Сиренето с палма залива пазара, всяка шеста бучка с добавка

Продават го основно в малките населени места
160
Сиренето с палма залива пазара, всяка шеста бучка с добавка
Снимка: Pixabay

Почти всяка шеста бучка сирене, произведена у нас за първите 9 месеца на годината, е с добавка на хидрогенирани растителни мазнини. Това сочат данни на земеделското министерство.

В България 30 фирми официално са декларирали използването в производството си на въпросната добавка.

От цеховете им в периода от януари до края на септември са излезли 9265 т такива продукти или средно на производител се падат по 308 т, пише "Монитор".

Още по темата

Общото количество за деветмесечието на 2019-а е с 337 т по-голямо от същия период на миналата година. Най-много имитации с палма са били произведени през юли и август, съответно 1235 и 1211 т. Запознати коментират, че това е свързано с активния летен туристически сезон у нас и в някои съседни страни. За цялата минала година у нас официално са произведени 11 504 т сирена с хидрогенирана палма, като пикът от 1529 т тогава е отчетен през юни.

На пазара у нас продуктите с палма се пласират основно в малките населени места, където покупателната способност на хората е изключително ниска.

"По селата хората гледат да си напълнят корема с нещо евтино", смята Симеон Присадашки, зам.-председател на Асоциацията на млекопреработвателите.

Според него няма начин да се забрани влагането на хидрогенирана палма. Представители от бранша споделят още, че немалка част от тези продукти се пласират в заведенията за обществено хранене, най-вече при ол инклузива в хотелите.

Най-често хидрогениранита растителна мазнина се влага и при производство на продукти със сухо мляко, което замества натуралното. Суровината е много по-евтина и за това се предпочита от производителите. Около 2400 т е импортът на сухо мляко в България само за първите 8 месеца на годината и по този показател сме на едно от челните места по използването му,  изпреварвайки Унгария, Чехия, Румъния, Гърция, Финландия.

Сирене под 6 лв. за кило със сигурност е с добавка, същото и важи за кашкавал под 10 лв.

От началото на годината БАБХ е извършила извърши 2 тематични проверки в общо 4709 обекта и установява, че най-често липсва надписът за "Имитиращ продукт".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


160
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"тематичните" проверки на БАБХ също са имитиращ продукт
50
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До бай ТошоБай Тошо, сиренето и кашкавала по твое време ги биваше, но пък саламите и "шоколада" блъскаше със соя, та майката си таковалоОт твое време са марките "Кучешка радост" и "Индианско" с мазоли.Трай, не се обаждай от коневръза
49
2
 
25
 
! Отговори
Дайте информация! преди 4 години
Защо не кажете кои фирми използват палмово масло в сиренето, та да ги видим всички? Така малко на сляпо си играем. Щом има данни, колко фалшиво сирене има, значи би трябвало да се знае кой го произвежда. В търговската мрежа не знам, но в закуските 100% от пълнежа НЕ Е сирене, а се промотира като такова! Защо не се наложи тотална забрана на използването на разстителни мазнини в производството на млечни продукти? И без това във всяка втора стока на пазара присъства по някакъв начин.
48
2
 
17
 
! Отговори
Мутрак преди 4 години
Истинското сирене го изнасяме за Западна Европа - щото там плащат добре и взимаме добри кинти !!! За Западна Европа няма палма , няма нищо ! Истинско сирене , та дрънка ! За България - яко палмова мазнина и какво ли не мятаме вътре ! За толкова пари и цена - такова качество ! ... Вие кво искате ... При средни заплати от 350 - 400 евро и средни пенсии от 100 евро ?!?! Какво може да купувате? И какво да ви пускаме на пазара? Всичко добро заминава за Запада! А тук ще ядете остатъчните продукти...!
47
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Па нали варнаа мандричките и козичките и кравичките на бабичките които комунистите им всеха в ТКЗСтата, нали капитализъм такова, пазарана икономика и конкуренция, оти нема сирене?
46
2
 
22
 
! Отговори
Кратун преди 4 години
До МаджаровЩо пък да е 20 лв. кило сирене? Какво слагаш вътре чак толкова? Или гъзът ти е много лаком за печалба?
45
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До МаджаровВ три изречения 10 грешки! Защо се мъчиш изобщо да пишеш?
44
7
 
13
 
! Отговори
Вън САЩ от БГ преди 4 години
Яжте капиталистическото сирене . Нали искахте избор . Имате 50 вида сирене нали . Да ама има едно 2 дето стават ама са достъпни само за ограничен кръг от хора... Да випикам на избора . Едно време имаше три вида сирене. Всеки един префектен
43
6
 
16
 
! Отговори
бай Тошо преди 4 години
Това е демократизирано сирене!
42
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Маджаровне му се свиди а няма кинти, демокрацията се характеризира основно с липса на кинти :)
41
3
 
10
 
! Отговори
Яким Вълев Донев преди 4 години
...... Някой знае ли какво има в .......... Кренвиршите ?!?! ............. Аз съм чувал дори , че мятат хартия вътре ?!?! ..........
40
2
 
12
 
! Отговори
Bon преди 4 години
Кое не е менте в тази ***?
39
18
 
2
 
! Отговори
Маджаров преди 4 години
Ам слагаме палма, кат няма клиянтела за БДС сирене така ще е. Ако ми копуват истинското сирене дет е 20 лв. килото няма да правя такова с палма за 10 лв. Ама българина се му свиди и търси евтиното
38
3
 
10
 
! Отговори
Яким Вълев Донев преди 4 години
....... А в кренвиршите има ли ........... месо ?!?! ..................... ?!?!?!?!
37
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Палмовото масло не е забранено, но продуктът не трябва да се нарича Сирене. Така както маргаринът не се нарича масло!
36
8
 
3
 
! Отговори
нервен простак преди 4 години
кво сте се размучали, айде млъквайте вече, да не ви го дава насила някой това сирене, пък палмата си я засаждате в задния двор и си решавате проблема. Сирене се прави лесно, правете си го сами и няма да боледувате от рак и сърдечен удар.
35
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мая Манолова прави сирене само от 100% млеко, но народа е *** и си избра Фандъкова, яжте сега сирене с палмово масло!
34
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като гласувате за метастазите на БКП като ГЕП, ще ядете скъпи ла.***.
33
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нямаше ли една наредба, според която продукт със палмово масло не може да се нарича Сирене?Къде са контрольорите?
32
6
 
3
 
! Отговори
Предложение преди 4 години
Предлагам на следващите избори да свалим Тиквун и да избиерем някой нов който да въведе закон мандрите да произвеждат сирене само от 100% млеко. Тиквун е виновен за всичко, не случайно е комунисти! Трябва да си изберем някой истински капиталист да национализира частните мандри и да прави сирене от 100ово млеко!

Спонсорирани публикации