Отчитат ръст на инвестициите в Северозападна България

В най-бедния регион на ЕС стартират 5 проекта
4
Отчитат ръст на инвестициите в Северозападна България
Снимка: архив, БулФото

Ръст на инвестициите в Северозападна България отчете Българската агенция за инвестиции на кръгла маса в Пловдив.

Това е най-бедният регион в целия Европейски съюз с 28 на сто от средния за ЕС брутен вътрешен продукт на глава от населението, по данни на Евростат.

Директорът на БАИ Светослав Младенов каза, че в региона стартират пет проекта. По думите му другата положителна тенденция е фактът, че през последните няколко месеца се инвестира във високотехнологични производства в областта на машиностроенето, електротехниката и химията, а не толкова в строителството, както беше преди.

Така се дава възможност за реализация на кадри с високо образование, защото идват иновативни компании с последно поколение технологии, обясни той.

Сектори, привличащи интереса, са също хранително-вкусовата промишленост, логистиката, туризмът, аутсорсингът, ИТ, предаде БТА.

По предварителни данни на Българската народна банка преките инвестиции в страната за януари - юли 2014 г. възлизат на 825,3 млн. евро (2 % от БВП) - с 245,5 млн. евро по-малко от миналата година.

За юли 2014 г. вложенията според БНБ нарастват със 74 млн. евро.

Причина за раздвижването са промените в Закона за насърчаване на инвестициите, защото улесниха предприемачите, коментира директорът на БАИ.

Като примери той посочи намаляването на документите от 12 на един, снижаването на праговете за вложена сума и брой работни места, което стимулира малки и средни предприятия.

Съществено значение имало и възстановяване на разходите за осигуровки. Преди два месеца правителството върна на 13 компании общо 13 милиона лева, припомни Младенов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
1
 
! Отговори
Гай Баньо преди 9 години
Аре бе кога идват бандеровците че да правим врачанска народна република?
2
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Какъв Сидеров бе *** :) Последния път като белокосото психо беше във властта я предаде лично със златното си пръстче на вечния "враг" ДПС. По-голямо падение в историята на българската политика не е имало никога и се надявам никога да няма.За това и на изборите Атака няма да имат 3%, а такива *** като теб, дето им плащат и ги хранят с пица, ако продължавате да се ежите, на следващите протести ще ви хванем и ще ви изкъртим от тупаници.Щото всички знаем какви меки китки сте :)
1
5
 
2
 
! Отговори
Атакист преди 9 години
Браво на Волен Сидаров! АТАКА-ПОБЕДА!

Спонсорирани публикации