Защо не успяваме да догоним европейските доходи?

Какъв ръст на БВП е нужен на България, за да изпълни тази си цел?
17 авг 2017 22:42, Екип на Bloomberg
95
Защо не успяваме да догоним европейските доходи?
Снимка: Reuters

Ръстът на БВП с 3,6% за втората четвърт на годината спрямо същия период през 2016 е една добра тенденция, която започна още от 2015 – ръст от около 3% през всяко тримесечие, като това се очертава като трайна тенденция. Трябва обаче да си зададем въпроса дали това решава основния въпрос, основния ни комплекс – достигат ли нивата на доходите в България средноевропейските.

Това коментира икономистът и бивш финансов министър в служебния кабинет на Ренета Инджова проф. Христина Вучева в ефира на Bloomberg TV Bulgaria. 

„С този растеж ще ни е нужно много дълго време, за да догоним средноевропейските доходи, но очевидно ръстът е добър в сравнение с предишните години", каза още тя.

Какъв ръст на БВП е нужен на България, за да изпълни тази си заветна цел? Според бившия първи финансист растежът трябва да е доста по-висок, ако не и двоен. 

По думите на Вучева това обаче не може да бъде постигнато в близко време поради два основни фактора – липсата на ресурси, и, най-вече, липсата на квалифицирана работна ръка. 

Вижте повече на Bloomberg TV Bulgaria.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
2
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Отговорът е ***. Народът е ***.
44
4
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Отговорът е ***. Народът е ***. Не всички, но доста. *** сме. *** сме и сме торти с тъпизма си.
43
5
 
21
 
! Отговори
До nkavrakov преди 6 години
А аз продадох златните зъбки на баба и се заимах с къща в Суринам.Давам я под наем и живея в Зетьово
42
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До nkavrakovАпартаментите в София са станали по 600000-700000 лева ? Не знаех.
41
0
 
28
 
! Отговори
До карма преди 6 години
С това съм абсолютно съгласен
40
0
 
33
 
! Отговори
Карма преди 6 години
До До тоник с джинчеФилософия и демагогия .Когато не плащаш на работника като на бял човек крадеш от него и децата му....
39
0
 
25
 
! Отговори
До фирмаджия преди 6 години
Евала на шефа ти. Дай боже повече инициативни хора в нашенско
38
1
 
38
 
! Отговори
Пропаганда преди 6 години
Един приятел си продаде гнилия панел от София-Суха река и си купи къща край морето в Португалия.
37
2
 
30
 
! Отговори
До тоник с джинче преди 6 години
Ами ше ги харчат децата на кадърните родители.Не всеки който е направил бизнес и е наел работници е крадец и измамник. Лесния вариант е панелка в люлин и наеми цял живот. Има хора които рискуват и се борят. Затова заслужават да спечелят.
36
2
 
27
 
! Отговори
Фанта лимон преди 6 години
До До роб от ония векТо кофчега сейф нема шефе
35
4
 
25
 
! Отговори
До роб от ония век преди 6 години
Баце. Парите са като водата. Ходят и следва да ходят при тези които знаят какво да правят с тях. На нескопосници ше им минат през джоба като вода.Дет виказ през г.ъ.з.а и спомени.
34
3
 
40
 
! Отговори
Фирмаджия преди 6 години
Изнасяме по 10 камиона продукция на месец.С печалбата от 3 те камиона стока шефа си покрива разходите за работна ръка на целия персонал за цялата година....
33
3
 
53
 
! Отговори
Роб от 650 г. преди 6 години
В Дания 40% от печалбата отива за работниците в България е 4%.Официални данни на Евростад....
32
0
 
41
 
! Отговори
nkavrakov преди 6 години
Не знам за доходите но 50 годишните панелки със разпадащи се асансьори в София и некачественото ново строителство са на цени като в Копенхаген,столицата на Данния и като в редица европейски градове ....Надуха нов балон банките строителите и брокерите ...нищо добро не ни чака скоро с тези абсурди
31
0
 
37
 
! Отговори
Ач преди 6 години
Липса на работна ръка ли ?Маймуни с трици иска да лови госпожата...
30
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 33 - И според тебе, как ще стане тоя номер ? В момента та, в който се заговори за този закон, абсолютно всяко производство ще се извърши в Македония и Румъния. А ако пък мине, ще имаш работници с по 20000 заплати, дето след 2-3 години ще се пенсионират. А инфлацията, ще е като на африканските републики.
29
2
 
24
 
! Отговори
До хахо преди 6 години
Хахооо. Верно си хахо.Аз да рискувам и да наемам хора пък ше се правя после и на робин худ.Другаде е проблема братле. Няма нищо общо. Като ги вземат хора които не знаят какво да ги правят тези пари ще захвърчат 30 годишни аудита та ше е чудо. После пак глад.
28
8
 
33
 
! Отговори
Хахо преди 6 години
Това ще стане когато със закон се ограничи до 40% личната печалба на собствениците, като парите над тази печалба се раздава на личния състав, ако не се влагат за разширение на производството или въвеждане на високоефективни технологии.Нарушителите да се наказват с публична продажба на фирмата и забрана на бившите собственици да създават предприятия с наемане на наемни работници, т.е. само дейности от семеен характер. За нарушение на последващите действия да се вкарват в затвора.
27
1
 
46
 
! Отговори
Недоволен преди 6 години
Оффф. Като почнат да пишат за статистика и ми става лошо.Защо не догонваме европейците. Чуйте го от мен бе за претендирам за статистически данни.1.5 млн безработни и неграмотни черни събратя, 1 млн непълнолетни, 1 млн пенсионери, 1 млн държ служители. Ми то кой остана да поддържа тая държава на крака? Акциз за горива, алкохол и цигари. Ако се намери някой да завърти бизнес преди да фалира от държ тежест и така. Инджова данни не нам си кво. Мани тая работа
26
2
 
38
 
! Отговори
Българин преди 6 години
Залъгвате хората с глупости. Истината в капитализма е една. И тя е, че богатите държави няма как да са богати, ако нямат евтин работен ресурс.

Спонсорирани публикации