Руският газ може да мине през Гърция, Македония и Сърбия

Путин: Създаването на хъб на границата между Турция и Гърция зависи от ЕС
Обновена: 18 дек 2014 14:12 | 18 дек 2014 13:37, Елка Василева
100
Руският газ може да мине през Гърция, Македония и Сърбия
Владимир Путин. Снимка: Reuters

Създаването на европейски газов разпределителен център на границата между Турция и Гърция ще зависи от европейските партньори, като от своя страна Русия е готова да работи в тази насока, заяви руският президент Владимир Путин на годишната си пресконференция.

Още по темата

„Искат ли те да имат устойчиви, гарантирани, абсолютно понятни доставки на енергийни ресурси от Русия, от които те крайно се нуждаят, без транзитни рискове? Чудесно, тогава ние ще работим, може през Гърция да стигнем и до Македония, може по-нататък да влезем в Сърбия, пак да пристигнем в Баумгартен /газов хъб/ в Австрия. Ако не искат, няма", каза руският президент. 

Що се отнася до Турция, Путин заяви, че в момента икономиката на тази страна расте и тя се нуждае от допълнителни ресурси. „Турските партньори поставят въпроса за увеличаване на доставките преди всичко на вътрешния турски пазар. И какво, ние да се отказваме ли? Имаме всички договорености с тях, свързани с формулата на цената, с графика на доставките“, посочи Путин, цитиран от РИА Новости.

На 1 декември Владимир Путин заяви в Турция, че при настоящите условия Русия не може да продължи реализацията на проекта за газопровод „Южен поток“. Като причина той посочи неконструктивната позиция на ЕС, както и че до момента не е получено разрешение от България за влизане на проекта в нейната изключителна икономическа зона.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Затова ни презират всички на Балканите и в Европа,включително Германия. Защото винаги сме играли ролята на най голяма балканска *** и си въртим дирника като фурнаджийска лопата в зависимост от къде духа вятъра.
44
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
точно така, няма приятели в бизнеса. не виждам защо са тези русофилски и американофилски пререкания и изстъпления! до ден днешен, никой не отговори на въпроса губим или печелим от ЮП, никой от нашите политици дори не подписа договор за транзитни такси, количества газ, срокове. подписаха само няколко милиарда разходи, че и взеха заем. как въобще може да се коментира нещо, което е никому неизвестно? освен това съм скептичен не към русия, а към булгаргаз, и при 100usd щяха да сложат 5 пъти надценка
43
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Elonkoo....Путин решил ...Ввести с 1 января 2015 года российский рубль, как единственную валюту при поставках своих энергоресурсов за рубеж, в частности в Европу. Первым делом такое изменение коснется стран, которые ввели в отношении России так называемые санкцииkO stana s ruskoto ruble be muckaa...??
42
0
 
12
 
! Отговори
me преди 9 години
Естествено, че не им е все едно. Но между това да продават на Турция и да не продават нищо, какво мислиш, че му е по-изгодно? България вече не играе, толкова ли е трудно да го разберете? Русия е под икономическа обсада, те не могат до безкрайност да се разправят с ЕК и тъпоумните им правила и странни геополитики. За Русия в момента е важното проектът да бъде изпълнен, да си построят тръбата и да я пуснат и да започнат да влизат пари. И затова и Турция за тях е достатъчно добър вариант.
41
0
 
4
 
! Отговори
до 48 преди 9 години
на путин НЕ МУ Е 'ВСЕ ТАЯ' дали тръбата ще свърши в турция! не бъди толкова наивен! българия, сърбия, македония, австрия, италия, унгария, словения, хърватия са още 8 държави и пазара, които щяха да купуват 100% РУСКА газ от монополист! *** (транс-адриатически проект) от азербайджан през турция-гърция-албания-италия директно доставя на турция достатъчно газ, както и сирия и иран, които също произвеждат. на путин не му е изгодно да продава всичко на турция, а те да препродават, губи пари така!
40
22
 
4
 
! Отговори
Berlin преди 9 години
Очевидно Путин няма никаква идея на кой свят е. Да не се е надрогирал нещо от тоя Ботокс?! Бас държа, че ще е много изненадан, когато гладните *** го изкарат с камъни от Кремлин.
39
2
 
22
 
! Отговори
zeus преди 9 години
До sostinСтаваш смешен, българските политици кога са работили за народа си и са изпълнявали обещанията си. Изборите се правят само за това да узаконим властта им. Нали от народа произтича цялата власт, защо не беше попитан пряко, както е било направено в по-нормалните страни? И стига с опорната точка който не обича САЩ е комунист, отдавна се изтърка.Знам, че не искате мислещи хора, осъзнаващи лъжата, в която живеем, но народа се пробуди и не ви вярва вече.
38
23
 
5
 
! Отговори
! преди 9 години
Руските шпиони и агенти от там станаха милионери и милиардери.Съсипаха икономиката,обраха банките и Белене и КТБ са продължението...готвиха далавера и с южен поток... и защо България е най бедна? Въпроса не е колко щеше да спечели България от ЮП....а колко щеше да загуби обикновения българин като плаща 3-4 милиарда дълг за този гнил проект.Е щяха да станат някой по-богати но щяха да са малцина.
37
3
 
