"Газпром" се отказа от мащабния проект по дъното на Черно море

Демонтират съоръжения, свързани с по-големите обеми газ
Обновена: 20 мар 2018 11:37 | 20 мар 2018 11:37,
215
"Газпром" се отказа от мащабния проект по дъното на Черно море
Схемата на "Турски поток". Снимка: "Газпром"

"Газпром" започва да демонтира съоръжения на територията на Русия, свързани с проекта "Южен поток", пише "Интерфакс", позовавайки се на съобщения на руския холдинг.

Първоначално идеята на Москва беше да изгради газопровод по дъното на Черно море от станция Анапа до Варна от четири тръби с общ капацитет от 63 млрд. куб. метра.

След това обаче плановете се трансформираха - тръбите потеглиха към крайбрежието на Турция, а капацитетът се намали наполовина - до две тръби с общ капацитет от малко над 31 млрд. куб. метра.

В момента "Газпром" строи и двете тръби - едната трябва да захранва турските потребители, а втората - клиентите в Европа. На този етап компанията има разрешително за строеж само на морската част на втората тръба, издадено от турските власти в средата на януари.

Като част от плановете за демонтаж ще бъдат премахнати разширения на съществуващата газова инфраструктура на територията на Русия, свързана с по-големите обеми газ, необходими за захранване на "Южен поток".

В началото на март от компанията оператор на "Турски поток" съобщиха, че 50% от тръбите по проекта са вече положени. По двете секции вече са положени общо 930 километра по дъното на Черно море.

Следващата фаза за втората тръба е още 180 километра по сушата на Турция до газов хъб - на гръцката или българската граница. Бъдещето на тази тръба обаче все още не е ясно, защото няма разрешение от турските власти.

Ако газовият поток мине през България, това няма да е нарушение на европейските правила, защото страната ни няма да е транзитьор, а търговец (чрез газовия хъб Балкан).

Още новини за енергетика четете на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


215
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
97
2
 
4
 
! Отговори
Ваня преди 6 години
До Истината-81: Сега те дават пари за тръбите и съоръженията, а после искат да се спазва Третия енергиен поток ?! А това е изискване от ЕС -- всеки да може да се прикачва /пълни и продава, купува/ ??? Ама така не става -- искаш, ще плащаш !!!
96
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
102, рООснаците го знаят, ама нищо не могат да направят...:) Ще се разпаднат,споко! Преди това ще направят война за да ги намрази света още повече(ако изощо е възможно)!
95
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 95В края на 3-тото хилядолетие.Въпрос: колко дълго смяташ да живееш, какво казват хороскопите и врачките?
94
7
 
7
 
! Отговори
До 100 преди 6 години
Не се прави на умен, че знаеш руски език бе джендар. Носиш ли женско бельо ?
93
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 95Няма да е докато си жив.
92
6
 
13
 
! Отговори
@ преди 6 години
САЩ, Англия, Полша и други знайни и незнайни искат да поставят Русия на колене, да се разпадне. Нищо лично. Просто Русия има най-големите природни запаси на планетата - нефт, газ, злато, метали и всичко останало. Запасите са практически неограничени.Разпадне ли се Русия, чакалите смятат да грабнат всеки парченце. Като в Ирак, Либия, Украйна и почти в Сирия.За да разпаднат Русия, трябва да ги ликвидират икономически - да не продават газ, нефт и военно оборудване. Но руснаците знаят това.
91
8
 
8
 
! Отговори
Газпром преди 6 години
До лятото и збогом украйнски фашаги, ще намажат и доста други дупедафски държавици..
90
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 83Още е тайна, за да не стане революция. Ще направят война! Друг изход просто нямат!.това го срещам и по руски чатове, като опция за "излизане от кризата"!
89
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 90 Имам предложение: американците да ни пуснат газ от Аляска през Северния полюс, Норвегия, Швеция, Балтийско море и през няколко странички - право в Банкя.
88
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До мазепаЕ точно през Украйна няма да се транспортира газ де. Може от Ямал, по дъното на Северен ледовит океан, по дъното на Атлантически океан, по дъното на Средиземно море, по дъното на проливите и Мраморно море и по дъното на Черно да излезе в България. Но трябва НИЕ да опънем тръбата. Така може, но през Украйна не. Бъди сигурен - те без нашите пари могат повече, отколкото ние без техния газ.Други предложения?
87
7
 
9
 
! Отговори
Утре преди 6 години
Днес.бг отново манипулират. Новината от вчера е, че Газпром се отказва от ТУРСКИ поток. От ЮП се е отказала отдавна. А че ТП няма да има, беше ясно още като го почваха. Но изчакаха да мине САМО 1 ден от изборите и спряха и ТП! :) Та за момента освен да взимат долари през Украйна, друг вариант нямат.
86
3
 
11
 
! Отговори
fripp преди 6 години
Тази новина означава, че транзита за Турция през България скоро ще приключи, а той е 90% от общия. Газът за Истанбул ще отива директно от Русия и вместо кранът за него да е при нас сега ще гледаме отстрани. Няма причина за бурна, овча радост.
85
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кога ще фалира газпром?
84
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русия нямало да транзитира през Украйна, а от къде бе ? турски поток няяма да заработи поне още 3-4 години ако въобще някога заработи, 2-ро в Турция няма нужните хранилища за подържане на налягането, 3-то транспорта след Турция е все още на ниво проекти, които е малко вероятно да заработят
83
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А честито! Руски милиарди и амбиции на вятъра! ах-ах-ах
82
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Истината"Отказаха го новите санкции на САЩ"Това, че забраниха на готвача на Путин, да посещава САЩ ли?
81
10
 
0
 
! Отговори
мазепа преди 6 години
До АнонименНякакви предложения? Ами през Украйна.
80
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От Азербайджан ще дойде евтина газ, през Турция. От Катар ще разтоварват газ в Атина.Всичко това ще минава през България.
79
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До шматкаЮП отдавна не е актуален. Очевидно ТП си остава само турски. Сага сме края на март 2018 г.. Остават април, май, юни, юли, август, септември, октомври, ноември и декември, през които можем да получаваме газ през Украйна. От 01.01.2019 г. Русия газ през Украйна няма да подава.Някакви предложения?
78
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 84"И за хъба ще се намери газ"Абсолютно сигурно! През 2013 г. един таен запис от тоалетната на Борисов показа - газ има.