"Сигурната" Blackberry не е толкова сигурна

Компанията е дала ключ за декриптиране на властите преди 6 г.
15 апр 2016 11:30, Бойчо Попов
9
"Сигурната" Blackberry не е толкова сигурна
снимка: Ройтерс

 Докато американският концерн Apple се възпротиви сериозно на властите заради искането им да им предостави „задна вратичка“ към неговите смартфони, канадският производител Blackberry е предоставил универсален начин за отключване на своите устройства на канадските власти още през 2010 г., пише Vice News.

Медията е разкрила, че канадската полиция е успяла по „мистериозен начин“ да отключи криптиран Blackberry, свързан с дело за убийство в гангстерска престрелка. Това престъпление е станало през 2011 г. в близост до Монреал, а виновниците за него са били открити и пратени в затвора.

Местни правозащитни организации са настоявали през последните две години съдът да предостави достъп до документите по делото, които са били засекретени и след предоставянето им е станало ясно, че канадската полиция успешно е декриптирала близо милион съобщения, изпратени от устройства на Blackberry.

Според наличните документи нужните за делото доказателства са били намерени, след като сървър на службите е осъществил декриптирането на съобщенията, използвайки нужния за това декриптиращ ключ.

След дълга правна битка в съда и разкриване на нужната информация е станало ясно още, че Blackberry е предоставила глобален декриптиращ ключ за всички свои устройства още през 2010 г.

Разбира се, както компанията, така и властите сега категорично отричат това да се е случило.

Oще технологични новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още по темата: BlackBerry
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
3
 
! Отговори
вещицата плати ли ви преди 8 години
Това излезе като реклама на нахапаната ябълка . Коректно е такива неща да се обявяват с " позиционирана реклама " . А го изисква и законът.А иначе колко една нахапана ябълка не е отровна, може да питате Снежанка .
5
3
 
1
 
! Отговори
Cleo преди 8 години
Тука малко са се изхвърлили, чак мастър кий... нали ако попадне в нечий ръце, и Гейм Оувър за Блакбери.Въпроса е кой ти е хакнал телефона - който се занимава с АйТи сигурност знае колко е трудно и колко време отнемат тези неща. Полицията няма да се занимава с теб ако не е наистина сериозно. Важно е нашите сънародници и комшии с криптолокерите и троджаните да не могат да влезат...
4
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И кво толко лошо се е случило? Разкрили са престъпника и са го осъдили, какъв позор за блекберито!
3
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Имаш ли смартфон си по прозрачен и от стъко. Който си мисли че криптира, съобщенията не се пазели на сървър, изтривали се като се получели от другата тсрана....али бали, да забрави.
2
0
 
12
 
! Отговори
Наблюдател преди 8 години
Електроника ли е сигурно няма!
1
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Според мен има огромна разлика от това дали този декриптиращ ключ е в ръцете на Американските или на Канадските власти