25
 
! Отговори
me преди 9 години
Приятели? В бизнеса няма приятели. Странно е, че в България ни е е толкова трудно да го разберем. Можем да се тръшкаме колкото си искаме и да разсъждаваме над вселенската справедливост, но истината е, че Вселената не е справедлива и всеки се оправя както може. Путин в прав текст си е казал, че тръбата ще ни заобиколи (ако ЕС иска), ако ли не, ще свършва в Турция, на тях им е все тая. На нас не ни е, така че можем да ходим да поплачем на рамото на Юнкер и Меркел. Ефект няма да има, но какво пък.
36
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
предишният провалил се газов проект набуко беше само празни приказки на ес, за да прецакат русия. сегашният провалил се юп беше празни приказки на русия, за да прецакат ес. и двата проекта струваха над 32 милиарда долара, при неуточнени добивни количества газ и никой никога не е имал пари да ги построи. и двете тръби минаваха през българия и ние нямахме пари за нито едната, за едната чакахме помощ от ес, за другата - от русия. къде въобще сме тръгнали с гол *** да се правим на бизнесмени?
35
17
 
8
 
! Отговори
стоян петров преди 9 години
Ама кой му вярва на тоя въздухар? Преди доста време тръбеше как нанотехнологиите ще развият Русия. Изсипа милиарди. Разви нанорубла.
34
3
 
3
 
! Отговори
sostin преди 9 години
До zeusДа нямаше , прав си. Дали обаче има политическа сила която да е била против това , изключвам ненормалника Сидеров? Дали ние не сме ги избрали тези политици които ни вкараха там и стова сме се съгласили с техните действия ? Малко са ви постни доводчетата , но то какво да очакваме от ***:)))
33
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
истината е, че всичко е пари и бизнес и никой не ни е приятел! нито руснаците, нито американците. едните ни унищожават тайно природата и ни командват правителството, другите ни продават най-скъпата газ на света и ни съдят по няколко дела в париж. извинявайте, ако това са партньори или добронамерени държави. нашите мижитурки обаче правят за бой, защото срещу няколко комисионни продават и майка си. слагат ни визи, а ние им даваме военни бази, другите с лукойл ни дерат кожите, при 65 usd за барел.
32
19
 
7
 
! Отговори
Щерев преди 9 години
Кремълски мечти..ха..ха Ердоган заяви че ЮП през Турция не е приоритет за Турция в момента.*** си знае неговата..прави сметки без кръчмаря.А и Кипър откри газ.Гърците ще купуват руски докато вече си имат свой..ха..ха
31
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До TinaА кога пак ще се сменят с Медведев?
30
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
скъпи сънародници, съжалявам, но яко ви манипулират! една от магистратурите ми е петролен мениджмънт и смея да твърдя, че съм един от малкото българи, запознати с материята. в момента ние не купуваме газ от румъния или украйна, а от русия, те са собственик и доставчик на стоката си. в този бизнес продава производителят, транзитите само оскъпяват цената. България купува от монополист, потенциалната печалба от 25 години такси я заменихме за строежа на тръбата! а наличната газ стига за 30 години!
29
3
 
25
 
! Отговори
БМ_21 Град преди 9 години
Нашите политици са уникални с това, че винаги застават на губещата страна! Ние бяхме пешка в геополитическия шах между изтока и запада, сега губим 3 змлд. дол инвестиции и стотици милиони транз. такси, такси които ще отидат в турската хазна! В този шах бе жертвана бедната пешката България, за да постигне запада своите цели ... тръбопроводите ни заобикалят и ние ставаме "9-та глуха" в енергийния бизнес ... но така е когато има много Кирякстефчовци в нашата полит. класа!
28
5
 
17
 
! Отговори
zeus преди 9 години
До sostinА може би ти си пропуснал, че никой не ни е питал за ЕС и НАТО? Защо нямаше референдум? Законно ли е да сме в тези съюзи без него?
27
3
 
12
 
! Отговори
ОО боже преди 9 години
"Аз и не се съмнявах, че ще стане така. Още тогава казах на г-н Ердоган, че може би не трябва да обявяваме някои неща, за да не дразним гъските, защото те веднага ще долетят. Но той се оказа як мъж и ми отговори. "Ами какво ни интересуват те, това са си наши работи". Ей това е казал Путин преди малко Еее ,такава гавра с ЕС просто не съм очаквал. Просто няма как да не ми стане смешно
26
6
 
26
 
! Отговори
zeus преди 9 години
"На въпрос на чеченски журналист как е възможно това Чечня и други мюсюлмански държави да са в такива близки отношения с Русия, а Чехия, Словакия,България да се странят, Путин обясни, че върху малките славянски страни в ЕС и НАТО се оказва огромен натиск. Но аз зная, аз съм уверен, че в душата си, че славянските народи са с Русия, заяви емоционално Путин"Единственото успокоение е, че Путин добре знае, че не българският народ, а само продажните му управници са проблема.От нас зависи да ги махнем