Запустели хипермаркети - новите фабрики, цехове...

Новото предназначение се постига с по-малко средства
7 юли 2016 15:52, Миглена Иванова
6
Запустели хипермаркети - новите фабрики, цехове...
Снимка: архив, Ройтерс

През последните няколко години след кризата много от търговските обекти в България, които се нароиха във времето на бума на пазара на имоти, потърсиха друг път за развитието си.

Някои от тях wспешно се препозиционираха, без да излизат от търговския формат, какъвто е примерът с Панорама Мол в Плевен, докато други бяха трансформирани в офис площи – няколко такива обекта могат да се видят в по-централните райони на Варна, Бургас и Пловдив, а трети намериха своето ново предназначение като производствени съоръжения.

Последната опция е добра възможност за инвеститорите в т.нар. big box търговски обекти, изграждани за веригите за хранителни стоки и техника, както и модерните търговски центрове в малки населени места, които така и не пожънаха особен успех заради слабия човекопоток и относително ниската покупателна способност.

През последните няколко години сделките за конверсия на търговски в индустриални площи са няколко, а тенденцията е те да стават все повече заради сравнително по-малката инвестиция, която е необходима за адаптирането на тези сгради към нуждите на производствените предприятия в сравнение с новото строителство или ремонта на стара индустриална сграда.

Заради слабото предлагане на качествени площи в индустриалния сегмент някои инвеститори преодоляха началния си скептицизъм и вече успешно развиват предприятията си в такива обекти. Очакванията са за още такива сделки, които да дадат нов живот на запустелите търговски обекти.

Универсални проекти

Big box обектите са с висока степен на универсалност и лесно могат да се конвертират в производствена площ, коментира пред Investor.bg Владимир Гюрджиев, мениджър „Индустриални площи и развитие на парцели“ в консултантската компания Forton/Cushman&Wakefield.

Този тип сгради отговарят на всички изисквания на компаниите в сферата на леките производства, които така могат да си спестят сериозни инвестиции в довършителни работи. Единствено процедурата по промяна на предназначението понякога отнема малко повече време, допълни той.

Подходящи за конверсия са търговски обекти с площ от 2-3 хил. кв. м в по-малки градове, които не оправдават плановете на веригите от гледна точка на обороти и човекопоток. За собствениците на такива имоти е по-добре да ги отдадат под наем на индустриални наематели, смята Гюрджиев.

По подобен начин могат да бъдат усвоени и някои big box обекти в по-малките градове на страната, планирани за молове, която идея не се е реализирала. Тези помещения освен това са в непосредствена близост до населените места или директно разположени в жилищните квартали, което намалява и разходите за транспорт на персонала на предприятията.

Продължението на материала четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
2
 
! Отговори
Panelna sofia преди 7 години
Nova feodalna starobulgarska arhitektura...:-):-):-):-)za bulgari s 200 evro mesechni zaplati...:-):-):-):-):-)
4
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
западняците в българия "инвестират" само в хипермаркети. един завод за авточасти да бяха направили както в словакия.
3
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Скоро и моловете ще поемат по този път!
2
0
 
15
 
! Отговори
WC преди 7 години
"Някои от тях wспешно се препозиционираха..."
1
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
я, пак разяснете примера с Панорама НОЛ в Плевен, че нещо не го разбрах ... или просто му правите рекламка