Криза няма, растеж има... 10% ръст на доходите

Явор Алексиев от Института за пазарна икономика пред Bloomberg TV Bulgaria
25 юли 2017 11:52, Екип на Bloomberg
32
Криза няма, растеж има... 10% ръст на доходите
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Ръстът на доходите, генерирани от работна заплата, е значителен през последните години – 8-10%. Това каза Явор Алексиев от Института за пазарна икономика /ИПИ/ в ефира на Bloomberg TV Bulgaria. 

"Структурата на доходите също се подобрява. В резултат на икономически растеж, възстановяване от кризата и по-високата заетост все повече от доходите се формират от работна заплата. А това е благоприятно развитие", коментира Алексиев.

По думите му вследствие на тези промени се задълбочават някои от съществуващите вече различия в областите. Като причина за това той посочи, че някои области като Северозападна България или смесените райони са в по-тежко състояние на пазара на труда или в тежка демографска ситуация.

Той прогнозира, че нарастващият темп на заплатите ще изпревари това, което пенсионният фонд може да си позволи като темп на увеличение на пенсиите.

"При сегашната ситуация ако успеем да запазим един стабилен икономически растеж, най-вероятно доходите ще започнат да нарастват още по-бързо, именно заради ръста на заплатите", допълни още Алексиев.

Вижте повече на Bloomberg TV Bulgaria

 

 


32
Още от Бизнес
Клас "Прослужено време" – илюзия или реалност за доходите?
Напиши коментар Коментари
24
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
има растеж на доходите на мутрите...
23
0
 
3
 
! Отговори
Павел преди 3 седмици
Тези високо платени лъжци работещи за власта и тази лажлива и заливаща хората със фалшиви новини медиа BLOOMBERG,ON AIR и други манниполативни медии
22
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
1000 лева нетна минимална заплата, която да се дава само на умствено изостанали индивиди и поне 2500 лева средна нетна заплата, която да се дава на нискоквалифицираните работници. Останалите, може да взимат и по 3500.
А и, ако ще взимам 2500 чисто, нямам проблем, какви са ми били данъците, стига само, да не обновявате автопарка на парламента с нови бентлита и платени шофьори през 3 месеца.
21
4
 
2
 
! Отговори
Соцялно слаб депутат преди 3 седмици
Беден и неук народ лесно се управлява.Вие какво искате 320 евро мин.заплата като в Румъния ли?
20
1
 
5
 
! Отговори
Благоев преди 3 седмици
С приказки не можеш да нахраниш гладните !
19
3
 
14
 
! Отговори
До 10 преди 3 седмици
Именно, "ръста" на икономиката се дължи на ръст на цените. И стига с тия глупости за доходите. Къде видяха тези 10 %? Вдигнаха мин. осигурителни прагове. Заплатите в частния сектор не са мръднали.
18
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Още един платен лъжльо....
17
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Този е прекалил с розовите хапчета!
16
3
 
27
 
! Отговори
Работещ беден преди 3 седмици
Симеонов беше казал,че няма човек в София,който да работи за по-малко от 1000 лева.Странно,аз живея в София и работя за 460 лева.Нещо не излизат сметките,а?Кой лъже сега?Или те просто си мислят,че като ядат свинско,а аз постно зеле и двамата статистически ядем свинско със зеле?
15
2
 
17
 
! Отговори
PD преди 3 седмици
Крайно време е разни консултанти, икономисти, финансисти, меринджей, да бъдат поставнени на място и изхвърлени от вишето познание. Те не са вишисти,а шарлатани. И е време, академичното ниво, да се заеме, и коригира безумните им методики и идеологии, с цел гарантиране на устойчиво развитие на обществото на Българите.
14
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Бау
То убаво мит'ряла се преквалифицира ма ко прайм с евро комисарите? С каквато и квалификация да си не моеш ги мина а те същия мит'рял само, че с европейски дрехи!
13
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Поредния платен ментарджия. Растеж, да но на цените. София не е България, важното е, какво е положението в провинцията. Хората са все по-бедни, независимо от "растежа" и бягат в чужбина. Когато хората там започнат да се връщат ще призная, че има растеж. Ясно кой му е платил на този барабанчик. И да не мислите, че някой му вярва? Станахме като през социализъма, ако искаш да ти е пълен хладилника, просто го включваш в радиоточката. Или пускаш изказвания на Бай Хой. В тях растеж, проспетитет, богат
12
3
 
18
 
! Отговори
'ра'о преди 3 седмици
На тези които продължават да вярват, че за поколенията след '89 пенсията съществува като вариант - пожелавам успех и други подобни. Не стига че пенсионните фондове са една голяма подигравка - докато стане време да се "възползваме" ще е минал няКОЙ и ще ги е овършал. Ако действаме сега можем да решим проблема - обособяват се територии като резервати за пенсионери. Там, на свобода, далеч от напрежението на градския живот, сред себеподобни ще могат да живеят (-ем) в сравнително достойнство. А сега?
11
5
 
10
 
! Отговори
Бау преди 3 седмици
Тези професии чиито за плати са много ниски продължават да са си ниски. Доходите се вдигнаха (на хартия), защото се появиха високо платени професии за специалисти. Ако искате по-високи заплати ще трябва да се преквалифицирате. Вдигането на заплатите на професии без нужни специални умения няма да стане скоро (ако изобщо стане).
10
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Интересна статистика за "последните години", каквото и да означава това
9
4
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен 7
..

а имайки напредвид, че след умишленото и безпричинно покачване на ток, вода, парно и газ, всички стоки поскъпнаха с над 30%, трябва да се счита, че българина дефакто обеднява, въпреки статистически "нарастналият" доход.
8
5
 
35
 
! Отговори
маке преди 3 седмици
В Благоевград фирми масово предлагат заплати по 260 лв къв растеж кви глупости
7
4
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
увеличаването на брутният доход, без да отчетено увеличаването и на брутният разход е абсолютно безсмислен показател!

не е важен колко е дохода, а какво е съотношението доход/ разход! това е коефициента, който трябва да се мери.

* може да взимаш 1000 лв, ама ако неизбежните разходи са ти 800 лв - зле си, остава ти 200 лв
* може да взимаш 600 лв, ама ако неизбежните разходи са ти 300 лв - по-добре си - остават ти 300 лв!

така, че "дохода" само по себе си, като критерий е едно голямо нищо!
6
20
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Факт е, че българина става все по-платежоспособен ако, че изоставаме дори от Румъния.
5
10
 
16
 
! Отговори
Трактор преди 3 седмици
Браво на ГЕРБ! и аз имам растеж, купих си нов трактор и намерих нова любовница с която ще ходим в Гърция да се плацикаме на бяло море