При оздравяването на КТБ нямало да се мине без държавата

Квесторите установили "недобро управление на процесите в банката"
Обновена: 19 сеп 2014 14:03 | 19 сеп 2014 11:03, Надежда Бочева
48
При оздравяването на КТБ нямало да се мине без държавата
Снимка: архив, Ройтерс

При оздравяването на поставената под надзор КТБ няма да се мине без участие на държавата. Освен това БНБ обмисля да направи цялостен външен преглед на активите на всички банки в страната. Това става ясно от интервю на подуправителя на БНБ Димитър Костов пред вестник „24 часа“.

„Това, че БНБ не може да оздрави КТБ, не е просто сигнал, а напомняне на факта, че без участие на държавата няма да мине. Тази банка се нуждае преди всичко от ликвидна подкрепа. Едва след завършването на оценката на активите ще може да оценим каква потребност има от капитал. При всички случаи "оздравяването на КТБ" означава да се дадат пари - нещо, което БНБ не може да направи в рамките на ясно разписаните в закона правомощия“, казва той.

Още по темата
Костов коментира защо КТБ бе поставена под специален надзор. „Хората, които я управляват, не успяха да се справят с внезапно породилото се масово желание на вложителите да си теглят парите и вдигнаха бялото знаме. Вярно е, че през първата половина на юни тази банка имаше ликвидни средства от порядъка на 1,5 млрд. лева, а към 17-18 юни вече бяха около 1 млрд. лв.“, пояснява подуправителят на БНБ.

Финансистът допълва, че "оздравяването" освен всичко означава, че трябва да бъде намерен баланс между различни интереси  - на вложители, кредитополучатели, акционери и данъкоплатци.

Той отчита, че въпреки кризата с поставената под надзор банка това няма пряк системен ефект и не се очакват смущения във функционирането на платежните системи на страната.

„По отношение на "инвестиционните схеми", преди да произнасям присъди, бих предпочел да изчакам натрупване на повече факти, като разчитам както на одиторите, така и на правоохранителните органи“, обяснява Костов.

По думите му квесторите са установили „недобро управление на процесите в банката“ при отпуснати кредити за милиони левове. При такива кредити е редно да се иска на всяко тримесечие финансов отчет, да се актуализират бизнес плановете, да се анализират редовно данните, а не само преди проверка. Това е причината одиторите да не могат бързо да се произнесат за кредити на стойност 3,5 млрд. лева, обяснява Костов.

„Липсата на данни обаче сама по себе си не е основание да се твърди категорично, че тези кредити са лоши, но е достатъчно основание за съмнения, поради което продължава работата по оценка на активите. Освен това не може да се отговаря на въпросите "колко" и "какво" е необходимо за "оздравяване" на банката, преди да има отговор на въпросите "кога" и "как", особено когато на първо място става дума за ликвидна подкрепа. Искащите "отварянето" едва ли не незабавно, не посочват на какво основание може да се очаква, че няма да се повтори ситуацията от 19 юни, когато за един ден бяха изтеглени около 900 млн. лв.“, предупреждава той.

Костов е категоричен, че няма забавяне при оценката на активите. Проблеми имало обаче заради  кредитополучатели, които още не са дали исканата информация.

„Решението на УС на БНБ ще бъде взето до 20 ноември тази година. То трябва да бъде взето на основата на фактическите данни и оценката за капиталовата адекватност на банката и възможността да изпълнява задълженията към своите клиенти. Към 20 октомври ще имаме резултат от прегледа на активите. След това имаме 3-4 седмици за отразяване на тези резултати в счетоводните баланси на банката в съответствие с изискванията на международните счетоводни стандарти и за анализ и оценка на състоянието на банката. Опит да се свърши необходимата работа в по-кратки срокове би бил волунтаризъм, който не можем да си позволим“, допълва финансистът.

По повод обвиненията, че банковият надзор в БНБ не си е свършил работата, Костов казва: „Приемам ги в конструктивната им част. На това основание сме поискали съдействие чрез Европейския банков орган за професионален преглед и съвет по отношение на прилаганите правила и процедури на банков надзор, както и за цялостното управление на процесите на надзор".

"Търсим и съдействието на МВФ и Световната банка, които искаме да извършат също такъв тип преглед. Разглеждаме и възможността за организиране на цялостен външен преглед на активите на всички банки - като това, което в момента се извършва за големите банки в Европейския съюз, а преди това бе извършвано в отделни страни членки“, съобщава подуправителят на БНБ.

Още финансови новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още по темата: БНБКТБДимитър Костов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
0
 
! Отговори
идея преди 9 години
Koйто фалира банката-той да я оздравява.Искров получава от 90 хил.заплата на месец,да си внесе заплатите за последните три години-ако банката е била източвана/както той твърди/,къде е спал?Цацаров да върне рушвета ,който му беше даден ,за да забърка тези г*на .Пеевски да си върне заемите ,които е взимал-ето ти три,четири милиона.Другото-акционерите.
31
0
 
0
 
! Отговори
zum преди 9 години
kakvo li misliat bg ex finministri i fin experti Chobanov, Dyankov, Oresharski (ima dosta v spisaka)..... za arogantno okradenite bulgar vlojiteli ot darjavnite bankovi slujiteli na Rodinata im?!
30
0
 
0
 
! Отговори
до 34 преди 9 години
Много добър въпрос задавате. В другите страни подобни ситуации с банки бяха бързо решени сдържавна помощ.
29
0
 
