Очакваният излишък от 1,5 млрд. – нож с две остриета

Най-големите рискове за българската икономика през 2017?
6 яну 2017 13:00, Екип на Bloomberg
18
Очакваният излишък от 1,5 млрд. – нож с две остриета
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Очакваният от Министерство на финансите излишък от над 1,5 млрд. лева за 2016 се дължи основно на два фактора - по-доброто изпълнение на някои данъчни приходи и реализирането на по-малко разходи, свързано с по-слабото усвояване на еврофондовете. Това коментира икономистът проф. Ганчо Ганчев в ефира на Bloomberg TV Bulgaria

Самият излишък има две страни, отбеляза той. От една страна, държавата разполага с повече резерви, което говори за подобряване на събираемостта и по-добра фискална дисциплина. "В краткосрочен план обаче, не трябва да забравяме, че сме във валутен борд. Когато държавата изземе 1,5 млрд. лева и ги вкара във фискалния резерв в БНБ, фактически провежда рестриктивна политика, т.е. има свиване на паричното предлагане при равни други условия, което се отразява негативно върху растежа и заетостта", обясни икономистът. По думите му излишъкът в такива икономики като българската е нож с две остриета. 

Кои ще са най-големите рискове за българската икономика през 2017? Доколко разумно бе прибързаното приемане на Бюджет 2017? 

Вижте повече във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Излишък,за сметка на мизеруващи пенсионери и най ниски доходи в Европа.Демагогия.
12
4
 
11
 
! Отговори
Объркан преди 7 години
Абе,всяка година се хвалят с излишъци,пък все се оплакват,че пари за увеличение дори на най-ниските пенсии-няма.Желание няма,не пари.Два милиона български пенсионери са осъдени на бавна и гладна смърт....Колко от Вас-уважаеми страдате от хронично недохранване? Колко от Вас не могат да си купят жизнено важни лекарства? Колко от Вас утопляват домовете си?...И да ме изтриете,все тая. Печалната картинка си остава.Важното е особено пред избори да се Фалим...
11
2
 
16
 
! Отговори
ГЕРП? преди 7 години
1,5 млрд. излишък, 20 млрд заем за 2016г.Къде са останалите 18,5 млрд?
10
5
 
4
 
! Отговори
До Анонимен 10 преди 7 години
Ами може ама не се знае догодина как ще е. При станишев имаше също големи излишъци но и той не вдигна пенсиите. Ако беше го направил щяхме да сме като гръците сега - да намляваме минмалната пенсия , вместо да я вдигаме.
9
0
 
4
 
! Отговори
До А къде е мозъка? преди 7 години
Абе не е точно така. Двете са отделни но имат връзка. Обиновено ако няма излишък се налага да се тегли заем и да се увеличи дълга.
8
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Само с тези 1,5 млрд лева, минималната пенсия по груби сметки може да стане около 320 лева....
7
1
 
20
 
! Отговори
Циник преди 7 години
Все още сме във валутен борд.....и слава богу...па и кво ви пука за заемите - те вижте византийците 350 милиарда изпапкаха за 2 години....и кво? Суфлаки, и Сиртаки....а на тоя професор не му се сърдете....така де....професор е човека :-)
6
8
 
11
 
! Отговори
Ами ако е недостиг ? преди 7 години
Ами ако има недостиг от 1,5 млрд. пак ли ще бъде нож с две остриета? Подозирам нещо! Този професор - икономист да не е бил от екипа на министъра на икономическото развитие Румен Гечев по времето на Жан Виденов? Или изпълнява поръчка на чужда държава, която се меси във вътрешните работи на България!
5
7
 
4
 
! Отговори
Бай Ристо преди 7 години
Евала ла професьор! Много разбираш от ножове с две остриета. Ако нямаше излишък нищо нямаше да влезе в резерва и потреблението и инвестициите щяха да растат, понеже всеки ще си каже "паре нема , действайте", нали така?
4
0
 
23
 
! Отговори
hhh преди 7 години
Нямаме пари за раково болните, за кувьози , за лекарства, за хората в неравностойно положение, за пенсионерите и т.н. и т.н. и т.н., но пък си имам 1.5млрд. излишък!
3
2
 
17
 
! Отговори
дедо гоше преди 7 години
е тва е точно - какво усещат хората от този излишък?? Нищо, само говорят колко сме великив пестенето на пари...но това ли е целта???дайте да ги развъртим тези повече пари, дайте хората да го усетят...кажете примерно: имаме 1.5 милиарда повече, тази зима във влаковете, в ажтобусите ще има мнооого топло...само пример давам, може да са много други неща, но това е посоката, това искат хората., не само цифри...
2
7
 
6
 
! Отговори
акуд преди 7 години
е тва кумониста е страшно нещо. все ще измисли селска пропаганда и ще изкара. че само шумкарското решение е най убаво. бсп ако бяха на власт с дпс щяха да откраднат излишъка и всичко щеше да е ок
1
3
 
20
 
! Отговори
Ken преди 7 години
Дайте по 250 лв еднократно на всеки българин и няма да имате нож с две остриета.