Свити харчове: "Черният петък" губи чара си

Посещенията в магазините падат въпреки големите намаления
Обновена: 1 дек 2014 15:19 | 1 дек 2014 15:19, Десислава Попова
25
Свити харчове: "Черният петък" губи чара си
Снимка: архив Ройтерс

"Черният петък“ след Деня на благодарността в САЩ, считан за начало на сезона на покупките за празниците, може би губи част от очарованието си, отбелязва CNBC.

Проучване сред потребителите, публикувано в неделя от американската Национална федерация за търговия на дребно, разкрива, че по-ранните намаления, засиленото пазаруване в интернет и подобрената икономика са изпратили по-малко купувачи в магазините за Деня на благодарността, Черния петък и последвалия ги уикенд.

Общо 133,7 млн. души са пазарували в магазините и онлайн през четирите дни - с 5,2% по-малко от миналата година, сочи проучването сред 4631 потребители.

Общите разходи за уикенда се очаква да са 50,9 млрд. долара – с 11% по-малко от миналогодишните 57,4 млрд. долара.

Изчисленията сочат още, че купувачите са похарчили средно по 380,95 долара през четирите дни, което е спад от 6,4% на годишна база.

Според анализаторите потребителите са успели да се възползват от ранните разпродажби, които много търговци обявиха значително преди Черния петък.

Разпродажбите и промоциите са повишили посещенията в магазините в Деня на благодарността с 27,3%, но са ги понижили в Черния петък с 5,6%, сочат данни на ShopperTrak.

Друго проучване разкрива значително нарастване на онлайн продажбите през тази година, което се тълкува като признак, че потребителите са предпочели да пазаруват в интернет. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Черен петък се нарича,защото през този ден хиляди обезумели американци се бият като скотове за за телевизори и фритюрници.
16
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ТЯ ПРОСТОТИЯТА НЕ ХОДИ ПО ГОРАТА ТЯ Е ПРИ ХОРАТА. АКО ГИ НЯМАШЕ ПРОСТАЦИТЕ НЯМАШЕ ДА ГИ ИМА И ТАРИКАТИТЕ. ЛОШОТО Е ЧЕ ПРОСТИТЕ СА МИЛИОНИ НА КОИТО НЯМА КАК ДА ИМ СЕ НАБИЕ СИВО ВЕЩЕСТВО. АКО БЕШЕ НЯКОЙ ЧЛЕН НА ТКЗС-то МОЖЕШЕ И ДА ИМ ГО НАБИЯ. АМА МОЗЪК НЕ СЕ НАБИВА.
15
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Проучване сред потребителите, публикувано в неделя от американската Национална федерация за търговия на дребно, разкрива, че по-ранните намаления, засиленото пазаруване в интернет и подобрената икономика са изпратили по-малко купувачи в магазините за Деня на благодарността, Черния петък и последвалия ги уикенд.***Podobrena ikonomika pyk namaleno potreblenie?! Da be, da be - istnata e che namalenieto na cenite za zalezhali stoki e mizhi da te lazham i dori abdalite veche go razbraha.
14
1
 
5
 
! Отговори
в бъдещето... преди 9 години
това, сине, дето го виждаш на снимката се наричат пасти! а ако слушаш, другия месец ще ти пусна клипче, да видиш как хората ги ядат!
13
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Вече има интернет не ни успивайте.
12
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Няма да пазарувам в България! Не че не искам гледам си интереса а той е по ефтино и по качествено.
11
0
 
23
 
! Отговори
vesko02 преди 9 години
У нас да се събудиш сутрин си е промоция.
10
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе хора, вие още ли се връзвате на ценовата политика на родните търговци???Аз одавна не пазарувам от Бг. Не е нормално продукт на даден бранд да е по евтин в централна Европа, а в Българските молове да почти двойно ;-))) То бива алчноста ама чак толкова.
9
3
 
16
 
! Отговори
До #4 преди 9 години
Прав си, тия се бият за телевизор намален със 100$ от 2000$ а ние за салам от 3лв на 2.50лв... Сега се тупни у гърдите и изреви два пъти *** ***..
8
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Трябва да си много луд за да се поддаваш на тази глупост "черен петък", особенно в България.
7
0
 
9
 
! Отговори
до 10 преди 9 години
За доста магазини чъх такива неща в Бг. Преди седмица стоката е на цена Х, в петък е на цена 15% над Х и сложена табелка намаление или шок цена. Аз от амазон си взех няколко неща, които ми трябваха и така или иначе бях тръгнал да поръчвам. Същите тук струват с 40%-80% повече.
6
0
 
31
 
! Отговори
ставри преди 9 години
Доста интересно-гледах на един сайт обувки,който преди петък бяха 30 лв,петък-34 а сега-32.Страхотни намаления.Сигурно и на други места е така.
5
5
 
3
 
! Отговори
БГ преди 9 години
Взех телевизор..... не е за мене а за децата щото пораснаха и искат ТВ.
4
1
 
3
 
! Отговори
... преди 9 години
Нормално - като се направят 4 поредни черни петъка и от всякъде слушаш за тази простотия, интересът спада. Отделно всички изложени вече факти и ето ти резултата. В България много обичаме като нещо даде веднъж някакъв ефект, да се ос*рем с това нещо
3
1
 
24
 
! Отговори
А не бе преди 9 години
Глупаците никога не свършват.
2
7
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Черният петък е път към дявола. Подтикването към консуматорство и материални блага убива душевното в хората. Аз не си купих нищо на този ден и се чувствам със сигурност по-щастлив от зомбираните американци, които се трепеха да си купят ненужни вехтории, които ще изхвърлят до месец.
1
8
 
17
 
! Отговори
vesko02 преди 9 години
Полага ли се на българския чиновник ДМС? НЕ+ ДА-