Вече официално: Токът скача с близо 10% от днес

ДКЕВР потвърди увеличението средно с 9,79%
Обновена: 1 окт 2014 15:58 | 1 окт 2014 15:58,
187
Вече официално: Токът скача с близо 10% от днес
Снимка: Булфото, архив

След две закрити заседания, провели се на 30 септември и 1 октомври, Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) най-накрая одобри решение за повишаване на цените на електрическата енергия от 1 октомври, става ясно от съобщение на сайта на регулатора.

Още по темата
Промяната е в рамките на предварително обявените в доклада на работната група числа - със средно 9,79% в посока нагоре. Решението се взима в рамките на започналия от 1 юли нов ценови период и е мотивирано с настъпили промени в ценовите показатели.

Най-голямо е увеличението на дневната тарифа за абонатите на ЧЕЗ България – с 9,9%, а нощната тарифа се повишава с 9 на сто.

Клиентите на EVN България ще трябва да плащат с 9,7% по-скъпа електроенергия през деня, а през нощта цената се повишава с 9,31 на сто.

С 9,8% скача дневната тарифа за клиентите на Енерго Про, а потреблението им на електроенергия през нощта ще поскъпне с 9,5 на сто.

С 8,9% се повишава и таксата „Задължения към обществото“(в която се обединиха таксата "зелена енергия" и "кафява енергия") - от 17,37 лева за мегаватчас до 18,93 лева за мегаватчас.

Служебният министър на икономиката и енергетиката Васил Щонов представи преди дни план за оздравяване на сектора на енергетиката. Увеличението на цената на тока е само една мерките в него. Сегашното поскъпване ще покрие едва 200 млн. лева от близо 1 млрд. лева дефицит в системата, призна още Щонов.

От своя страна, новият председател на ДКЕВР Светла Тодорова коментира, че има предпоставки и за по-рязко поскъпване на тока. За да бъдат покрити всички дефицити в системата само с увеличение на цената, токът трябва да поскъпне с 50 на сто, пресметна тя. Тодорова обаче беше категорична, че дотам няма да се стигне.

Решението за поскъпването на електроенергията беше взето след протести пред централата на ДКЕВР в столицата. Представители на индустриалните потребители пък се обявиха против увеличението на таксата „Задължения за обществото“, защото по този начин се оскъпява енергията, ползвана от бизнеса.

По време на общественото обсъждане на предложението на работната група на енергийния регулатор за увеличаване на цената от Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК) заявиха, че цената на електроенергията за бизнеса в съседна Гърция е с 20-30% по-ниска, отколкото в България. Гърция внася електричество от България, посочи още председателят на Управителния съвет на Федерацията Константин Стаменов.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


187
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
140
0
 
0
 
! Отговори
si преди 9 години
bum... i go vdignaha?!
139
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Как да изшезнат на протест след като от партийната им централа няма заповед...
138
1
 
3
 
! Отговори
darcas преди 9 години
Да бяхте излезли вчера на протест пред ДКЕВР, вместо сега да мрънкате по форумите, мишки!
137
1
 
7
 
! Отговори
тцтцтц преди 9 години
БЪЛГАРИН,ЩО Е ТО ???--РОБ ДО ГРОБ!!!!
136
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Защо президента не обжалва новата цена пред съда, както обжалва новите такси за ВЕИ ? Мръсен лобистки *** !
135
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Защо спиш,народе !??? Искаш да си роб на Боко Тиквуня ли !??!
134
7
 
5
 
! Отговори
Цецко преди 9 години
Е щом трябва така да е, свикнали сме вече, то щом не е с 100% трябва да семе щастливи и доволни, все пак от понеделник ГЕРБ ще са пак на власт и нещата ще се подобрят
133
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да им скъсим ръста с 10% - една глава тогава на всички от ДКВР
132
5
 
15
 
! Отговори
глас преди 9 години
Тока се увеличава за да плащаме скъпия ток на собствениците на ВЕИ всички до един близки и роднини на Герб по тяхно време ставаха тези далавери . Сега бедния народ да им пълнят джобовете защото са много бедни. Заслужават да им счупат главите чудя се как има хора да гласуват за тях много бързо забравихме какво причини на хората тази Партия всички цени се вдегеха всеки ден.
131
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Другари от атака и бсп- Е с М.
130
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"С 8,9% се повишава и таксата Задължения към обществотоне видях друга ставка да се увеличава как стигнахме до 9.9
129
5
 
18
 
! Отговори
Румбо преди 9 години
Токът-10% нагоре,ГЕРБ-?% надолу?
128
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
След Нова година ще е най-интересната зима от десетелилетия в България! Чудо ще става!
127
1
 
5
 
! Отговори
Видял-Плакал преди 9 години
Има 2 дървени съндъка в нас с по 3000 шикалки всеки, 1000 шикалки са ми с волфрамов сърдечник и 300 шикалаки в червено, зелено и жълто..... Държавата гази собствените си закони, та аз ли будала да плащам като поп и да слушкам со кротце со благо? След 2 разходки на изток, трябва да ви кажа че нещата са ИЗКЛЮЧИТЕЛНО прости в света на животните... жалко за душата на човек, но свеща в тунела угасва бързо когато си до стената!
126
2
 
18
 
! Отговори
az преди 9 години
Марш всички на улицата, стига сте дращили в нета
125
3
 
29
 
! Отговори
елтехник преди 9 години
Благодарим ти Баце, идва зима, и този път май няма да бъде само с яйца...
124
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За съжаление уважаеми съграждани, злото е напревено. Договорите са подписани, и ако не се спазят, държавата (ние) ще плащаме. С две думи, прецакани сме вече. Какво може да направим?Може да потърсим отговорност на тези който го направиха. Как? Мисля че всеки се досеща вече. В крайна сметка и глупавите вече почнаха да разбират.
123
1
 
22
 
! Отговори
аС преди 9 години
Премахнаха данък ВЕИ. Увеличават тока, защото за НЕК няма пари. Отново на гърба на народа , в интерес на едрия капитал и чуждите монополи .И то , в навечерието на избори ! Най-нагло ! Народе ! Колко ти трябва още ?! Има още един шанс за мирно решаване проблема. Негласуването налива вода във воденицата на преялите бивши и настоящи управляващи . Празната бюлетина, не дава решение ! Има само още един начин! Последна надежда ! Атака ! Победа ! Свестните, у нас считат за луди !
122
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Някой може ли да каже защо днес около 15часа премина изтрбител на по малко от 500 метра височина над Стара Загора. Това може ли да е свързано с увеличението на тока с цел сплашване.Бих бил съгласен да плащам по скъп ток, стига да увеличат заплатите. Чакам първо увеличение на заплатите и чак тогава ще плащам ток.
121
4
 
20
 
! Отговори
se преди 9 години
Честити българи!Сега идете в неделя и гласувайте за да узаконите печалбата на собствениците на ВЕИ и на Американските централи.Цялата кампания срещу АЕЦ блесна. Новите богаташи на които тройната коалиция и ГЕРБ разреши да строят ВЕИ победиха държавата и държавността за пореден път.Единствения възможен сценарий да изметем тази *** независимо с какъв цвят е да се направи пълен бойкот в неделя.Гласуването ще развърже ръцете на новоизбраните ,,другари" да си приемат лобистки закони !!!БОЙКОТ

Спонсорирани публикации