При оздравяването на КТБ нямало да се мине без държавата

Квесторите установили "недобро управление на процесите в банката"
Обновена: 19 сеп 2014 14:03 | 19 сеп 2014 11:03, Надежда Бочева
48
При оздравяването на КТБ нямало да се мине без държавата
Снимка: архив, Ройтерс

При оздравяването на поставената под надзор КТБ няма да се мине без участие на държавата. Освен това БНБ обмисля да направи цялостен външен преглед на активите на всички банки в страната. Това става ясно от интервю на подуправителя на БНБ Димитър Костов пред вестник „24 часа“.

„Това, че БНБ не може да оздрави КТБ, не е просто сигнал, а напомняне на факта, че без участие на държавата няма да мине. Тази банка се нуждае преди всичко от ликвидна подкрепа. Едва след завършването на оценката на активите ще може да оценим каква потребност има от капитал. При всички случаи "оздравяването на КТБ" означава да се дадат пари - нещо, което БНБ не може да направи в рамките на ясно разписаните в закона правомощия“, казва той.

Още по темата
Костов коментира защо КТБ бе поставена под специален надзор. „Хората, които я управляват, не успяха да се справят с внезапно породилото се масово желание на вложителите да си теглят парите и вдигнаха бялото знаме. Вярно е, че през първата половина на юни тази банка имаше ликвидни средства от порядъка на 1,5 млрд. лева, а към 17-18 юни вече бяха около 1 млрд. лв.“, пояснява подуправителят на БНБ.

Финансистът допълва, че "оздравяването" освен всичко означава, че трябва да бъде намерен баланс между различни интереси  - на вложители, кредитополучатели, акционери и данъкоплатци.

Той отчита, че въпреки кризата с поставената под надзор банка това няма пряк системен ефект и не се очакват смущения във функционирането на платежните системи на страната.

„По отношение на "инвестиционните схеми", преди да произнасям присъди, бих предпочел да изчакам натрупване на повече факти, като разчитам както на одиторите, така и на правоохранителните органи“, обяснява Костов.

По думите му квесторите са установили „недобро управление на процесите в банката“ при отпуснати кредити за милиони левове. При такива кредити е редно да се иска на всяко тримесечие финансов отчет, да се актуализират бизнес плановете, да се анализират редовно данните, а не само преди проверка. Това е причината одиторите да не могат бързо да се произнесат за кредити на стойност 3,5 млрд. лева, обяснява Костов.

„Липсата на данни обаче сама по себе си не е основание да се твърди категорично, че тези кредити са лоши, но е достатъчно основание за съмнения, поради което продължава работата по оценка на активите. Освен това не може да се отговаря на въпросите "колко" и "какво" е необходимо за "оздравяване" на банката, преди да има отговор на въпросите "кога" и "как", особено когато на първо място става дума за ликвидна подкрепа. Искащите "отварянето" едва ли не незабавно, не посочват на какво основание може да се очаква, че няма да се повтори ситуацията от 19 юни, когато за един ден бяха изтеглени около 900 млн. лв.“, предупреждава той.

Костов е категоричен, че няма забавяне при оценката на активите. Проблеми имало обаче заради  кредитополучатели, които още не са дали исканата информация.

„Решението на УС на БНБ ще бъде взето до 20 ноември тази година. То трябва да бъде взето на основата на фактическите данни и оценката за капиталовата адекватност на банката и възможността да изпълнява задълженията към своите клиенти. Към 20 октомври ще имаме резултат от прегледа на активите. След това имаме 3-4 седмици за отразяване на тези резултати в счетоводните баланси на банката в съответствие с изискванията на международните счетоводни стандарти и за анализ и оценка на състоянието на банката. Опит да се свърши необходимата работа в по-кратки срокове би бил волунтаризъм, който не можем да си позволим“, допълва финансистът.

По повод обвиненията, че банковият надзор в БНБ не си е свършил работата, Костов казва: „Приемам ги в конструктивната им част. На това основание сме поискали съдействие чрез Европейския банков орган за професионален преглед и съвет по отношение на прилаганите правила и процедури на банков надзор, както и за цялостното управление на процесите на надзор".

"Търсим и съдействието на МВФ и Световната банка, които искаме да извършат също такъв тип преглед. Разглеждаме и възможността за организиране на цялостен външен преглед на активите на всички банки - като това, което в момента се извършва за големите банки в Европейския съюз, а преди това бе извършвано в отделни страни членки“, съобщава подуправителят на БНБ.

Още финансови новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още по темата: БНБКТБДимитър Костов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
8
 
! Отговори
плащайте овце преди 9 години
Цветан Василев спи за 400 евро на вечер в хотела, където е отседнал - "Скуеър найн". Това пише сръбският вестник "Блиц", който единствен е отделил място за сагата на българския банкер. Такава е цената на стаята в един от луксозните белградски хотели. Както вече стана известно, Василев се яви сам в полицията и беше пуснат с мярка "подписка". Той трябва да се разписва всеки ден в най-близкото полицейско управление между 9 и 15 часа.
11
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Като направят анализ и на другите банки ще установят че положението е същото като в КТБ.Този анализ едва ли ще бъде оповестен или ако го дадат на медиите ще го поправят да изглежда добре,че нали се сещате какво ще стане.Но всеки логично мислещ знае какво е състоянието на банките-същото като на държавата
10
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аз не разбирам следното:В момента кредиторите обслужват ли кредитите си?Плащат ли си всеки месец вноската? Ако да, кому и къде?Ако не, защо не? Също, ако не си плащат вноските, после ще им се начисляват ли лихви за тези просрочвания?То това дали си плащат вноската, вече е нелоша индикация дали кредита е лош или не. Ако не си плащат вноската, толкова месеци наред някой отиде ли при тях да пита за тия вноски?
9
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Половината от дадените кредити са на фирми без нито един работник(служител)! Класическо източване на КТБ.И е толкова лесно да се види на кой са тези кухи фирми.Но няма да се направи защото всички водещи партии са вътре в играта!
8
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Наивници!Няма правителство, което би се самоубило на момента ако се опита да накара народа да плати сметката КТБ.Колкото да и се иска на мафията, няма как да стане.Всъщност едната мафия, открадна парите на другата мафия, което си е мега ЯКО.
7
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Съвсем сигурно е, че номера няма да мине особено след протестите за тока, когато ББ се скри като мишок...или избяга като страхливец
6
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до анонимен 2Няма как да се търси лична финансова отговорност от манипулирани от властта и най-високо ниво хора, които са били едни служители в държавната администрация.
5
0
 
8
 
! Отговори
дамн преди 9 години
*** рекло: Ако имахме вкъщи сирене и масло, щяхме да ядем баница, но нямаме брашно.Висшите финансисти писали на Брюксел: Ако законите ни бяха европейски или поне имахме парламент да ги промени, щяхме да изплатим в 5-дневен срок гарантираните суми на вложителите в КТБ, ама нямаме пари
4
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Крадци гадни...бял ден да не видите!
3
2
 
26
 
! Отговори
ИСТ преди 9 години
Отлагат решението за КТБ ,за да кандиса народа и да плати сметката. Който е крал , крал. Тъпият народ пак ще бъде прекаран. Богатите не губят пари, дори да са ги откраднали.
2
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В нормалните страни банките фалират и точка по въпроса. Има си фонд който е на банките за гарантиране на депозитите до определна сума. Другите тарикати да си носят последствия а колкото до общини и държавни фирми лична финансова отговорност!
1
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Стига с тая държава бе, просто е, който е откраднал парите да ги върне и толкоз !А за извършеното престъпление има съд и затвор.

Спонсорирани публикации