3
 
! Отговори
вече не ми пука преди 9 години
кой ще обясни защо с държавни пари да се оздравяват НЕК, НЗОК, НОИ, последиците от наводненията, бежанците, партиите, ***, майките на по 13 години, загубите от градушките, загубите от ембаргото в Русия, войната в Афганистан, Ирак, Сирия, Украйна и пр. глупости които не касаят повечето работещи хора? А защо не и КТБ? с какво е по-различен казуса тук? или просто се канализира злобата човешка към хората с пари? а останалите оздравени по-горе с т-нар "нашите пари" дали го заслужават? за мен -не
28
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"масово желание на вложителите да си теглят парите" - глупости, това беше ПАНИКА, породена от ПЕЕВСКИ / ДОГАН и ПРОКОПИЕВ.Трябва да се търси отговорност от КУКЛОВОДИТЕ и техните МАРИОНЕТКИ Искров, Й. Цонев,Цацаров.
27
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ще върнат парите на народа.Само трябва да дойде Бойко на бял кон.Той го каза че трябва заем.Ще изтегли заем.Ще върне парите на хората.Ще го изплатим заема с лихвите през следващите 10-20години и всички ще са щастливи.Всичко е толкова просто и логично че и дете в първи клас може да се досети
26
2
 
10
 
! Отговори
истинска смърт преди 9 години
Време е да спазите закона. Фалирайте банаката и връщайте парите на хората до гарантираната по закона сума. след това милярдерите ще се разправят на тъмно и с БНБ и с политиците.Народа не се интересува от последствията и за двете групи.Ясно и неизбежно е това, което предстои. Както се казава в един филм - "TRUE DEAD". Този път народа ще бъде в колизеума и ще се наслади на целия филм.
25
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Успокояваха хората, че има Гаранционен фонд, който гарантира при фалит на банка да изплаща до 100 000 евро . Това го гарантираше БНБ. Защо никой не говори за Гаранционния фонд, а трябвало държавата да плаща. И ако няма пари във фонда , кой гарантира вложенията на гражданите в банките .
24
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Те да върнат парите на тия с по няколко хиляди.Че имам много познати на които им превеждаха заплатите и увиснаха яко.И фирмите им и те започнаха да бавят плащания към клиенти и доставчици.Повечето и до днес не са получавали заплати заради затруднението на фирмите им.Проблемът е че и държавата пари няма да даде на хората.Много фирми ще затворят вероятно и много хора ще са на улицата
23
4
 
11
 
! Отговори
дядо преди 9 години
Що се лъжете бе хора,парите ги изпапкаха хенТЕЛЕГЕНТНИТЕ проТЕСТИСИ,затова фалира банката,толкова време да плаща надници на *** ревящи оставка!
22
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ха на бас че Цв.Василев няма да се върне в БГ
21
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Дори прокуратурата да установи виновните за източването, фирми -политици-банкери-кръгове и т.н. питам: Как ще се върнат над 2 млрд. похарчени безвъзвратно? Как? Банковия фонд дали ще е съгласен с общите пари на банките да покрива откраднати пари за политици, телевизии и фирми около властта? А хората дали ще са съгласни да покрият същото? Твърдо не! Решение не виждам
20
2
 
13
 
! Отговори
Мигли Рашидов преди 9 години
Ей дайте си ми парите бе обирджии! Знаете ли колко вагона със скулптори съм направил ,за да спечеля тези пари бе ей !
19
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Единственият, който можеше да оздрави банката беше Цветан Василев! Сега вече и той не може - БНБ и правителството на Орешарски не му дадоха!Вече никой не може да спаси банката!
18
1
 
9
 
! Отговори
Черен Петър преди 9 години
Ако имаше Държава това нямаше да се случи.Видно е от всички, че КТБ е източвана чрез кредити към кухи фирми и лица. Много хора са бъркали в кацата мед с големи черпаци и сега не искат и няма да връщат взематото. Държавицата ни трябва да се намеси и връща парите. Печатницата ударно работи, БНБ пълни трезорите...Бихме Египет по фараони.*** крадат кокошки, а някои по високите етажи или силни на деня - милиони и милиарди. От всеки според способностите, на всеки според нуждите...
17
0
 
5
 
! Отговори
до 17 преди 9 години
народа,кой
16
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Няма такова нещо като оздравяване и престанете да ни баламосвате - БНБ, квестори и разни други ***. Оздавяване значи точно едно нещо: с парите на бедния данъкоплатец да бъдат попълнени липси (кражби и корупция - Пеевски, Василев, ДПС...). Това никога няма да стане - те откраднаха едни пари, и сега да им ги върнем ние, пак да ги откраднат за втори път. Това е по-скандално и от приватизацията. Има един вариант и това е отнемане на лиценза, след което да платят обещетенията до 100 000 евро.
15
1
 
20
 
! Отговори
ЗдравКо преди 9 години
Държавата да оздрави КТБ.Дъжавата да оздрави НЕК. Държавата да оздрави Здравната каса.А държавата кой ще я оздрави?
14
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Много ни е къса паметта.Но и това да е за урок на тези които не помнят недалечното минало.И продължавайте да държите парите си при тия мошеници - да ги дават на мутрите и на ония в парламента
13
1
 
9
 
! Отговори
гамсъзов преди 9 години
ха ха недобро управление на пладнешките кражби вече така ли им викат