на всички държави членки на "Интерпол".

Василев е привлечен като обвиняем за длъжностно присвояване в особено големи размери. За обвинението стана ясно на 12-и август, макар че то е станало факт още на 28 юли в условията на задочно производство, защото не е известен адресът на Василев.

По отношение на банкера беше издадена Европейска заповед за арест /ЕЗА/ и обявен за издирване в Шенгенската информационна система.

Началното обвинение на Василев е за това, че от декември 2011 г. до 19.06.2014 г. умишлено е склонил главния касиер Маргарита Петрова и изпълнителния директор на КТБ Орлин Русев да се разпоредят със сумата от 206 милиона лева.

Въпреки че е издирван от българските власти, мажоритарният собственик на поставената под специален надзор Корпоративна търговска банка АД (КТБ) обяви вчера чрез съобщение до медиите, че продължава да работи върху модела за преструктуриране на банката съвместно с партньорите си от Фонда на генералния държавен резерв на Султаната на Оман и други заинтересовани инвеститори.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


157
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
121
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Пестелив, ама дано си изкарал добре рождения ден.
120
0
 
3
 
! Отговори
melinda.faella преди 9 години
НЯМАМ ПАРИ В БАНКАТА И В КОЯТО ДА БИЛО, НО ВСИЧКО КОЕТО СЕ ПРАВИ Е ЗА ТЕАТЪР ПРЕД НАРОДА! ЧАК СЕГА СЕ СЕТИЛИ ДА ЗАПОРИРАТ! ГЛУПОСТИ ТОЙ ДОСЕГА СТОИ И ЧАКА ДА ГО ГЕПНАТ! КАК ЛИ НЕ ОТДАВНА СЕ Е ОТЪРВАЛ ОТ ВСИЧКО НА НЕГОВО ИМЕ ДА НЕ ЕХАЛТАВ ДА СЕДИ И ДА ЧАКА ЗАПОРИ! СТИГА С ТИЯ ТЕАТРИ ВЗЕХТЕ НИ ЗА ГОЛЕМИ ЛИВАДИ АНПОСЛЕДЪК ЗА ВСИЧКО! МОШЕНИЧЕСКА МАФИОТСКА СТРУКТУРА ТОВА Е ДЪРЖАВАТА БЪЛГАРИЯ!И ДАНО НАРОДА ГО СХВАНЕ НАЙ НАКРАЯ!
119
3
 
2
 
! Отговори
Homer преди 9 години
Защо лъжете бе, всеки грамотен може да влезне в сайта на Интерпол и да види, че тоакова животно нема!!!!
118
0
 
1
 
! Отговори
ЛЪЖИ - МАЖИ преди 9 години
Запорира ли са му оная работа , всичко това е за пред народа - ето вижте какво прави държавата !!!!! Отдавна , много отдавна всичко което е могъл е прехвърлено на трети лица и ошфорки - вие за *** ли го мислите Василев !?!?!?А , ДА НЕ ЗАБРАВЯ , - ЩЕ ГО ОТКРИЯТ НАЛИ СЕ СЕЩАТЕ КОГА И КЪДЕ !?!?!?
117
1
 
0
 
! Отговори
4epa преди 9 години
IZTRIVAI 4ervena GAT KOLKOTO SI ISKA6--NO 6TE DOIDE VREME KADETO 6TE BADETE IZTRITI OT ZEMIATA
116
0
 
1
 
! Отговори
4epa преди 9 години
C.VASILEV SI IZTEGLIL NEGOVITE PARI --- ZA DA NE MU GI OTKRADNAT BSP i DPS i PEEVSKI ,I SEGA UMIRAT OT MAKA LAKOMITE PRASETA.
115
0
 
2
 
! Отговори
изпълнено преди 9 години
Този запор изключва възможността на мажоритарния собственик на КТБ да оздрави заедно с оманския фонд банката.Вървим към обявяване на несъстоятелност и разпродаване на имуществото и на безценица.Задачата е изпълнена,отмъстителят ще се награби с евтини активи,първата *** в оркестъра Искров отиде на почивка,дребните вложители ШЪ чакат
114
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кой БАНКЕР са осъдили ди сега и е в затвора ?
113
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ми човекът- габравец, бе! Кво искате!?
112
0
 
0
 
! Отговори
pravda преди 9 години
Ami kakvo stava sas Stefan Gamizov.koito beshe na xranilka pri Bankercheto,niama li koi da my zaporira imotite i na nego, neshto se pokri mishoka...mnogo obichashe da hodi v tv7 i pri Bankercheto da go myfti za parichki...
111
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Запорирали му имуществото, но не и двата самолета.Така де, не е хуманно някакси да му запорират превозните средства чак! Пък и нали той като види, че е издирван, ще поиска да се върне, за да бъде разследван и му трябва някакъв транспорт. Няма с каруца да тръгне, я!
110
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тю язък. Аз силно се надявах, че Цветан Василев ще дойде и ще оздрави КТБ и аз ще мога да си изтегля 5-те милиона от тази банка пък те му запорираха имуществото на горкия човечец.
109
1
 
5
 
! Отговори
ДеДе преди 9 години
Как е Искров с невинната физиономия.
108
1
 
3
 
! Отговори
Истинският виновник. преди 9 години
...за това е БНБ в лицето на Искров. Той е за затвора !!! Защото с години умишлено и вероятно под натиск не е упражнявал контрол. А също и отказа за ликвидна помощ от 250 М което щеше да успокой положението, а след това можеше да се прави пълен вътрешен одит. Но това щеше да спаси и оздрави банката явно това пречи на някой.
107
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
*** друго не ще коментирам но се пише мошеник с " о" око не си учил достатъчно
106
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Има физиономия на бял крадец и мушеник. Ако се занимава с *** от Оман може би е започнал да финансира "бойците" от ислямския халифат. Ще се чуе
105
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А на Цветан Цветанов кога ще запорират имуществото??????
104
1
 
7
 
! Отговори
Лора преди 9 години
"Двата самолета, които са на разположение на Василев, не са обект на обезпечителните мерки, тъй като са притежание на търговско дружество, в което той и съпругата му имат мажоритарен дял..."........Хи-хи .... Цили-вили-зациооооон!!!!"Не ме гледай умно, българино!".......И лучец еж, водица пий - И пак поглеж! Дий... Дий, воле, дий!Така си мреш,така сме ний,така - поглеж!Дий... Дий, краста, дий!
103
2
 
7
 
! Отговори
вложител преди 9 години
хора до кога ще ги търпим тия бе
102
2
 
12
 
! Отговори
служител преди 9 години
а неговите подчинени като шефа на КТБ запад си кара новия джип БМВ и ехидно съчувства на вложителите.а си изтегли парите на своите фирми и роднини за затвора сте ей.